vissza a főoldalra

 

 

 2009.10.23. 

Grősz József kalocsai érsek körlevele a megyéspüspököknek, 1956. december 19.

Lelőhelye: PMKL, MTÚL, Tartományfőnöki levelezés, 1957/1. melléklete, másolat.

Bevezetés: Az iratot Sárközi Pál pannonhalmi főapát 1956. december 31-én küldte el Sík Sándornak azzal a megjegyzéssel: „úgy gondolom, hogy a szerzetesekre vonatkozóan határozottabb javaslatot kellene előterjeszteni az iratban szereplő f. pont helyett.” (uo., 1957/1). Sík Sándor azonban valószínűleg már korábban értesülhetett a levél tartalmáról, mert már december 30-án levelet írt ez ügyben az érseknek (lásd alább). Nyomtatott kiadása: Salacz Gábor, A magyar katolikus egyház tizenhét esztendeje 1948-1964, München, 1988 (Dissertationes Hungaricae ex historia ecclesiae, 9), 148-149; Szántó Konrád, Az 1956-os forradalom és a katolikus egyház, Bp., 1993, 101-104.

 KALOCSAI ÉRSEKI HATÓSÁGTÓL

 E 11/1956.szám

Főtisztelendő Ordinárius Uraknak!

 F. hó 18-án Kalocsán felkeresett az Állami Egyházügyi Hivatal elnöke és a következőket közölte velem:

 1.) Az Állami Egyházügyi Hivatal a közeli napokban megszűnik, illetve mint az Oktatásügyi Minisztérium egyik főosztálya működik tovább Budapest, Szalay utca 10. sz. alatt. Az állami egyházügyi megbízottakat az egyházmegyei központokból visszavonják. A vármegyei oktatásügyi osztály egyik tisztviselője kap megbízást, hogy szükség esetén rendelkezésünkre álljon.

 2.) Az Állami Egyházügyi Hivatal nehezményezi, hogy egyes Ordináriusok a közelmúltban személyi cseréket végeztek fontosabb pozíciókban a Hivatallal való előzetes megbeszélés nélkül. Ezeket nem hajlandók tudomásul venni, míg az érdekelt Ordináriusok le nem tárgyalják a Hivatallal az ügyet. A kedvező elintézés elől nem zárkóznak el. Vállaltam, hogy ezt a kívánságot közlöm az Ordinárius urakkal, egyben azonban megmondtam, hogy más az állami és más az egyházi álláspont. A Hivatal megteheti, hogy nem veszi tudomásul a dolgot, de a papoknak tudomásul kell venniük és engedelmeskedniük kell. Azt felelték, hogy nem is tanácsolták a náluk jelentkező néhány embernek, hogy ne engedelmeskedjenek, mert tudják, hogy esetleges engedetlenségükkel egyházi büntetést vonnának magukra. Későbbi bonyodalmak elkerülésére talán jó lenne, ha az érdekelt Ordináriusok rendeznék az ügyet.

 A Hivatal álláspontja egyébként az, hogy a falusi plébániák betöltése, káplánok kinevezése és áthelyezése szabadon történhetik; elég tudomásulvétel és a kongrua átutalás végett bejelenteni őket. Csak a kanonoki állások, városi plébániák, vikáriusi, irodaigazgatói és esperesi állások betöltésébe kívánnak beleszólni. Nem akarnak senki proponálni vagy ráerőszakolni az Ordináriusokra, csak az állampolgári szempontból kifogás alá eső emberek ellen emelnek kifogást, a kifogást azonban közlik az Ordináriusokkal, hogy megvizsgálhassa az ügyet.

 3.) A kongruát az október 23-ika előtti állapotnak megfelelően utalványozzák. A továbbiakban megfontolás tárgyává kívánják tenni, hogy nem kellene-e az ötéves kongruacsökkentés határidejét kitolni, illetve nem volna-e jobb az eddigi rendszert megszüntetni és az összes papokat állandó jellegű kongruába besorolni.

 4.) A hitoktatás szabadságát a legutóbb kiadott rendelettel biztosították. A hitoktatókat az Ordináriusok bízzák meg. Világiak is megbízhatók a hitoktatással. Az óradíjak utalványozása az eddigi módon történik, Az elmúlt két hónapra esedékes óradíjak utalványozásánál esetleg nehézségek lesznek fedezet hiánya miatt, de januártól kezdve nem lesz baj. A hitoktatással megbízottak névsorát a vármegyei oktatásügyi osztállyal közölni kell.

 Ezeknek és egyéb problémák rendezésére tárgyalásokat kívánnak folytatni és megállapodásokat kötni a püspöki karral.

 Én a magam részéről a következőket látom szükségeseknek:

 a) az egyházkormányzat teljes szabadságát, tehát a disponálás, illetve kinevezés jogát nemcsak a falusi plébániákra, és káplánokra, hanem a városi plébániákra, vikáriusokra, irodaigazgatókra és esperesekre, minden előzetes tárgyalás vagy hozzájárulás nélkül, de utólagos bejelentés kötelezettségével az illetmények utalványozása végett. Kivételt lehetne tenni a kanonoki állásoknál és az apáti, préposti címek adományozásánál. Ide tartozik a jogtalanul elmozdított plébánosok visszahelyezése, amikor az Ordinárius ezt jónak látja, az összeférhetetlen kettős állások felszámolása (Can.156. § 1, 1439. § 2; cf. 456, 467, 468. canonok), a rájuk erőszakolt idegen papok visszaküldése oda, ahonnan jöttek, a körleveleknek előzetes engedély és cenzúrázás nélkül való kiadása.

 b) az egyházi egyesületek, vallási társulatok szabad működésének biztosítását, ha nem is a régi számban,

 c) a könyv,- és lapkiadás szabadságát,

 d) a szemináriumok visszaállítását, teológiai előkészítő tanfolyamok (kisszemináriumok) létesítését, ahol erre megvannak az anyagi lehetőségek, s e célból a szemináriumi épületek visszaadását,

 e) egyházi épületek (kanonoki házak, plébániák, szerzetesházak szerzetes templomok mellett, lelkészlakások, kultúrházak) visszaadását,

 f) a szerzetesrendeket feloszlató törvényszerű rendelet hatályon kívül helyezését és lehetővé tételét annak, hogy a szerzetesi közösségek a megváltozott viszonyok között valami módon visszaállhassanak,

 g) az egyház adószedési és pénzkezelési jogának legalább a jelenlegi keretben való biztosítását,

 h) az Apostoli Szentszékkel való érintkezés biztosítását, az Acta Apostolicae Sedis akadálytalan beengedését. Ne féljenek a népi demokráciaellenes közleményektől, ezek nem zavarják a szocializmus építését; egyébként a külföldi rádiók úgyis leadnak mindent; tehát nincs értelme.

 i) a kórházi betegellátás és a börtönök lelkipásztori látogatásának biztosítását,

 j) az egyházmegyei levéltáraknak a zár alól való feloldását,

 k) ne akarják politikai vagy gazdasági feladatokra felhasználni a templomot, illetve csak kivételesen (elemi csapások, megrázkódtatások).

Az Ordinárius uraknak bizonyára vannak más problémáik, kívánságaik is. Szíveskedjenek ezeket velem közölni. Vízkereszt után, ha addig rend és nyugalom lesz az országban, össze szándékozom hívni a püspöki konferenciát ezek megtárgyalására, és a püspöki tárgyaló bizottság kijelölésére.

 Kiváló tisztelettel:

 Kalocsa, 1956. december 19.

 Grősz József s. k.

 kalocsai érsek  

(Forrás: http://archivum.piar.hu)