vissza a főoldalra

 

 

 2009.09.11. 

A Magyarok Szövetsége elnöke az országos gyűlés után

Beszélgetés Vukics Ferenccel

– Megtévesztéssel gyanúsították Önöket, mondván, hogy nem azt kapták azok, akik leutaztak Bösztörpusztára, mint amit ígértek.

 – A Magyarok Szövetsége Mozgalmon most látszik igazán, hogy senkinek sem a küldött gyermeke, hanem valóságosan alulról jövő szervezetként próbálja képviselni a magyarság érdekeit. Sokaknak fáj ez. Ma Magyarországon nincsen olyan pártpolitikai csoportosulás, sem civil szerveződés, amely egy ekkora rendezvényt a saját tagjainak a felajánlásaiból, hozzáállásából, munkájából, szervezéséből és energiájából meg tudna valósítani, mint amit a Magyarok Szövetsége megcselekedett. A Savaria Karneváltól kezdve a Kettesfogathajtó Világbajnokságig, sokan meglepődve tapasztalták, hogy milyen kicsi a látogatottsága a rendezvényüknek.

 – Egy sportesemény azért más kategória. De korábban a Magyar Út Körök Mozgalom és a MIÉP rendre százötvenezer embert hozott össze a Hősök terén vagy akár a Kossuth téren. Az politikai rendezvény volt mindegyik, bevallottan. Mostanában megnőtt az ázsiója a civileknek. A polgári körök ünnepelték a minap valamelyik évfordulójukat, Orbán Viktor szerint a polgári körök nélkül a Fidesz kis párt lenne. Szili Katalin is egy baloldali civil kezdeményezést látna szívesen a háza táján.

 – Ha valaki járja az országot és elmegy Orosházára, Esztergomba, Mohácsra vagy Sopronba, mindenhol talál Magyarok Szövetsége csoportokat. Ezerkétszáz rendezvényt tartottunk az elmúlt időszakban, mert a médián keresztül nekünk nem volt esélyünk szervezni. Bösztörpuszta után azonnal bemutattak civil szervezeteket, a mi mozgalmunkat kivéve. Ezeknek a csoportoknak, akiket most megpróbálnak felmutatni, semmilyen képviselőjükkel nem találkoztunk vidéken. Látszatszervezeteket, sosemvolt érdekvédelmi csoportokat és ál-civil szervezeteket próbálnak feléleszteni és azzal is próbálkoznak, hogy az eddig elért eredményeinket és/vagy embereinket megpróbálják átjátszani hozzájuk.

 – Az önök szövetsége nem látszott pártszüleménynek.

 – Sokat küzdünk az ellen a gondolat ellen, hogy mi párttá válunk, vagy párt szült bennünket. Mi magyar közéletet szeretnénk élni. Ha az a politika, amit az Országgyűlésből, televízióból hallunk, akkor mi olyat nem szeretnénk. De felszólítunk minden magyar állampolgárt, hogy amit csak lehet, tegyen meg, mert érdekképviselet csak úgy működik, ha az emberek teszik a dolgukat és kiállnak a saját igazuk, érdekeik mellett és nem arra várnak, hogy valakik megvalósítsák az ő álmaikat, hanem maguk teszik ezt. Ez a mondanivaló sehogysem egyezik a parlamenti pártok mondanivalójával. Mi azt mondjuk: gyertek és csináljuk meg együtt, a politikusok meg azt mondják, hogy hagyjátok, majd mi megcsináljuk, amit ígértünk – és ezek többnyire nem történnek meg.

 – Ez egyetemes negligálása általában a pártoknak?

 – Minden pártban vannak normális és tisztességes emberek, kizárt, hogy enélkül bárhová eljuthattak volna. A jelen vezetői elittel van baj. Reményeim szerint az elkövetkező 1-2 év során a jelen vezetői elitet hiteles emberek váltják fel, ez óriási segítsége lenne a magyar mindennapoknak, megszabadulnánk a nemzetinek mondott, de nagyon erőteljes liberális vezetői réteggel ellátott pártcsoportosulásoktól, vagy a szélsőbaltól a szélsőjobbig folyamatosan csúszkáló emberektől. A köpönyegforgatókra nincs szükség. Magam is meglepődve tapasztaltam például, hogy egy nemrég még SZDSZ-es képviselő szólított fel egy állítólagos nemzeti radikális párt azonnali támogatására, és követeli, hogy azonnal válaszoljak, nyolc napon belül! Ilyenkor mosolygok, azt gondolják, hogy engem számon lehet kérni. Először azt kellene számon kérni, hogy hogyan lehetett ő a balliberális elit tagja, most meg hirtelen nemzeti.

