vissza a főoldalra

 

 

 2009.09.18. 

Telekmaffia a Csallóközben

A dél-szlovákiai telek- és földtulajdonosok jól teszik, ha felkeresik a kataszteri hivatalt, és ellenőrzik, hogy még mindig az ő nevükre van-e írva a tulajdonuk. A Dunaszerdahelyi járásban minden bizonnyal szervezett telekmaffia dolgozik, az eddigi ismeretek szerint 12 földtulajdonost károsított meg – a szálak Magyarországra vezetnek. A kataszteri hivatal nem vette észre a csalásokat, bejegyezte a tulajdonosváltást. Mindenre véletlenül derült fény, amikor a földeket egy harmadik személyre írták át. A 74 éves Oľga Peloušková Brünnben él, több mint 55 hektár , nagyrészt szántóföldet örökölt szülei után Csilizradvány mellett. Földjeit évek óta a helybeli kukorica-és búzatermesztőknek adja bérbe. Idén júniusban egy ismerőse – akinek jó kapcsolatai vannak a kataszteri hivatalban – figyelmeztette, valami nincs rendben a földjeivel. Amikor felkereste a kataszteri hivatalt, felmutattak neki egy szerződést, mely szerint eladta a földjeit, az átíratás már januárban megtörtént, az új tulajdonos a szlovákiai Ballor Kft. „Azonnal feljelentést tettem a rendőrségen” – mondta Peloušková.

 Miután hazatért, levelet kapott Szakáll Istvántól, a dunaszerdahelyi kataszter igazgatójától: azt gyanítják, hogy a szerződésen szereplő aláírását hamisították. Abban az időben több tulajdonos kapott ilyen levelet Szakálltól, egy részük Szlovákiában, a többi Csehországban él, mindannyiuk tulajdonát a Ballor Kft.-re írták át. Mint kiderült, nemcsak az eredeti tulajdonosok aláírása, hanem a szerződéseket hitelesítő közjegyző aláírása és pecsétje is hamis.

 A dokumentumokat egy pozsonyi közjegyző, Dagmar Ravluková hitelesítette, ő viszont azt állítja, a szerződéseket sose látta, aláírását és pecsétjét is hamisították. A gyanús átíratási ügyekben eddig 12 feljelentés született, a szálak minden esetben Magyarországra vezetnek. Az új tulajdonosok a kataszteri kivonat szerint Budapesten és környékén élnek, de a lakcímeken hiába kerestük őket.

 Mindenjel szerint a telekmaffia olyan személyekre írta át a földeket, akik vagy nem léteznek, vagy nem is sejtik, hogy csallóközi földbirtokosok lettek. Például az egyik új tulajdonos budapesti lakcímén hajléktalanszálló működik.

 

(Forrás: ujszo.com)