vissza a főoldalra

 

 

 2009.10.16. 

A szentek élete példakép számunkra – öt boldogot avatott szentté a pápa

Október 11-én, vasárnap délelőtt 10 órakor Benedek pápa szentmise keretében öt boldogot – négy szerzetest és egy püspököt – avatott szentté. A szentmisét a bizonytalan időjárás miatt nem a téren, hanem a Szent Péter-bazilikában tartották. A szertartáson részt vett II. Albert belga király és felesége, Paola királyné, François Fillon francia miniszterelnök, valamint Lech Kaczynski lengyel köztársasági elnök is.

 Homíliájában a Szentatya arra emlékeztetett: a szentek élete példaképül szolgál az egész egyház számára. Az ő életáldozatukat az emberek sokszor értetlenül szemlélik: a szentek ugyanis a hit logikája szerint élnek, ami annyit jelent, hogy soha nem saját magukat helyezik a középpontba, életük teljes egészét az Evangélium tanítása és mércéje szerint élik. Ez azt is jelenti, hogy radikálisan szembefordulnak az uralkodó életstílussal és felfogással. A mai napon az oltár dicsőségére emelt szentek fontolgatás és számítgatás nélkül egész életüket Istennek és felebarátaiknak szentelték, és szembeszállva a korszellemmel, lemondtak a földi javakról és az érvényesülésről– mondta a Szentatya.

 Az egyház öt új szentje: Zygmunt Szczesny Felinski (1822-1895), varsói érsek, ő alapította a Mária Családja Ferences Nővéreinek Kongregációját, Francesco Coll y Guitart (1812-1875), spanyol domonkos szerzetes pap, a Boldogságos Szűz Mária Angyali Üdvözletéről nevezett Domonkos Nővérek Kongregációjának alapítója, Jozef Damian de Veuster (1840-1889), belgiumi származású, a Jézus és Mária Szent Szívéről nevezett kongregáció és az Oltáriszentség Örökimádó tagja, Rafael Arnaiz Baron (1911-1938), spanyol származású trappista szerzetes, Jeanne Jugan(1792-1879), francia szűz és a Szegények Kis Nővérei Kongregáció alapítója.

 

(Forrás: Magyar Kurír)