 – A képviseleti demokrácia fórumait megújításra méltónak tekintik?

 – A kiáltványunkban megfogalmaztuk a hozzáállásunkat. A jogfolytonosságot ki kell tudni mondani, ezt kimondtuk a Magyarok Országos Gyűlésén és azt is, hogy Magyarországon a demokratikus folyamatoknak el kell indulni, jelen pillanatban nincs demokratikus rendszer az országban. Az a kb. 10 lépés, amit meg kellene tenni ahhoz, hogy ez megtörténjen, néhány hónap alatt is lejátszható, tehát elméletileg a tavasz folyamán egy jóval megtisztultabb magyar közélet tudna a világ elé lépni, ehhez azonban néhány pártnak súlyos kritikát kellene gyakorolni. A szakszervezeteknek vagy más szakmai érdekvédelmi csoportoknak be kellene tölteniük a szerepüket. Azt az ellenségképet alakítják ki, hogy minden pártnak az összes többi pártcsoportosulás az ellensége. Ebből kifolyólag sikerül egy olyan állapotot létrehozni Magyarországon, hogy semmilyen érdekvédelem nem tud megvalósulni, a zavarosban való halászásra tökéletes ez a terep, és ezt a terepet szándékosan hozták létre.

 – A választójogi rendszer adott. Ezt a hátralévő időben nem lehet megváltoztatni. Nem megy. Sok okból, lehet olyan olvasat is, hogy ez a teljesen széthullott parlament egyben egységes: tartani a hatalmat a végtelenségig.

 – Ez a rendszer nem fogja magáról bevallani, hogy az elmúlt időszakban semmit nem csinált. Az a nagy kérdés, hogy az emberekben megfogalmazódik-e az igény, hogy törvényes rend legyen; 13 millió magyar embert hagytak ki a saját életére, országára vonatkozó dolgokból, ezért nem haladunk előre. Ahogyan az országos gyűlésünkön felépítettük a rendszerünket és működtetjük, ez azt jelenti, hogy ebben az országban egy hatalmas nagy cselekvő erő van. A lakosság energiáit fel nem használni az ország előrelépése érdekében, a lehető legnagyobb gazemberség.

 – Önök szerint a listás választás maga a fekély a választójogi törvényben? Az egyéni körzeteknek van létjogosultságuk?

 – A listás szavazás is összetett, hiszen sokféle veszély rejlik mindenféle választás és szavazás mögött, ezért érdemes sok oldalról megvilágítani. Mit támogat ma a listás szavazás? Azt, hogy a pártelit tagjai mindig bekerüljenek a listán keresztül, ne legyenek megméretve, és miután bekerülnek, a listások vannak többen a különböző választások során, ők azok, akiknek ki kell állniuk az emberek elé, mert megmérettetésnek lenni kellett, ők irányítanak, ők határozzák meg a frakciófegyelmet, hogy kire, hogyan kell szavazni. Egyszer csak azon vesszük észre magunkat, hogy mondjuk a listás helyen, a 10. helyen lévő pirosan, sárgát vagy kéket indítanánk egy helyi választáson, szinte biztosan elbukná, mert az emberek már megismerték, tudják, hogy kicsoda és elegük volt belőle.

 – A visszahívhatóság intézményét követelik?  

– Igen, ennek nemzetközi gyakorlata van. Nem tűnik úgy, mint hogyha teljes lelki és szellemi összeomlást okozott volna bárhol, inkább erkölcsi megtisztulás lehetőségét adja.

 – A visszahívhatóság intézménye a vezető pártelitek ellen szól? De ugyanakkor egyéni képviselőt csak ők tudnak bejuttatni.

 – A megállapodásaik ellen szól. Érdemes megnézni körülöttünk az életet, itt van a nyelvtörvénnyel kapcsolatos állásfoglalás: egy ilyen nyelvtörvény az államok közötti alapszerződések felmondását jelenti, és ezt kevesen merik kimondani, a pártelitből senki. Elképesztő dolgok zajlanak, egy elképesztően gyenge magyar államban, nemcsak gazdaságilag, hanem diplomáciailag is a leggyengébb országgá váltunk Európa közepén. Az kell, hogy az alárendelt szerepkörben minket látni akaró külföldi csoportok képviselői ne legyenek benn a magyar parlamentben.

