vissza a főoldalra

 

 

 2009.09.04. 

Kondor Katalin a Magyarok Országos Gyűlésén

Az MR korábbi elnöke, Kondor Katalin előadást tartott Bösztörpusztán. Kedves Katalin, mi volt a téma?

K. K.: A nemzettudat és a sajtó viszonya.

Gy. B.: Nem sok szót szólt a magyar sajtó a Magyarok Országos Gyűléséről, annak ellenére, hogy több mint százezren vettek részt rajta.

K. K.: Mi ebben a meglepő? Persze, hogy nem írnak róla, többnyire az úgynevezett jobboldali sajtó sem, mert sajnos Magyarországon lényegében csak pártsajtó van. Erről van szó. Ez egy gyönyörű szép esemény volt.

Gy. B.: Mindenekelőtt imponáló volt a találkozó szervezettsége.

K. K.: Igen, egy hatalmas területen könnyebb is ezt megejteni, itt aztán megtapasztalhattuk, milyen a magyar puszta, végtelen, rengeteg hely van rajta. Különválasztották a „szellemi” részt, tehát a sátrakban zajló előadássorozatokat, a sok magyar abszolút minőségi terméket felvonultató árusoktól. Azt láttam az előadósátrakban, hogy a magyar szellemi élet kiválóságai közül sokan elfogadták a meghívást, igen hálás közönség volt, hála Istennek, jó volt az idő, de a meleg, a vásár csábítása ellenére is sokan voltak kíváncsiak az előadásokra. A három nap alatt 50 percenként váltott előadások négy sátorban zajlottak.

Gy. B. : Milyennek minősül a magyarországi sajtó 2009-ben?

K. K.: Csapnivalónak. Hiszen akár ez az esemény is illeszkedik abba a sorba, amiről ha nem ír a fősodratú média, akkor nincsen. Márpedig minden ilyen találkozónak, ahol egyrészt a szellemi emberek mondják el, hogy mit gondolnak a világról, másrészt pedig a magyar termelő mutatkozik be, hogy mi tud, ez a sorsa. Pedig lenyűgöző és fantasztikus volt, akár a kézművesiparban, akár az élelmiszeriparban néztem körül. Talán azt nem akarják, hogy minél többen megértsék és megtapasztalják a magyarságban rejlő erőt. Hogy erről nem írnak, megint a nemzettudat gyengítését szolgálja.

Gy. B.: A magyarországi sajtó azzal van elfoglalva, hogy mi történik az öttagú szabad demokraták szövetségével.

K. K.: Ahol százezer ember megjelenik, azt nem hallgathatnák el.

Gy. B.: Kondor Katalin szerint lehet-e ebből a tömegből politikai erő?

K. K.: Ez nagy kérdés, de nem tőlem kell megkérdezni, mert én is ezt kérdezem. Maga a pártpolitika örökös csatározásaival, a négyévenkénti, választókért való hazugságküzdelemmel nehezen elfogadható. Hogy a civil mozgalmak kiforogják-e magukat, megint kérdés. Az, hogy legyen visszahívható a képviselő, aki kezdetben mindent megígér és később semmit nem teljesít, mert eleve a pártfegyelemnek van alárendelve, ugye kérdéses, hogy megvalósítható-e. Ki tudja? Az nem állapot, amit most megtapasztaltunk 2002 után, hogy tönkretesznek egy országot, és akárhányan követelik az előre hozott választásokat, a hatalom a füle botját sem mozgatja.

 

Győri Béla