vissza a főoldalra

 

 

 2009.09.04. 

A romavezetők is hibásak

Előzetesben a cigányok megölésével gyanúsított négy férfi – mindent tagadnak és fellebbeznek – szól a hír augusztus 24-én. Szűcs Gyulát, a Demokratikus Roma Szervezet (DRSZ) elnökét kérdezem az újra fellángoló cigány–magyar ellentét és cigánygyilkosságok ügyében.

 – Elnök úr! Valóban van hazánkban roma–magyar ellentét, s ha van, az országos méretű vagy csupán lokális?

 – Szerkesztő úr! 2008-ban lapjukban megjelent velem egy interjú, akkor a következőt mondtam: „a romaellenesség egy felülről szított, megrendezett akció miatt jött létre. Mesterségesen szembeállítják egymással a romát és a nem romát.” Amikor ezeket a mondatokat közöltem, már éreztem, hogy az ellentétek idáig fognak fajulni. Azt is mondtam: „a MIÉP-re azt mondják, fajgyűlölő, a romákra, hogy tolvajok és prostitúcióból élők. Ezért minél több olyan fórumot kell rendezni, mint a MIÉP kampánynyitója volt.” Tehát sok olyan beszélgetésre van szükség, ahol higgadtan tárgyaljuk meg a problémákat. Visszatérve a kérdésére: elítélem azokat a cselekedeteket, amik a romák ellen történtek. Sajnos a roma– magyar ellentét nem lokális, hanem országos méretű. Ennek több oka van. Már a Cozma-gyilkosság után a romavezetők és cigányvajdák cigányellenességről és romagyilkosságról kezdtek beszélni. Óriási hiba volt. Automatikusan szították ezzel az ellentétet a romák és nem romák között. Miért van ez? Mert a romavezetők többsége megélhetési politikus, s az ilyen akciók is biztosítják azt, hogy posztjukon maradjanak.

 – Idézek egy országos napilapból: „Kiss Károly, a Tiszaújvárosi Cigány Kisebbségi Önkormányzat egyik vezetője vallomást tett a helyi rendőrségen, amiért már életveszélyesen megfenyegették. A politikus úgy tudja: három, egyenként ötvenfős társaság tartja kézben a roma ügyeket, a csoportokat pedig Budapestről irányítják »magas rangú egyenruhások«. Neveket csak az országos rendőrfőkapitánynak mond, de csak akkor, ha ő és a családja is védelmet kap.” Mi erről a véleménye? Blöff vagy van valóságalapja?

 – A szöveg is arra utal, hogy ennek van valóságalapja. Azt tudjuk, hogy Pestről sokan mennek le vidékre, és sakkban tartják a helyi romákat. Közben olyan emberek beszélnek a romák jogairól, akik palotákban laknak, s közben teljesen iskolázatlanok.

 – Tehát a cigányvezetők is felelősek a kialakult helyzet miatt.

 – Természetesen. Mondtam, hogy a MIÉP gyűléseire minél több cigányt kéne meghívni, hogy a saját fülükkel hallják: nem ez a párt a fasiszta, hanem azok, akik elnevezték annak. Azt szeretném egyszer elmondani minél nagyobb nyilvánosság előtt, hogy ne mindig csak másokat hibáztassunk, hanem a romák is próbáljanak meg magukba nézni és szabaduljanak meg azoktól a vezetőktől, akik csak szítják az ellentéteket.

 – Amikor ön részt vett roma előadóművészekkel egyetemben a MIÉP ferencvárosi kampánynyitóján, s közölte, hogy annak idején milyen normális kapcsolata volt a párt helyi képviselőivel, arról hallgatott a sajtó. Nem volt téma. Csak ha valaki cigánybűnözést emleget, miért van ez?

 – Felülről szítják a romaellenességet, s a média ezzel a módszerrel pont a valós tényeket hallgatja el. A cigányvezetőknek pedig megengedik, hogy nyilatkozataikkal a nem cigány lakosságot hergeljék, s ez is alapja a romaellenességnek. Sajnos ez egy gyilkosságsorozatig vezetett.

 – Az állítólagos elkövetőket tehát elkapták. Ez több cigányvezetőt megnyugtat. Ön, mint a DRSZ elnöke, megnyugodott a hír hallatán?

 – Nem, mert nem vagyok benne biztos, hogy ez a négy, vagy csak ez a négy ember követte el a bűncselekményeket. Abban sem vagyok biztos, hogy a gyilkosságok mögött nem állnak-e olyan emberek, akik túl liberálisnak érzik magukat.

 

Medveczky Attila

 (Megjelent a Magyar Fórum 34. számában.)