vissza a főoldalra

 

 

 2009.09.04. 

Aradi zarándokok Mariazellben

Farkas Viktória elnök vezetésével ökumenikus zarándoklatot szervezett augusztus 27-től 29-ig az ausztriai Mariazellbe a Máltai Segélyszolgálat Románia Aradi fiókja, amelyen több nyelven beszélő, római katolikus, református és ortodox hívők is részt vettek.

 Az ötven fős csoportot a festői Ausztriában Fekete Károly kalauzolta, helyismeretben és felkészültségben túlszárnyalva sok „profi” idegenvezetőt. Az Arad megye több településéről származó zarándokokat a Bécstől mintegy 150 kilométerre fekvő, festői alpesi környezetben található Mariazell magyar zarándokházában szállásolták el. Első este a zarándokok még csak kívülről csodálhatták meg jellegzetes, két barokk és egy gótikus homlokzati toronnyal rendelkező impozáns Mariazelli Bazilikát. A kegytemplom ősi gótikus tornyát Nagy Lajos magyar király építtette 1360 körül, fogadalmát teljesítve, mert a zelli Boldogasszony megsegítette a túlerőben levő törökkel szemben.

 A hatalmas bazilika kegytemplomában található az egész Kárpát medencéből érkező évi egymillió zarándok célpontja, a fából készült Mária szobor, amelyet Magna Mater Austriae-nak, Magna Hungarorum Domina-nak és Mater Gentium Slavorumnak is neveznek. Pénteken reggel a kereszttel, máltai zászlóval és énekszóval bevonuló magyar zarándokok számára Godofréd atya pannonhalmi bencés szerzetes celebrált magyar nyelvű szentmisét, a kegyszobor és a templom történetét a zarándokházbeli házigazda, Erzsike nővér ismertette. Az Arad megyei zarándokok ezután meglátogatták a bazilika mögött a hegyen található csodatevő szent forrást, amelynek vizéhez számos csodálatos gyógyulás kötődik, majd minden stációnál megállva és imádkozva végigjárták a keresztutat. A csoport tagjai meglátogatták a keresztút közelében található mozgó Betlehemet és bazilika képtárát, megismerkedtek a gyönyörű fekvésű Mariazell turisztikai és kulináris nevezetességeivel. Az aradi zarándokok szombaton az egykori birodalmi főváros, Bécs turisztikai nevezetességeivel ismerkedtek, a Schönbrunn-i kastélytól a Stephansdomig, felfedezték a híres Naschmarktot, Bécs szecessziós palotáit, majd lelkiekben és szellemiekben gazdagodva, hitükben megerősödve indultak hazafelé.

 

(Forrás: nyugatijelen.com)