 – Hogyha egyetlenegy párttal sem tudnak dűlőre jutni, fennáll a veszélye annak, hogy a nemzeti érzelmű emberek még kevesebben mennek el szavazni, önöket elszigetelik, és újra visszakerül a hatalomba ez a mostani vezető elit.

 – Munkánk elő tudja segíteni azt, hogy eltűnjenek azok az emberek, akik elfeledkeztek a saját országukról és a népükről. Néhányan szeretnének belerángatni bennünket a mindennapi politikába, hogy a nem létező információkat cáfoljuk. A Magyarok Szövetségét nem fogjuk ott találni a kardosztó csapatok között, mert nekünk egy dolgunk van, amit elkezdtünk és jól csináltuk, azt kell egyre hatékonyabban és egyre jobban működtetni. Azt tesszük, amit mások nem: foglalkozunk az emberekkel, akik ezt az országot alkotják, és ha tetszik, ha nem, itt él egy nemzet, mely a saját életét szeretné. Ha mi magával a nemzettel foglalkozunk, és ha nem a hazugság mezején töltjük el a mindennapjainkat, akkor eredményre fogunk jutni. Az 1200 oldalas nemzeti érdekprogram egy lehetőség, egy változat, de végre van miről beszélni, van miről vitatkozni. A médiában direkt parancsok vannak a Magyarok Szövetsége kapcsán. A sajtószabadság megszűnt Magyarországon. Teljesen mindegy, hogy a balliberális médiáról beszélünk vagy a nemzetinek mondottról. Önökön kívül aki írt rólunk, inkább rosszat írt. Egyetlen biztosítékunk: az emberek, akik ott voltak, és akik jól érezték magukat, úgy gondolták, hogy fontos esemény, ami ott történik, képet kaptak arról, hogy van Magyarország, és nem kell ettől félni egy másodpercig sem. Kecskeméten zajlott a Kettesfogathajtó Világbajnokság, nemrégiben kint jártunk a területen, azóta sem szállította el a szemetet senki, hanem fújja a szél, és elárasztja a környéket a pályán felhalmozódott szemét. Az viszont több százmillió forintból lett megrendezve, és profik voltak, látogatójuk is volt, igaz, hogy nem annyi, mint nálunk.

 – Politikai erővé szeretnének válni?  

– Attól függ, hogy mit nevezünk politikának. Közéleti erővé már előléptünk.

 – Az a politikai erő, amelyik kezébe veszi az ország sorsának irányítását.

 – Ebben az esetben lehet, hogy igen. Arra biztatunk minden magyar embert, hogy vegye a kezébe a saját sorsa irányítását. Amikor a magyarok ezt megfogadják, attól a pillanattól irányítják az ország sorsát. Mi úgy gondoljuk, hogy a megrendszabályozó erő tudunk lenni, ami a politikát oda tudja igazítani. Ez egy olyan modell, amit nagyon keveset lehetett látni a világtörténelemben és kevés helyen sikerült, de azért mi megpróbáljuk, már csak azért is, mert más nagyobb esélyünk ezzel kapcsolatban nincsen, egyvalami biztos, hogy a cél az szent. A dolgok alakulnak körülöttünk, aki azt gondolja, hogy a pártoskodást fogjuk tovább erősíteni Magyarországon, az téved, mert olyan megoldásokra gondoltunk eddig, és ezt érdemes tovább vinni, amit eddig a politika nem is értett, és egy megújuló közélet lehet ennek a jele. A módszereink továbbra is újszerűek lesznek, annyira újszerűek, hogy nagyon régiek. Ezt eddig a politika még nem vette észre, hogy mi egy nagyon régi módszert követünk: a teremtett világ rendjét. Attól a pillanattól fogva, hogy ezt követjük – segíts magadon, Isten is megsegít –, bízhatunk abban, hogyha valamit elrontottunk, nem tudjuk annyira elrontani, hogy segítség ne érkezzen máshonnan. Néhány dolgot bízzunk a Teremtőre is. Ha van a magyarsággal szándéka, akkor az érvényesülni is fog.

 

(A Kincsem Rádióban elhangzott interjú szerkesztett változata.)