vissza a főoldalra

 

 

 2009.09.09. 

Az új világrend

1990-ben az előző amerikai elnök édesapja, az id. Bush az új világrendről éppen szeptember 11-én tartott előadást, és ezzel a beszéddel valóban kezdetét vette egy azóta is tartó őrület, a harc a belülről szervezett terrorizmus ellen, a megelőző csapásmérés az amerikai internacionalizmus jegyében, békét és demokráciát hirdetve.

1991-ben, Sivatagi Vihar hadművelet néven, az öbölháborúba indultak az amerikaiak. De ezt megelőzően, 1980 és 88 között Szaddám Huszein az USA által szállított biológiai és vegyi fegyverekkel vívott brutális háborút Irán ellen. Szaddám Huszein katonái az Amnesty International jelentése szerint 312 gyermeket gyilkoltak le Kuvaitban. Az Irak elleni amerikai háborús bűntettben negyedmillió embert mészároltak le s az áldozatok fele civil volt, gyermekek és nők. Szaddám Huszein engedetlen ellenség lett, s országa ellen kereskedelmi embargót rendeltek el.

Az 1998-ban kiadott UNICEF-jelentés szerint az embargó következtében egymillió fő, köztük több mint félmillió gyermek halt meg. Irak egy teljes generációt veszített el, majd újabb bombázások következtek, és életbe lépett a Bush-doktrína. 2001. szeptember 11-én két repülőgép csapódott a WTC-be, s az ikertornyok ledőltek. Merénylet történt, jelentették Amerikából. Megtervezői a bostoni repülőtéren a Korán egyik példányát és a gépvezetői tanfolyam anyagát hátrahagyva lepleződtek le. Ellenük szólt az arab nyelvű tananyag is. Bush elnök gyorsan kijelentette, hogy iszlám terroristákról van szó, ezért háborúval fenyegette meg az elkövetőket és a bújtató országokat is. Azután arab terrorista útlevelét találták meg a ledöntött két torony romhalmazában, ahol az acél is megolvadt. A sok direkt hír a legmegrögzöttebb Amerika- barátot is gondolkodóba ejtette. Ha mégsem arab, tálib, iszlámista merénylők az elkövetők, akkor az ember csak a titkosszolgálatra gondolhat. Az amerikai titkosszolgálat, a CIA, régóta üzemeltet saját repülőgépeket. Már 1950-ben megvette a Civil Air Transportation nevű légitársaságot. 1970-ben már 300 pilótát alkalmazott, több tucat repülőgépet ill. helikoptert működtetett szerte a világon, mégpedig fedőcégek formájában. Ezeknek a fedőcégeknek a feladata eléggé sokrétű. Az, hogy ezeket háborús célokra használták, nyilvánvaló. A teljesség igénye nélkül: amerikai titkosszolgálat támogatta az angolai lázadókat, a szudáni hírszerzésnek is ők dolgoztak Afganisztánban stb. De az is nyílt titok, hogy a fogadó kormányok ezeket a gépeket a nyilvántartási kötelezettség alól felmentik. Az Irak ellen viselt háború alapjául szolgáló Bush-doktrínáról, amelynek lényege „a hadszínteret tegyük át ellenségeinkhez” bebizonyosodott, hogy hamis alapokon nyugodott, és hogy a motiváló tényező a kőolajpiac feletti ellenőrzés biztosítása volt. Az amerikai lépések mögött Izrael állt. Mint belpolitikai tényező, az Egyesült Államokban élő, igen jelentős befolyással rendelkező zsidó lobbi, a külpolitikai cél pedig a zsidó állam csendőri szerepének fenntartása az arab népek tengerében, persze nem nélkülözve a hasznot, amit a fegyverüzlet hozott.

A WTC, a Világkereskedelmi Központ lerobbantása során 2749 ember vesztette életét. Az áldozatoknak több mint a felét sikerült azonosítani, a gépeltérítők kivételével. Háromszáz kutya kereste hónapokig a túlélőket és a holttesteket a romok között Manhattanben. Ezek közül az állatok közül már egy sem él. Tüdődaganat végzett velük. Több amerikai egyetem kívánta tanulmányozni az állatok tetemét. Tüdőrákot az azbeszt is okozhat. De egy vagy két repülőben elhelyezett hasadóanyaggal dúsított robbanóanyag is megteszi. Erre persze azt mondják, hogy beteges összeesküvés-elmélet rabjai lettünk, de ennek ellentmond két hír, amely éppen a napokban került nyilvánosságra: egyrészt bíróság előtt kell felelnie a volt amerikai igazságügyi miniszternek, mert a World Trade Center elleni támadás után olyanokat vetetett őrizetbe, akiknek semmi közük nem volt az állítólagos terrortámadáshoz, másrészt Obama környezetvédelmi tanácsadója lemondott, mert kiderült, hogy azokkal értett egyet, akik szerint a 2001. szeptember 11-i merényletet az amerikai kormány tervelte ki. Mi pedig várjuk a tanulmányokat a kutyák tömeges pusztulásának valódi okáról.

 

(Megjelent a Magyar Fórum 36. számának címoldalán.)