vissza a főoldalra

 

 

 2009.10.21. 

Megjelent a Magyar Fórum XXI. évfolyamának 42. száma!

Csurka István: Ötvenhatos exlex (2.oldal)

A bankok nyeresége a válság ellenére csillagászati. A bankok hasznot húznak a válságból. A bankok külföldi kézben, IMF-kézben vannak. Ha egy európai állam csődöt jelent, nem tud kamatot fizetni azoknak a bankoknak, amelyeket az IMF képvisel, amelyeknek nevében rendőrködik, akkor azt az államot egy ideig nem lehet fosztogatni. A megszállás is bajossá válik. A beköltözőket esetleg a lakóparkőrség szeme előtt fosztják ki, pogromozzák meg. Mondjuk az éhes cigányok. Ezért a csődöt jobb elkerülni. Oda kell lökni a 25 milliárd dollárt, majd később bevasaljuk a népen, de fennmarad a rendszer, folytatódhat a kirablás. A sajtó pedig elterjeszti, hogy az IMF mentőövet dobott a rosszul gazdálkodó, felelőtlenül pazarló, szárnyvonalaihoz ragaszkodó, iskoláit szerető, kórházait sűrűn látogató magyarságnak.

 Az őserejű férfi

Ifj. Fekete István: Fekete István az Édesapám volt c. könyvét Győri Béla ismerteti (7.oldal)

Igen, sorakoznak a könyvek. Az első nagy siker a Zsellérek. A Tanácsköztársaság rémtetteinek leírása, Szamuely Tibor vérengzése, meg az egész dicsőséges 133 nap. Rögtön a kezdet kezdetén nagy sikert hozott a szerzőnek. Azután az elhallgattatást követően a Lutra, a Vuk, a Kele, a Bogáncs, a novellák százai, a két óriási sikert kiváltó könyv, a Tüskevár és a Téli berek. Országos hírűvé tették az írót, és emellett „Párizs magyar egyesületei idézik munkásságát. Oroszra fordítják könyveinek sorát. 1970 óta 74 kiadásban jelentek meg újra írásai, köztük német, angol, bolgár, cseh, lengyel, portugál, szerb, szlovák, eszperantó nyelveken. Európa-szerte ismerik Fekete Istvánt és műveit.” S micsoda baráti kör vette körül Fekete Istvánt: Kittenberger Kálmán, Széchenyi Zsigmond, Wass Albert, Csathó Kálmán, Takács Gyula, és felsorolhatatlan Fekete István társaságának „tagsági” névsora.

 Az élet minősége és fogyasztói mentalitás (9.oldal)

Bíró László püspök atya ez év október 1-jén kelt „Hívom a családokat”-levelében – többek közt – ezt írja: „a demográfiai krízis miatt Európa elöregedik, egyre kevesebb lesz az aktív dolgozó, egyre inkább károsodik az öregekkel való szolidaritás.” Erről és az október 6-ai családpasztorációs papi találkozó témájáról Bíró László tábori püspököt, az Magyar Katolikus Püspöki Kar családreferens püspökét, a Magyar Katolikus Családegyesület elnökét Medveczky Attila kérdezte.

-A házasság méltósága összefügg az ember méltóságával. Ha az utóbbit tiszteljük, akkor a házasság méltósága is előtérbe kerül. Akkor viszont, mikor az embert tárgynak, vagy élvezeti cikknek tekintjük, erről szó sem lehet. Ilyenkor a társadalom jövője is válságba kerül.

 Lesz magyar labdarúgás (9.oldal)

Utánpótlás-válogatottunk az Egyiptomban múlt héten véget ért korosztályos világbajnokságon jelentős sikert ért el. A kiváló szakember, Both József – még 15 éves korukban – elkezdett foglalkozni a mostani csapat tagjaival. Bár időközben eltelt közel öt esztendő, a csapat gerince – Gulácsi Péter, Dudás Ádám, Présinger Ádám, Koman Vladimir és Németh Krisztián – mindvégig együtt maradt. Tehetségüket a korosztályos válogatottban elért nagy sikerek mellett jól mutatja az is, hogy a csapat több játékosa – fiatal kora ellenére – máris nagy múltú, világviszonylatban is jelentős erőt képviselő klubtól kapott szerződést.

