vissza a főoldalra

 

 

 2009.09.16. 

Megjelent a Magyar Fórum XXI. évfolyamának 37. száma!

Kapaszkodjunk (címlapon)

A Demszky Gábor által tulajdonolt főváros és az állami cégek néhány vezetőjének havi fizetése következik. Demszky még nem vallott. A listán szereplő cégek mindegyikének vezérigazgatója, illetve első számú vezetője az alapbérén felül annak 80, illetve 100 százalékának megfelelő prémiumot is kap. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez (MNV) tartozó állami többségi tulajdonú cégek közül a Magyar Export-Import Bank Zrt. vezérigazgatójának alapbére 3,621 millió forint. A bankot felügyelő MNV vezérigazgatójának havi alapbére 3,5 millió forint. A Magyar Posta vezetője 2,84 millió forint, a Magyar Villamos Műveké 2,765 millió forint, a Szerencsejáték Zrt.-é 2,185 millió forint alapbért kap. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nél az elnök-vezérigazgató személyi alapbére havi 2,8 millió forint.

Csurka István: Banktagadás (2.oldal)

Kína vezetése százszázalékosan a kínaiak kezében van, és Amerika tartozik irdatlan összegekkel Kínának, nem fordítva. Ehhez képest másodlagos, hogy a kínai vezetők kommunisták. A kínai ember számára ez úgyszólván közömbös, mert a saját kultúrájában él, és életkörülményei fokozatosan javulnak, van munkája és igényei nincsenek mesterségesen felfokozva. A kínai kommunisták nem szédítik meg tömegeiket olcsó hitelekkel, valutaalapú hitelekkel és aztán nem lakoltatják ki őket hitelből vett lakásaikból, hanem lakásokat építenek számukra. Az európai tömegember viszont nem kommunisták vezetése alatt él, de nem is a saját népe, nemzete belőle felkerült vezetése alatt, hanem egy demokráciának nevezett valamiben, amelyben egy megfoghatatlan hatalom irányít. Ez a bankárhatalom, a pénz hatalma. Ennek nincs látható központi bizottsága, nincs államhatalma, nincs kultúrája, de minden tőle függ. Kétpártrendszerek és többpártrendszerek birkóznak egymással, szabad választásokat tartanak, látszólag mindenki boldog és szabad, de egyes helyeken a boldogtalanság mitológiai méretű. Ilyen a mi hazánk is, a bankáruralom mintaországa.

 Két pogány és két asszony között

Móricz Zsigmond: Erdély II., A nagy fejedelem c. regényét Győri Béla ismerteti (7.oldal)

Bethlen mellett megjelenik a korszak egy másik nagyon nagy alakja, a magyar katolikum írástudója, Pázmány Péter, a hit bajnoka, a magyar élet jó ismerője. Milyen különös az élet: Bethlen Gábor fejedelem édesanyja katolikus volt, fia, Bethlen Gábor református lett; Pázmány Péter édesanyja református volt, és gyermeke a katolikusok nagy embere lett. Pázmány Péter és Bethlen Gábor egyben megemlékezett: két pogány között egy hazáért kell küzdeni. A két pogány Ausztria és a Török Birodalom. Az osztrákok voltak ebben a korszakban is – mármint a császári udvar – a nagy sumákok. A török meg csak rabolt és rabolt, és keresztül- kasul rohangáltak az országban, s amit foghattak, vittek, a többit meg felgyújtották. Na, ebben a korszakban kellett országot tartani két pogány ellenében.

 Idén már hatodik alkalommal látott vendégül moldvai csángó gyerekeket a rákosszentmihályi Kovász Egyesület. Augusztus 17-én érkezett az a 40 gyermek az 1000 km-re található Bákó megyei falvakból, akik a nagy nehézségek ellenére még ma is őrzik anyanyelvüket, hagyományaikat. Erről a programról és az egyesület további célkitűzéseiről, eredményeiről Petrovics Sándort, a Kovász Egyesület elnökét kérdezte Medveczky Attila. (9.oldal)

-Olvastam: azt szeretnék, hogy Mindszenty bíborosnak a kerületben szobrot állítsanak. Ez – ha meg is van a jó szándék – nem filléres ügy. Úgy tudom, több jótékonysági estet tartottak már a szobor felállítása javára.

-Ma már örömmel mondhatjuk, hogy az egész alakos bronzszobor leleplezése reményeink szerint 2009. október 25-én meg is valósul. Az ünnepség előtt a szentmisét dr. Erdő Péter bíboros úr fogja celebrálni, majd utána ő fogja Domonkos Béla alkotását is megáldani.

 Elzálogosítják a magyar földet

Interjú Mádly Zsolttal, Fót polgármesterével (10.oldal)

Az önkormányzat jegyzője egy Salgótarjánból származó rendőr, aki az életrajzi adatai szerint idegenrendészettel foglalkozott az átkosban – gondoljon mindenki arra, amire akar – ő megígérte, hogyha beteszem a lábam a hivatalba, akkor letartóztat és én hiszek is ennek az ígéretének, ugyanis a rendőrség itt helyben a kommunistákat szervilisen kiszolgálja.

