vissza a főoldalra

 

 

 2009.09.11. 

Együttműködéssel a kisebbségek számára is elfogadható megoldásért

Józsa László, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke levéllel fordult Žarko Obradović szerb oktatási miniszterhez a tervezett ésszerűsítések kapcsán. Levelét teljes egészében ismertetjük.

 Tisztelt Miniszter Úr,

A Szerb Köztársaság oktatási hálózatának tervezett ésszerűsítését a nyilvánosság nagy érdeklődéssel követi. A tervezett intézkedés a nemzeti közösségek körében komoly aggodalmat váltott ki, hiszen a nemzeti közösségek nyelvén folyó oktatás egyik sajátossága a kis létszámú osztályok fenntartása. Függetlenül attól, hogy a magyar nemzeti közösség számbelileg a legnagyobb, a kis létszámú osztályok tervezett összevonása a magyar nyelven oktató intézmények diákjait érinti a legsúlyosabban.  A tervezett intézkedésekkel kapcsolatosan a Magyar Nemzeti Tanács szaktestületei már előzetesen véleményt formáltak, majd Dr. Jeges Zoltán Tartományi Oktatási Titkárral is történt egyeztetés alapján – a valós helyzet felmérése és mérlegelése után – a következő határozatot hoztuk:

- Vitathatatlan tény, hogy szükséges az oktatási rendszer gazdasági-pénzügyi ésszerűsítése;

- Javaslatunk szerint olyan ésszerűsítési megoldásokra van szükség, amelyek a legkisebb mértékben csorbítják és károsítják a diákok és a szülők érdekeit. A tervezett, majdani összevonást úgy kell megoldani, pedagógiai és általános társadalmi szempontból is, hogy a lehető legkisebb számú osztályt érintse;

- Meggyőződésünk, hogy az ésszerűsítést elsősorban az iskolákban háttértevékenységeket, nem pedagógiai tevékenységet ellátó szolgálatokban kellene kezdeni, az itt dolgozók létszámának optimális szintre történő csökkentésével;

- Javaslatunk szerint a tagozatok összevonására csak azután kerülhet sor, miután a többi területen az ésszerűsítés megtörtént.

Szükségesnek tartjuk nyomatékosan hangsúlyozni azt a tényt, hogy az oktatás, illetve az anyanyelven történő oktatás kérdése a kisebbségi jogok érvényesítésének sarkalatos pontja és fokmérője, de egyúttal a nemzeti tanácsok érdemi hatáskörének mércéje is. Minden, döntéshozatali jogkörrel bíró személynek, intézménynek és testületnek tisztában kell lennie azzal a ténnyel, hogy a ma összevont, megszüntetett, bezárt osztályok vagy iskolák soha többé nem nyílnak meg.

Jogos tehát azon félelmünk, hogy a meggondolatlan ésszerűsítés a nemzeti kisebbségek nyelvén történő oktatás rendszerének összeomlását eredményezné. Ebből az okból kifolyólag kérjük a Miniszter urat, hogy a kisebbségi nyelven tanuló iskolások számára is elfogadható megoldások irányába történő lépések megtétele érdekében tanúsítson megértést és nyilvánítsa ki együttműködési szándékát.

A Magyar Nemzeti Tanács A nemzeti tanácsokról szóló törvény anyanyelven történő oktatásra, illetve iskolarendszerre vonatkozó, a korábbinál lényegesen nagyobb javaslattételi, döntéshozatali hatáskörének, valamint a jelenlegi súlyos gazdasági helyzetnek figyelembe vételével az elkövetkező tíz napon belül egy asztalhoz ülteti mindazon intézmények vezetőit, akiknek feje felett az összevonás Damoklész kardjaként lebeg, hogy közös megbeszélés eredményeként az anyanyelvükön tanuló gyermekek, szüleik számára is megfelelő és méltányos javaslatot dolgozhassunk ki, mely végső soron az állam számára is elfogadható modellként szolgálhat.

A fenti érvek és indokok elfogadása után kérjük Önt, hogy tegye lehetővé a köztársasági illetékes minisztérium, a tartományi oktatási titkárság és a Magyar Nemzeti Tanács közötti felelős és előremutató együttműködést.

 

Tisztelettel,

Józsa László

a Magyar Nemzeti Tanács elnöke

Szabadka, 2009. szeptember 7-én

 

(Forrás: vajma.info)