 Jelző nélküli autonómiát (10.oldal)

Győri Béla interjúja Duray Miklóssal

-Én nem a kulturális autonómia híve vagyok, hanem az autonómia – tehát a jelző nélküli autonómia – híve. Az autonómiát úgy kell megfogalmazni, hogy az egyrészt az igényeknek megfeleljen, másrészt elfogadhatóvá lehessen tenni. Tehát meg lehet fogalmazni elméletileg egy maximális célt is, de meg lehet maradni a realitás határai között is, és ezért tulajdonképpen a különböző autonómia formák párhuzamos kidolgozása mellett azt az autonómia formát kellene igyekeznünk megvalósítani, ami elfogadtatható a többséggel. Mert a szlovákok igen szavazata nélkül ezt nem fogják elfogadni. Tehát a realitások keretei között kell maradni.

 Ügyészségen a korrupciógyanús ügyletek (10.oldal)

Interjú Tarlós Istvánnal.

– Önt most azzal vádolják, hogy koalíciót kötne Demszky Gáborral.

-Erre nagyon nehéz valamit is válaszolni. Demszky Gábor keresett meg engem a múlt héten. Én pusztán annyit mondtam neki, hogy ha a szocialisták a városon akarnának bosszút állni, hogy ne tudjanak működni az egészségügyi, oktatási, szociális, kulturális intézmények, ez nem lenne érdeke az ellenzéknek, és ezt nem is fogja az ellenzék megengedni. Erre azt mondani, hogy ez egy koalíció, meg olyanokat kitalálni, hogy majd a Tarlós akar a Demszky helyettese lenni. Mondja meg nekem, hogy ilyen politikai környezetben, ilyen közvélemény- kutatási adatok mellett, a kormány és a fővárosi koalíció ilyen több éves teljesítménye után ugyan miért akarnék én vagy bármelyik ellenzéki politikus Demszky vagy bármelyik koalíciót vezető helyettese lenni?

 Harmadik Magyar Köztársaság (11.oldal)

Győri Béla interjúja Szűrös Mátyással

Igen, a sajtószabadság a demokrácia egyik alapvető követelménye. Ez erősen deformálódott. Ezt is a neoliberálisok uralják és manipulálják, félrevezetik a lakosságot. Ezért adott esetben, amikor dönteni kell az ország sorsáról, például parlamenti választások idején, az emberek nincsenek képben, hogy hogyan is döntsenek, félre vannak vezetve, nem ismernek sok mindent, mert a sajtó nem úgy működik, ahogy kellene. Az igazságot ködösítik, eltagadják, pedig ahhoz, hogy a nép helyesen tudjon dönteni, megfelelő információval és tájékozottsággal kell hogy rendelkezzék szélesebb értelemben.

 Száztíz éve, 1899. október 1-jén született Bárdos Lajos Kossuth- díjas zeneszerző, karnagy, zenepedagógus, az Éneklő Ifjúság mozgalom megszervezője, Kodály és Bartók mellett világszerte a legtöbbet énekelt magyar kórusszerző. Munkásságáról fiát, Daróci Bárdos Tamást kérdezte Medveczky Attila. (12.oldal)

 Szőcs Zoltán: Molnár Tamás-konferencia Budapesten (15.oldal)

A 89. évében járó Molnár Tamás professzor hazánk legnagyobb filozófusa, akinek nevét, szakmai eredményeit mégis jóval inkább ismerik és emlegetik Párizsban, Madridban, az USA vagy Dél-Amerika egyetemein, mint idehaza. Ezért tekinthető jelentős és örömteli eseménynek, hogy a nemzet végre rangjához méltóan kezelve életművét – amely az egyetemes katolikus filozófia léptékében is kimagasló alkotás –, október 16-án egész napos tudományos konferenciát rendezett a Sapientia Hittudományi Főiskolán. (Eredetileg a Tudományos Akadémia nagytermébe tervezték, de az ötlet elbukott az akadémia filozófiai szekciójának rosszindulatán és szavazatán. (Demokráciában élünk ugyanis.)

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy rendelje meg!

Információ: info@magyarforum.hu