vissza a főoldalra

 

 

 2009.10.30. 

VMDP: Módosítani a diszkriminatív rendelkezéseket

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt választmánya (VMDP) szombaton megvitatta a nemzeti tanácsokról szóló törvénnyel összefüggő történéseket. Megállapításai a következők:

1. A választmány helyesli az Árgus civilszervezet szakmai műhelyéből érkezett, s a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítására irányuló javaslatot, s a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) Magyar Koalícióban megválasztott képviselőihez intézett felkérést is.

A fentiekből kiindulva a VMDP a törvénymódosításra irányuló javaslat egyik aláírójaként megvitatta a választ, amellyel a VMSZ köztársasági parlamentben működő képviselőcsoportja elhárítja az Árgus civilszervezet és a többi aláíró törvénymódosítási javaslat benyújtására vonatkozó kérését.

A VMDP választmánya helyesli a VMSZ Magyar Koalíció színeiben megválasztott képviselőinek eddig nem közölt kételyeit. Maga sem tartja hihetőnek, hogy „az állami szervek nem rendelkeznek az ország polgárai nemzeti hovatartozás szerinti nyilvántartásával”.

Sőt, a VMDP szerint a szerb kormány legalább egy éve rendelkezik a magyar választók névjegyzékével is. Ennek összeállítása nem ördöngősség. A kisebbségi névjegyzékeket a régió legalább két államában évek óta sikerrel alkalmazzák. Az sem lehet véletlen, hogy a kisebbségi minisztérium a múlt év októberében szűkebb konzultációra bocsátott törvénytervezetének 49. szakaszában expressis verbis a maga számára elfogadhatónak tartja a kisebbségi kezdeményező (iniciális) névjegyzék elkészítését.

A kérdés az, hogyan került sor az e szakaszt váltó diszkriminatív 52. szakasz beiktatására, s a VMSZ miért nem tartott erről konzultációt a magyar pártok közös autonómiakoncepciójának aláíróival?

2. Sajnos a VMSZ e tényekkel kapcsolatban máig nem nyilvánított véleményt. Képviselőcsoportjának közlése miszerint „a törvény lehetőséget biztosít az önálló választói névjegyzék felállítására”, nem felel meg a valóságnak és a VMDP számára elfogadhatatlan.A hatályos jogszabály a „fele plusz egy” mérce felállításával utat nyitott a hiányos névjegyzék előkészítéséhez. A törvény 52. szakasza a magyar választópolgárokat hátrányos megkülönböztetésben részesíti. Ismeretes ugyanis, hogy az általános választói névjegyzékre sem kell minden választópolgárnak külön-külön feljelentkeznie. A két névjegyzék közötti analógia indokolt, hiszen társadalmi érdek, hogy a közvetlen választások útján létrejött nemzeti tanácsok politikai legitimitásához ne férjen kétség.

A VMDP álláspontja az, hogy teljes kisebbségi választói névjegyzék nélkül nincs legitimen megválasztott nemzeti tanács. Az állami szervek által kezdeményezett névjegyzékre van szükség, amelyről csak azok a magyarok hiányozhatnak, akik közvetlenül az illetékes szervnek, hivatalos úton (nyilvánosság nélkül) bejelentik, hogy a névjegyzéken nem kívánnak szerepelni.

3. A legitim nemzeti tanácsok létrejötte alapérdeke a vajdasági magyar közösségnek. A VMDP hibának tartja, hogy VMSZ vezetősége a Magyar Koalícióban megválasztott képviselőit arra ösztönözte, hogy a törvény általuk és érzékelt hibái ellenére megszavazzák a nemzeti tanácsokról szóló törvényt.

A VMDP kezdeményezi, hogy a Magyar Koalíció pártjai vizsgálják meg a nemzeti tanácsokról szóló törvényben található diszkriminatív rendelkezések kiiktatásának lehetőségét. Ennek természetes útja a jogszabály módosítására vonatkozó képviselői javaslat. (Közlemény)