vissza a főoldalra

 

 

 2009.10.16. 

Fogalmak zűrzavara

(Széljegyzetek az aradi 13 ürügyén)

Elismerem a plágiumot: 1934-ben Stefan Zweig írt egy emlékezetes regényt az érzések zűrzavaráról. Ennek több mint hetven éve, és az akkori Európában – Zweig szerint legalábbis – inkább az érzelmek zavarodtak össze. Ma már viszont az értelem felügyelete alá tartozó egyre több fogalom is, finoman szólva áttekinthetetlenné lett. Örök rejtély számomra, hogy országunk politikai vezetői miféle fogalomtárakból adatolják mondanivalójuk anyagát. A napokban például nem kisebb személyiség, mint Bajnai miniszterelnök úr közölte örömtől elcsukló hangon az istenadta néppel, na és persze az egész – értsd: az ő híreire kíváncsi – világgal, hadd tudják meg ők is: felszámolták a magyar ku-kluxklant. Kormányfőnk ezt a Debrecenben letartóztatott, a cigányokat megtámadó négyfőnyi, kocsmai társaság őrizetbevétele után közölte. Ha ezek az agresszív emberek valóban elkövették a fejükre olvasott bűnöket, bűnhődniük kell. Ezt kívánja jogállamiságunk és keresztény etikánk. Jogilag sima ügynek látszik, de mi köze ennek az 1867-ben alakult – (talán emlékeznek, mi abban az évben éppen kiegyezést kötöttünk halálos ellenségünkkel) –, előbb csak a rabszolgaság megszűnését komolyan vevő négerekre, később fehér katolikusokra – azaz nem angol bevándorlókra – is vadászó, saját liturgiával ölő, sok-sok száz gyilkosságot véghez vivő, komoly anyagi és politikai befolyással rendelkező, Washingtonig elérő fajvédő mozgalomhoz, a ku-kluxklanhoz? Ha csak az nem, hogy ha valami az USA-ban gond, akkor nálunk is legyen az, meg ne feledjük Obama elnök bőrszínét sem: nyilván ő is gyűlöli a ku-klux-klant, ezért külön melegen fogja szorongatni Bajnai kezét a nem várt jó hírre: a magyar kormány felszámolta a Kárpát-medencei négergyűlölők fegyveres alakulatait és teljes fegyverarzenálját. Írmagjuk sem maradt. (Kár, hogy a nagy testvér birodalmában még nem tartanak itt.)

A miniszterelnök úr örömteli híreit megelőzően már Draskovics belügyminiszter úr is tett egy szenzációs – bár később kissé meginogni látszó, ezért aztán felejtésre ítélt – bejelentést a Magyarországon randalírozó, az alkotmányos stabilitást is veszélyeztető fegyveres terrorizmusról. Mire asszociálhat egy tájékozott újságolvasó, ha fegyveres terrorizmusról hall? Nagyjából az alábbi fogalmak ugorhatnak be tudatába: OAS, ETA, IRA, Hamasz, Fatah, Hezbollah, Muzulmán testvériség, aztán gondolhat még az áttekinthetetlenül összetett kaukázusi régióban (Csecsenföld, Grúzia, Örményország stb.) zajló események egynémelyikére. De mire nem gondolhat, ha csak egy cseppnyi esze is maradt az információs sztrádán való szörfözés után: Magyarországra nem gondolhat, és főleg nem a teljesen fegyvertelen civil szerveződésre, a Magyar Gárdára. Draskovics belügyminiszter úr fogalomtárában viszont a Magyar Gárda valahol ott van a fentebb nevesített, rendkívül veszélyesnek és nemzetközi rizikónak tekintett alakulatok sorában. Hogy ezt feltételezni irracionális? Igen, az, de mikor zavart meg egy kis irracionalitás baloldali politikusokat? Itt van egy másik örökifjú fogalom: a fajelmélet. A 8 elemivel rendelkező átlagpolgár Hitlert kezdi emlegetni e szóra, az érettségizettek az áldott emlékű Nitzschét, a diplomások jobbjai pedig az imponáló műveltségű gróf Gobineaut. A maga módján mindhárom kategória rendelkezik részigazságokkal, azaz olyan logikával, amellyel védhetőnek tűnik álláspontja, én mégis azt mondanám, hogy mert 2009-et írunk, érveket keresve ne feltétlenül Nitzschét exhumáljuk naponta többször is, hiszen a fajelmélet látványos gyakorlatát a szemünk előtt alkalmazza Izrael. A legfrissebb hír, ami bejárta a világsajtót, arról tudósít, hogy egy palesztin börtönben életben van az immár két éve elfogott izraeli katona. A hírt egy videofelvétel is megerősítette, és nyomban megszületett a zsidó állam kormányának hivatalos ajánlata: ha szabadon engedik azt a bizonyos katonát, cserébe (!) Izrael szabadon enged ezer (1000) palesztin foglyot.

Egyért ezret – ez a zsidó moralitás, egyben ez a fajelmélet matematikai kivetülése. Hogy mit vagyok úgy oda ezért az aránypárért? Mentségemre szóljon, hogy én még egészen más értékrendben nevelkedtem. Én kisiskolás korom óta tudom, hogy egy bizonyos Dugovics Titusz nevű Vas megyei magyar vitéz – (akinek felesége és gyermeke is volt, fiát Bertalannak hívták) – a nándorfehérvári csata poklában, hogy megakadályozza egy szemfüles török katona behatolását a várba, ráugrott, és magával rántotta őt a mélybe. Mindketten meghaltak, és mindketten mint hősök. Én ezt úgy tanultam, hogy végtelenül természetes, ami történt: egy ember feláldozza magát, miközben egy másikat ártalmatlanít. Egyért egyet – ez a magyar moralitás, egyben matematikai bizonyítéka annak, hogy a magyartól ab ovo idegen minden faji gőg. Valójában én ezt az egész dolgot, a fogalmak zűrzavaráról azért kezdtem el írni, mert itt van a 13 aradi fegyveres kivégzésének 160. évfordulója, és én egyre kevésbé tudom, hogy kell viszonyulnunk ezekhez a lázadókhoz. Nézem a róluk készült korabeli metszeteket, a 13 főtiszt értelmes, komoly tekintetét, aztán nézem korunk politikusainak sajtófotóit: arcukon sem értelem, sem komolyan vehetőség nincsen. Egyszer egy temető bejárata fölött láttam kiírva: „Voltam, ami vagy, leszel, ami vagyok”. Vajon ez a borzongató igazság 1849 és 2009 magyarja között még mindig fennáll? Ők tizenhárman ugyanis – mai fogalmaink tükrében – klasszikusan terroristák, semmi mások: szervezetten, felfegyverkezve, nemzetközi kapcsolatokat keresve a Habsburg– Lotharingiai-ház törvényes uralkodása ellen támadtak, részt vettek annak detronizálásában, zavaros nacionalista, fundamentalistagyanús nézeteket vallottak állami függetlenségről és magyarságról, nem kértek a korszellem két nagy alapvetésének – a Habsburgok vezette kelet-európai integrációnak, és a Rothschildok pénzelte nemzetek közötti tőkeáramlásoknak – a beteljesedéséből. Még a békés cári Oroszország biztonságát is veszélyeztették, amíg Ivan Paszkevics tábornok rendet nem csinált. Egy szóval: terroristák voltak a javából. Vagy talán mégsem? Teljesen elbizonytalanodtam. Azt javaslom, ne kapkodjunk, várjuk ki Draskovics miniszter úr álláspontját. Nagy debatter, ő majd eligazít minket.

 

Szőcs Zoltán