vissza a főoldalra

 

 

 2009.09.18. 

The Times: Juscsenko dioxin-mérgezése mögött Moszkva áll

Egy, a Viktor Juscsenko 2004-es dioxin-mérgezésével kapcsolatos nyomozásokhoz közel álló, magát megnevezni nem kívánó személy azt állítja, hogy az akkor még csak államfőjelölt Juscsenko megmérgezése mögött Moszkva áll. A "titkos forrás" a The Times brit kiadványnak adott interjújában beszélt a végéhez közeledő nyomozások eddigi eredményeiről.

 A mérgezés mögött Moszkva áll - jelentette ki, és hozzáfűzte, hogy Oroszország aligha fogja kiadni az elkövetőket.

 Viktor Juscsenko ukrán államfő szeptember 8-án jelentette ki, hogy befejeződtek a 2004-es dioxin-mérgezésével kapcsolatos nyomozások. A nyomozások befejeződtek, a főügyészség több mint 1000 személyt hallgatott ki, többek között engem is. Több ukrán képviselő, köztük például Viktor Janukovics, a Régiók Pártja vezetője nem volt hajlandó részt venni a kihallgatásokon - jelentette ki Juscsenko.

 Juscsenko szavai szerint azok a személyek, akiknek közvetlenül közük van a megmérgezéséhez, már négy éve Moszkvában élnek. Az utóbbi években ezért  többször fordult az orosz államfőhöz, és kérte, hogy engedélyezze az ukrán ügyészek általi kihallgatásukat a moszkvai ukrán nagykövetségen, választ azonban mindezidáig nem kaptak - jelentette ki Juscsenko, és hozzáfűzte, hogy a mérgezéséhez közvetlenül az Ukrán Nemzetbiztonsági Szolgálat (SZBU) ex-vezetőjének, egy szakácsnak és egy felszolgálónak van közük.

 A vizsgálatok is igazolták azt, hogy Viktor Juscsenko szervezetéből 95%-ban kiürült a dioxin, ugyanakkor megjegyezte, hogy a fennmaradt 5% is százszorosa a megengedett szintnek.

 Borisz Berezovszkij az emigráns milliárdos, aki Moszkva legismertebb külföldön élő kritikusa nemrég kijelentette, hogy Juscsenko dioxin-mérgezése mögött személyesen Vlagyimír Putyin orosz kormányfő áll.

 

(Forrás: Kárpátinfo.net)