vissza a főoldalra

 

 

 2009.09.18. 

Kereszt Budapest felett

Az M1- és az M7-es autópályák budapesti bevezetőjénél hatalmas kivilágított kereszt fogadja a magyar fővárosba igyekvőket. Kereszt a város felett. Most László temetésén hangzott el a mondat, hogy a gazdagréti templom hatalmas kupolájának csúcsára odakerül a korona is, a magyar Szent Korona. A gondolat, a tett dr. Lipp László római katolikus pap érdeme. Dr. Lipp László – László atya – 62 éves korában, fiatalon, többéves betegség után elhunyt. Ritka talentumú volt, örökké tevékenykedő ember. Még az órendszerben kilincselt, adjanak Budapest földjéből egy darabot kőtemplom építésére. Akkor már László atya kinézte e célra azt a telket, amelyik rálát Budapest „oldalára”, és a Budapestre vezető utakra. Már megtervezte a templomot, minek tetején, kupoláján ott világít majd a hatalmas kereszt. Úgy gondolta, hogy a kereszt hirdetni fogja: „Budapest, e jelben győzni fogsz!” 2002-ben áldotta meg Budapest új templomát Paskai László bíboros. A templomépítő sportpályát is épített közvetlenül a templom mellé, haldokló betegek számára enyhelyet, közösségi termet, fiatal házasulandók találkozóházát. Szóval a domboldali ingatlanon felépült a Szent Angyalok-temploma. Itt temették el László atyát, dr. Lipp Lászlót.

Nem viselt semmilyen rangot és címet, csak feltűnt mindenütt, ahol fontos dolgokról volt szó, vagy ahol dolgozni lehetett. Tudom, elvégezte a MUOSZ újságíró-iskoláját is. Amikor megjelent az első tanórán, sok fiatal zsidó gyerek csak nézett: ilyen egy pap? Mert kedvességével, derűjével osztatlan szeretetet váltott ki. Ez idő tájt találkoztam vele. A rádióba jött be, és javasolta, hogy vasárnap reggel két percben szólni kellene az evangéliumok üzenetéről. És hétről hétre üzent vasárnap reggel 7 óra 5 perckor – 2 percben – a hírek után. Ez a pap negyven év után a hivatalos közszolgálati rádióban visszaadta a vasárnap rangját. Ez cáfolhatatlan tény.

Aztán később útban lehetett egyeseknek a vasárnapi üzenet, mert kitalálták, hogy a vasárnap legyen ökumenikus. És egymás után kérték fel a történelmi egyházak papjait és egy zsidó rabbit is, hogy szóljanak vasárnap reggel. A dolog megfeneklett, mert a zsidóknál az ünnep szombaton van. Mindig mindenütt az embereket vitte az Istenhez, vagy az Istent állította az emberek elé. Abaújba utaztak gyerekekkel táborozni, felnőttekkel mentek kirándulni. Ő temette el Horváth Edét, a Rába Vagon- és Gépgyár egykori vezérigazgatóját. Repülőgépről szórta szét a hamvakat Győr város vizei fölött. És ki ne emlékezne rá: amikor sötét felhők gyülekeztek a Fradi felett, vállalta a Ferencvárosi Tornaklub fölött a papi védnökséget. Kijelentette László atya: a Fradi pedig nemzeti kincs. Ki mert akkor szólni a Fradi érdekében? Vasárnap reggelenként 7 óra előtt egy pár perccel óraműpontossággal jelent meg a kétperces evangéliumi üzenetével a Magyar Rádióban. Akkor még szigorú ellenőrzés után lehetett belépni a híres épületbe, nyugalmazott ÁVÓ-sok vigyázták a kapukat. László atya a Bródy kapuhoz ért, s felállva köszöntötték az őrök a papot, igazolvány nélkül engedték be a stúdióba, mert ilyen ember volt ez a pap. Szeretetre méltó. Napok óta csak az a kereszt lebeg lelki szemeim előtt, az a kereszt, ott, Gazdagrét fölött. Már talán nem fognak emlékezni erre a papra, lehet, hogy nevét is elfelejtik, de a kereszt ott magasodik majd Gazdagrét fölött, az országutak találkozása fölött. Hirdeti az evangéliumot meg az üzenetet: „Budapest, e jelben győzni fogsz!”

Óriási, felfoghatatlan nagy cselekedet volt ezt a templomot felépíteni. Most a templomban nyugszik ez a nyugtalan, teremtő ember. Paptestvérétől hallottam, amikor az atya megszületett a Józsefvárosban, és negyvennapos lett, édesanyja elvitte a Szent József-templomba a csecsemőt, és a Mária-oltárnál felajánlotta a gyermeket Isten szolgálatára. Így lett pap Lipp Lászlóból, így lett ő László atya. Mária meghallgatta az édesanya felajánlását, és Jézus rábólintott, s mondta a gyermeknek: „Tu est sacerdos in aeternum – Pap vagy te mindörökké”. A gazdagréti Szent Angyalok-templomában paptestvérei sokaságában és ezernyi hívő jelenlétében búcsúztunk dr. Lipp Lászlótól, akit az ország csak László atyaként ismert.

 

Győri Béla