vissza a főoldalra

 

 

 2009.09.11. 

Nie kommt es besser

Dr. Kovács László MIÉP-elnökhelyettes az egészségügy költségvetéséről

– Székely Tamás egészségügyi miniszter szerint az ideihez  képest több pénzhez jut a magyar egészségügy.

 K. L.: Aha. Nyilvánvaló, hogy maradt igaz tételnek az ezermilliárdos összköltségvetési elvonási terv. Most innentől számoljunk vissza. Az önkormányzatok lesznek a legnagyobb vesztesek ebben a költségvetésben. De az önkormányzatok működtetik az egészségügyi intézmények 90%-át. Műszerellátás, fűtés, élelmezés, karbantartás meg miegyéb. Eddig is nyomorogtak az önkormányzatok, és ilyen körülmények között kellett gondoskodni a rendelőintézetekről és a kórházakról. Az egészen bizonyos, hogy az oktatás, az egészségügy és a szociális „ágazat” a vártnál nagyobb megszorításokra kényszerül. Itt van az eb elhantolva, lehet, hogy a költségvetési keretből az egészségügy címszó alatt több pénzhez juthat néhány kórház, de a kérdés rosszul van feltéve. Ez a kormány akkor is hazudik, ha kérdez vagy válaszol. Az egészségügy szerkezetének átalakítását ígérik. Egyben biztos vagyok: az OEP finanszírozási kerete nemigen változik. A 130-140 egészségügyi intézményből szerkezetátalakítás címen 30-40-et bezárnak.

 – És az így megtalált pénzt osztanák szét a többiek között?

 – Valami ilyesmiben gondolkodnak. De gondolja meg, hogy a kiemelt kórházak és klinikák eddig sem tudták ellátni a megnövelt vonzáskörzetükben a hozzájuk fordulókat. 20-50 km-ről szállítják be a betegeket ezekbe a kiemelt kórházakba. Alagsorokba fektetik le a betegeket, adnak nekik valamilyen ellátást, és visszaküldik őket a lakókörzetükbe. Ez a helyzet most a beharangozott szerkezetátalakítás nyomán romlani fog. Az ellátórendszerek közül legsúlyosabban korlátozzák az oktatást és az egészségügyet meg a szociális szférát, akármit is mondanak a Bajnai Gordonok. Nekünk, orvosoknak, egészségügyi intézményeknek jószerivel nincs érdekérvényesítő eszközünk, nem sztrájkolhatunk, megnyomorítva, megalázva próbálunk eleget tenni a hippokrateszi eskünknek. A szerkezetátalakításról, annak mibenlétéről semmit nem hallunk, hogyan hajtják végre és mi lesz ebből. Egészen biztosan az, amiről beszéltem, bezárnak pár tucat intézetet és kipótolják a maradék intézetek költségvetési lehetőségét.

 – Székely Tamás egészségügyi miniszter előbb fogadkozott, ha csökkentik a költségvetési kereteket, ő lemond, de most növekszik az egészségügy anyagi ellátása. Horváth Ágnest, aki a széfekkel volt elfoglalva vagy Molnár Lajost, aki csak egy módszert ismert az egészségügyi reformban, a bezárást és a felszámolást, csak szitokszóként emlegették, de Székely Tamásról hallgat a sajtó, pedig hát..

 – Csak egy német szólás illik erre a helyzetre, Nie kommt es besser – soha nem jön jobb. Bocsásson meg, gorombán válaszolok: egyre szarabb a helyzet, ezt jelenti ez a német szólás-mondás.

 

Győri