vissza a főoldalra

 

 

 2009.09.04. 

Blogja miatt tartóztattak le egy vietnami katekument

Augusztus 27-én a hanoi rendőrség letartóztatta Bui Tanh Hieut, aki internetes naplójában az állami média súlyos torzításaival szemben védelmezte XVI. Benedek pápának a vietnami püspökök júniusi ad limina látogatásakor mondott beszédét.

Augusztus 24-én a Vietnam Net hírügynökség „A jó katolikus jó állampolgár" címmel közzétett hírében idézte a pápa állítását, mely szerint az Egyház szándéka „bizonyosan nem az, hogy lecserélje a kormány vezetőit". Az állami hírügynökség ezt úgy kommentálta: a Vatikánnak tudomása van róla, hogy katolikus papok a kormány megdöntését tervezik. A cikk az összeesküvés azonnali leleplezésére szólította fel a vietnami püspököket. Másnap a hírt újra közölték az újságok, a televízió és a rádió, katolikus papok letartóztatását követelve két egyházmegyében is – tudósít helyi egyházi forrásokra hivatkozva a CNA.

 Benedek pápának az Egyház és a politikai közösség „egészséges együttműködésére" vonatkozó kifejezését a hírügynökség a kommunista állam fennhatóságának egyházi elismeréseként értelmezte, megvádolva a vietnami egyházi vezetőket, hogy nem törekednek békés párbeszédre, hanem ellenséges magatartást tanúsítanak a kormánnyal szemben. Valójában – mondta J. B. An Dang atya – az egyházi vezetők hatalmas türelemmel keresik a békés párbeszéd lehetőségét, amit a kormány elutasít: Dong Hoi utcáin például rendőrök és randalírozók támadhattak rá keresztény jelképeket viselő állampolgárokra.

A Vietnam Net cikke végül úgy állította be Benedek pápa szavait, mintha a Szentatya lelki sivársággal vádolta volna a vietnami katolikusokat. A torzítás sok katolikust elszomorított, másokat viszont arra ösztönzött, hogy internetes blogokon adjanak hangot az igazságnak. Egyesek közzétették a pápai beszéd vietnami fordítását (angolul itt olvasható), mások érvekkel keltek az Egyház és a pápa üzenetének védelmére, ismét mások odáig merészkedtek, hogy megkérdőjelezzék a kommunista hatalom legitimitását. A hatóságok reakciója azt sejteti: bármire készek, hogy elhallgattassák a másként gondolkodókat. Bui Tanh Hieu letartóztatását ezért sokan egy rajtaütéssorozat kezdetének tartják. A katekumen hollétéről elfogatása óta nincs hír.

 

(Forrás: Magyar Kurír)