vissza a főoldalra

 

 

 2009.09.11. 

Életfogytiglant kért a hágai ügyész a srebrenicai mészárlás miatt

Életfogytiglani börtönbüntetést kért szeptember 7-én a délszláv háborús bűnök ügyében eljáró hágai nemzetközi törvényszék (ICTY) ügyésze hét volt szerb tisztre, a srebrenicai mészárlásban - a második világháború óta a legvéresebb európai tömeggyilkosságban - való részvételük miatt. A tömeggyilkosságra és az emberiesség elleni bűncselekményre nem képzelhető el más ítélet - hangoztatta a 2006-ban kezdődött per tanulságait összegző beszédében Peter McCloskey közvádló.

Az ítélethirdetés időpontját még nem tűzték ki.

Mind a hét vádlott ártatlannak vallotta magát a tárgyaláson. Közülük öten - Ljubiša Beara és Vujadin Popović, a volt boszniai szerb hadsereg egységeinek biztonsági főnökei, Vinko Pandurević és Drago Nikolić, annak az egységnek a parancsnoka, illetve biztonsági főnöke, amely a Srebrenica elleni támadást végrehajtotta, valamint Ljubomir Borovcčanin, a boszniai szerbek egykori rendőrfőnök-helyettese - tömeggyilkosságért álltak bíráik elé. Radivoje Miletić és Milan Gvero volt tiszt a humanitárius segítségnyújtás elmulasztása miatt háborús bűnökért felel.

A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták a muszlimok által lakott Srebrenica kelet-boszniai várost, annak ellenére, hogy az kinyilvánított ENSZ-védelem alatt állt. Mintegy 8 ezer embert - zömmel férfiakat ás fiúkat - elhurcoltak, többségüket agyonlőtték, és tömegsírban temették el.

 

(Forrás: vajma.info)