vissza a főoldalra

 

 

 2009.10.16. 

Litvin: Ideje lemondanunk a NATO-csatlakozásról

A Legfelsőbb Tanács elnöke, Vlagyimír Litvin célszerűnek tartja beszüntetni az Ukrajna NATO-csatlakozásával kapcsolatos kijelentéseket. Litvin szavai szerint Ukrajnának minden lehetősége meg van ahhoz, hogy vezető szerephez jusson a régióban, ehhez azonban nem kell feltétlenül globális játékossá válnia. Itt az ideje, hogy Ukrajna lemondjon a NATO-csatlakozásról, és a belpolitikai fejlődésre összpontosítsuk a figyelmünket - jegyezte meg Litvin. A parlament elnöke az Interfax-Ukraina hírügynökségnek adott interjújában megjegyezte, hogy az euroatlanti integráció nem felel meg az ország érdekeinek, nem beszélve arról, hogy  az ukrán állampolgárok többsége továbbra is ellenzi a csatlakozást. Ez pedig az ország kettészakadásához vezethet - fűzte hozzá a politikus. Litvin végezetül hangsúlyozta az orosz-ukrán viszony helyreállításának a szükségességét.

 Alexander Vershbow, a Pentagon elnökhelyettese Ukrajna NATO-csatlakozási perspektíváiról beszélve nemrég kijelentette, hogy az USA-ának hosszútávra tervez Ukrajnával, az együttműködés fejlesztése előtti akadályokat azonban maga az ország teremti.

 A Pentagon elnökhelyettese ugyancsak megjegyezte, hogy a NATO-csatlakozás egy politikai döntés, amit az ukrán népnek kell meghoznia, az együttműködés azonban létfontosságú az ország számára.

 

(Forrás: Kárpátinfo.net)