 Villáminterjú Tarlós Istvánnal, a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjével (Győri Béla) (11.oldal)

A szocialisták és maga Demszky Gábor, a liberális, a városüzemeltetésbe belebuktak. A gyanús ügyek tömege: csalások, sikkasztások, pénzek elherdálása 2006 óta csak sokasodott. A BKV a szó szoros értelemben fejre állt, a 4-es metró majd ki tudja, hogyan épül fel, a Margit hídi rekonstrukció, a közüzemi vállalatok most már lehetetlen helyzete egyszerűen azt a kérdést veti fel, hogy ilyen körülmények között tudnak-e élni a fővárosiak. Ön is megfigyelhette, három éven keresztül javaslatot javaslat után nyújtottunk be a közgyűlésnek. Ezeket mosolyogva lesöpörték az asztalról. Ellenőrzési kísérleteinkre fittyet hánytak. Nem foglalkoztak a Fidesz javaslataival, jóllehet, életmentő javaslatokkal fordultunk a közgyűléshez. Végül nem volt mást mit tennünk a sorozatos BKV-botrányok után, az ügyészséghez fordultunk.

 Vissza a diktatúrába (Medveczky Attila) (11.oldal)

Nem jó a kisebbségi oktatás szempontjából a román kormány által beterjesztett oktatási törvénycsomag, sőt, visszalépést jelent az eddigi helyzethez képest — véli Lakatos András, az RMDSZ oktatásért felelős ügyvezető alelnöke, aki a Magyar Fórum kérdésére elmondta, hogy rég nem szakmai, hanem politikai presztízsvita zajlik a kormánypártok között, s így a jogszabály-tervezet nem jó az oktatási rendszernek, és nem szolgálja a reformot.

– Mi a fő jellemzője ennek a törvénytervezetnek?

– A jogszabály-tervvel az a legnagyobb problémánk, hogy a régi, centralizált, Bukarestből irányított metódust veszi alapul. Ez a központosítás volt a jellemző a diktatúra éveiben is. A jogszabály-tervezet nem enged teret a szubszidiaritás elve érvényesülésének.

 Holtsávban a cigányzene

Medveczky Attila interjúja Raduly Józseffel, Magyarországi Cigányszervezetek

Érdekvédelmi Szövetségének elnökével. (12.oldal)

Unokaöcsém a 100 tagú cigányzenekar alapítóművésze, szólistája, szólamvezetője és elnökségi tagja volt. Miután eljöttem a 100 tagútól „bevörösödött” az együttes, s miattam unokaöcsémet is kikezdték. Végül úgy döntött, hogy hozzá nem méltó, elviselhetetlen, igaztalan, vádaskodó vezetői magatartással nem tud mit kezdeni, és a zenei színvonal rohamos süllyedéséhez nem adja a nevét, ezért békével távozott. Jelenleg vele együtt aktív korú munkanélküli, jól képzett cigány muzsikusokból végcélként egy 85 tagú zenekart kívánunk létrehozni és működtetni. Mára 51 tagja van a zenekarnak, s a zenészeknek munkaviszonyuk, egészségügyi biztosításuk és havi fizetésük van. A zenekar neve: Budapest Józsefváros Cigányzenekar.

 Szőcs Zoltán: Mélázás egy III/III-as jelentés fölött (15.oldal)

Egy – a szerv előtt eddig ismeretlen – SZŐCS ZOLTÁN nevű személy és néhány társa „Szabó Dezső Baráti Kör” létrehozását tervezi. Céljuk, hogy egy „valóban tudományos, ütőképes” baráti kört hozzanak létre. Tervükhöz több ellenőrzés alatt álló személy támogatását megszerezték, és számítanak az Írószövetség pártfogására is. Az információ forrása megbízható; tartalma részben ellenőrzött. Intézkedés: – kiegészítik, pontosítják az információt; – megállapítják Szőcs személyi adatait. TA-4M3 III/III

Ez a jelentés egy hónappal azután íródott, hogy 1987 decemberében ketten ültünk a Frigyes utcai ház szobájában Budai Balogh Sándor vendégeként: Hartyányi István bácsi és én, betegeskedő házigazdánk volt a harmadik. Ekkor, itt és ők kértek fel engem arra, hogy – mint a legfiatalabb és legagilisabb, lássak neki: ténylegesen, jogilag szervezzem meg – a fél év múltán Szabó Dezső Emléktársaság néven bíróságilag be is jegyzett – irodalmi egyesületünket. Ennek 22 éve, ők már rég nem élnek, az Emléktársaság pedig éberkómában vegetálgat.

 Keresse a Magyra Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!