vissza a főoldalra

 

 

 2009.09.25. 

Ezer éve Krisztus fényében

A gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban szeptember 29-én hálaadó szentmisével fejeződik be a Szent István alapította Gyulafehérvári Főegyházmegye jubileumi éve, melyet egy évvel ezelőtt, szeptember 13-án Csíksomlyón hirdetett meg dr. Jakubinyi György érsek Krisztussal ezer esztendeig jelszóval.

 Ez idő alatt az erdélyi püspökség területén — plébániai és kerületi szinten is — sok szép, tartalmas rendezvénnyel, szentmisével emlékeztek az elmúlt ezer év nehézségeire és örömeire, keresték a következő esztendők kihívásait, reménységeit. November végéig látogatható a gyulafehérvári érseki palotában az egyháztörténeti és művészeti értékeket felmutató kiállítás. A román televízió magyar adásában több héten keresztül mutatják be a Balázs János által készített dokumentumfilm-sorozatot, mely révén bepillantást nyerhetünk a gyulafehérvári érsekség, ama egyházi intézmény történetébe, mely ma is meghatározza értékrendünket, kultúránkat, gondolkodásmódunkat.

 Sepsiszentgyörgyön tíznapos ünnepségsorozat keretében emlékeztek az egyházalapításra az öt katolikus plébánia és a kerület papjai, hívei, valamint más felekezetűek. Egy nap egy századot jelentett jelképesen. A Szent József-, Szent Gellért-, Szent Benedek-, Mária-, Világ királynője- és a Krisztus király-templomban naponta tartottak szentmisét, imatalálkozókat, más rendezvényeket. Mindenik egyedi színfoltot, lelki élményt jelentett. Szinte gondviselésszerű az a tény, hogy éjszakai virrasztással, szentségimádással keződtek, és úgy is értek véget az emléknapok. Nagy kincs az éjszakai virrasztás: élet fakad ott, ahol együtt tudnak imádkozni a különböző felekezetű, vallású emberek. Örvendetes tény, hogy most már interneten is megtekinthetőek a különböző plébániai tevékenységek, melyeket a Szent Benedek-plébánián indítottak (www.katolikussepsi.ro). Így a szentgyörgyiek eleget tettek az érsek atya azon kérésének, hogy megírják az erdélyi katolikus templomok és egyházközségek rövid történetét.

 Az erdélyi egyházmegyében nagy jelentőségű az őrkői plébánia és templom, ahol sok türelemmel, szeretettel gondozzák a roma híveket. Nt. Márkus András címzetes esperes, szentszéki tanácsos a misében megemlékezett Boldog Kalkuttai Terézről, aki Sepsiszentgyörgyön is felkarolta a nehéz sorban levőket, rendházat alapított az ő megsegítésükre.

 A Szent József Egyházközség több mint tíz éve havonta ezer példányban megjelenő, Nt. Szabó Lajos címzetes kanonok, szentszéki tanácsos által szerkesztett lapjában, az Egyházi tudósítóban Búcsúzik az öreg harang címmel elköszönt a 107 éves harang. Ünnepi keretek között Msg. Tamás József segédpüspök, valabriai címzetes püspök búcsúztatta a régit, és áldotta meg az új bronzharangot, melyen ez olvasható: „Készíttette a sepsiszentgyörgyi Szent József Egyházközség az erdélyi egyházmegye 1000 éves évfordulóján 2009-ben", „Szent György, védelmezd népünket a küzdelemben". Ifj. Farkas Titusz harangöntő- és szerelő mester a 40. számú Szent György Cserkészcsapatnak is ajándékozott egy kis tábori harangot, hogy Szederjes pusztáján szentmisére, imára hívja a cserkészeket.

 Művészi élményt jelentett a Krisztus király-templomban megtartott orgonakoncert, Bicskei Zsuzsanna Pilinszky-szavalóestje, valamint a kép- és ikonkiállítás a Szent Gellért-templomban.

 Emlékezetes marad a fiatalok számára a pénteki nap, amikor a központban Keresztes Zoltán miklósvári plébános buzdította őket („hogyha Krisztus bennünk lakik, akkor mi lehetünk a világ derűje", „lángolni küld, és nem füstölögni"), és Csiszér László az Örömhírt továbbító koncertjén sajátos stílusában szólította meg Isten népét, hirdette az Evangéliumot.

 A szombat esti gálaműsoron — László Károly színművész rendezésében — megelevenedett képekben, hangokban és jelenetekben az erdélyi egyházmegye történetének egy-egy mozzanata, temploma, Márton Áron püspökünk végrendelkezése, aki a hitet, az imádkozást hagyatékozta ránk. A múltba visszapillantva elénk vetült a remény is: ha vannak, lesznek gyermekeink, fiatalság, akkor lesz jövője az erdélyi magyarságnak. Nt. Hajdu János főesperes, szentszéki tanácsos megköszönte munkásságukat, és az egyház keretében kifejtett tevékenységükért elismerő oklevélben részesítette Hervay Katalin képzőművészt, László Károly színművészt és Szilágyi Zsolt énekest. Ugyanilyen elismerő oklevelet kapott a megyeháza és a városháza is, melyet Antal Árpád polgármester vett át. Beszédében kifejtette, hogy példa értékű államalapító királyunk cselekedete, pótolhatatlan az egyház közösségformáló ereje. A katolikus egyházban alacsonyabb az öngyilkosságok száma, kevesebb az abortusz, nagyobb arányú a családteremtés és a gyermekvállalási kedv, egymás segítése — mondta a képzése szerint szociológus elöljáró. Mindez azt bizonyítja, hogy a papságnak sikerült szorosabb és közvetlenebb kapcsolatot kialakítania a hívekkel. Ugyanakkor elmondta, a város- és megyevezetés ezután is támogatni, segíteni fogja a történelmi egyházakat.

 Msgr. Potyó Ferenc általános helynök, pápai káplán vasárnap a rendezvény befejező, közös szentmiséjén, melyet rendhagyó módon a belvárosi templom előtti téren tartottak, a Szent István-i örökségből két gondolatot hangsúlyozott: az állhatatosságot, amely áldozatot jelent mind az egyén, mind a közösség szintjén. A nehézségek elől nem szabad elmenekülni, mert azok megtisztítják a lelkünket, vállalni kell az evangéliumi értékeket. A kitartást, az áldozatot Isten áldása kíséri, kegyelmével csodát tesz. A másik gondolat az imádságos lelkület megőrzése, amely olyan, mint a lélegzetvétel. Nem a mi erőfeszítéseinkkel, hanem a Boldogasszony segítéségével.

 

Józsa Zsuzsanna

 

(Forrás: Háromszék)