vissza a főoldalra

 

 

 2009.10.30. 

A KMPSZ elnökségének üléséről

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöksége 2009. október 9-én tartott ülésén megvitatva a jelenlegi oktatáspolitikai helyzetet úgy döntött, levéllel fordul a megfelelő fórumokhoz mindazon kérdésekben, amelyek komolyan fenyegetik a kárpátaljai magyar nyelvű oktatást.

 Jogi szempontból tanulmányozva az 1033. számú kormányrendeletet, amely kötelezővé teszi minden állami és önkormányzati iskolában az ukrán nyelv használatát és korlátozza a kisebbségi nyelvhasználatot, az elnökség megfogalmazta aggályait, és levéllel fordul Ukrajna elnökéhez, miniszterelnökéhez, illetve minden illetékes fórumhoz.

 Az egyházi líceumok finanszírozása érdekében az ukrán oktatási minisztériumhoz, az ukrajnai pártok képviselőihez, a Magyar Miniszterelnöki Hivatalhoz, valamint a Szülőföld Alaphoz intéznek leveleket.  

Ugyancsak levélben fordulnak a megyei főtanfelügyelőhöz, valamint azon járások oktatási főosztályvezetőihez, ahol a 2009/2010-es tanévben a magyar oktatási intézményekben a magyar nép története tantárgy rovására növelték a matematika, illetve annak ukrán nyelven történő tanítására fordított óraszámot. Ez az intézkedés korlátozza a nemzeti történelem ismeretanyagának átadását, illetve annak hatékony oktatását, amit 1988-as bevezetése óta nem korlátoztak. A KMPSZ elnöksége kéri, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően tegyék lehetővé a magyar nép történetének oktatását a 7-9. osztályokban heti egy óraszámban, hogy mindegyik magyar tannyelvű iskolát végzett tanuló megismerhesse saját népének történetét, élve a hatályos ukrán törvények biztosította jogokkal.

 

(Forrás: karpataljalap.net)