vissza a főoldalra

 

 

 2009.09.11. 

Megtalálták Juscsenko megmérgezőit

Viktor Juscsenko ukrán államfő kijelentette, hogy befejeződtek a 2004-es dioxin-mérgezésével kapcsolatos nyomozások. A nyomozások befejeződtek, a főügyészség több mint 1000 személyt hallgatott ki, többek között engem is.

Több ukrán képviselő, köztük például Viktor Janukovics, a Régiók Pártja vezetője nem volt hajlandó részt venni a kihallgatásokon - jelentette ki Juscsenko a Der Spiegel német kiadványnak adott interjújában.

 Juscsenko szavai szerint azok a személyek, akiknek közvetlenül közük van a megmérgezéséhez, már négy éve Moszkvában élnek. Az utóbbi években ezért  többször fordult az orosz államfőhöz, és kérte, hogy engedélyezze az ukrán ügyészek általi kihallgatásukat a moszkvai ukrán nagykövetségen, választ azonban mindezidáig nem kaptak - jelentette ki Juscsenko, és hozzáfűzte, hogy a mérgezéséhez közvetlenül az Ukrán Nemzetbiztonsági Szolgálat (SZBU) ex-vezetőjének, egy szakácsnak és egy felszolgálónak van közük.

 Juscsenko interjújában ugyancsak megjegyezte, hogy Julija Timosenko ukrán kormányfő az utóbbi évek során szándékosan akadályozta a 2004-es dioxin-mérgezésével kapcsolatos nyomozásokat, és a bűnösök kézre kerítését.

 A brit Lancet orvosi szaklap nemrég újabb információkat közölt Viktor Juscsenko államfő 2004-es megmérgezéséről. A lap információi szerint az akkori elnökjelölt, Juscsenko szervezetében lévő dioxin olyan tiszta volt, hogy azt csak laboratóriumban lehetett előállítani.

 

(Forrás: karpatinfo.net)