vissza a főoldalra

 

 

 2009.09.04. 

Visszaverte a magyarellenes támadásokat az ungvári egyetem

Nem engedett az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) a magyar tannyelvű karát támadó, és a rektor leváltását követelő ukrán nacionalista erők nyomásának; az intézmény tanári kara nemzetiségi ellentétek szítására irányuló kísérletekként értékelte a magyar nyelvű oktatást ért támadásokat.

Mikola Veges, az UNE rektora a felsőoktatási intézmény tevékenységét értékelő éves beszámolójában megvédte az egyetem Magyar Tannyelvű Humán és Természettudományi karát, utalva arra, hogy azt az ukrán-magyar kisebbségügyi kormányközi vegyes bizottság 2003. évi ajánlása nyomán hozták létre. Mint hangsúlyozta, a kar teljesen törvényesen, az illetékes ukrán állami hatóságok jóváhagyásával és állandó felügyelete mellett működik – írta szeptember 1-jén az ungvári ua-reporter.com hírportál.

 Az orgánum emlékeztetett arra, hogy az UNE rektorát az elmúlt hónapokban sorozatban támadták ukrán nacionalista szervezetek és egyes egyetemi tanárok, azt állítva, hogy az ukrán nemzetiségű diákokra nézve törvénytelen és kirekesztő a magyar karon a kárpátaljai magyar iskolák végzősei számára biztosított felvételi. Ezért Vegest feljelentették az ügyészségen, és azonnali leváltását követelték az oktatási minisztertől.

 A cikk szerint az UNE tanári kara nem bizonyult fogékonynak a „magyar kérdés” iránt, sőt nemzetiségi ellentétek szítására és az egyetem fölötti ellenőrzés megszerzésére irányuló kísérletként értékelte a nacionalista politikai erők és egyes egyetemi munkatársak nyilatkozatait. Az ungvári egyetem munkaközössége teljes támogatásáról biztosította, és pozitívan értékelte az intézmény rektorának munkáját – írta a hírportál.

 

(Forrás: karpatinfo.net)