vissza a főoldalra

 

 

 2009.09.25. 

Ellehetetlenült viszony?

Ellehetetlenült a kormány és az egyházak közötti együttműködés- mondta Balogh Zoltán. az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának elnöke a négy történelmi egyház kérésére hívta össze a vallásügyi bizottság ülését. A találkozóra Hiller István oktatási és kulturális miniszter nem ment el. Bölcskei Gusztáv, a MRE Zsinatának lelkészi elmondta, a Hiller István tárcavezető által szeptember 8-án elmondottak köszönőviszonyban sincsenek azzal, ami a költségvetés tervezetében megjelent. A püspök kiemelte: nem nevezhető tárgyalásnak, ami az egyházak és kormány között volt. Ráadásul Hiller István azt mondta korábban, hogy nem változtat az adó 1 százalékos felajánlási rendszerén. „Három nappal később kiderült, hogy nem mondott igazat a tárcavezető”- ezt már Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke mondta.

Az egyházi vezetők egyet értettek abban, hogy nem a pénz, hanem az egyeztetések módja a fő kérdés. Erdő Péter, bíboros, esztergom-budapesti érsek arról beszélt, hogy idén az előző éveknél is erőteljesebben jelentkezett, hogy nem kaptak adatokat, és ennek hiányában nem tudtak hatékonyan egyeztetni. Feldmájer Péter, a MAZSIHISZ elnöke azt nehezményezte, hogy nem tekintik partnernek az egyházakat. Ittzés János, evangélikus püspök pedig azt kifogásolta, hogy a kormány úgy állítja be az egyházakat, mint pénzéhes pénzvadászokat.

Arató Gergely államtitkár azt mondta: szerinte a kormány nem szegte meg a szabályokat. Úgy fogalmazott: majd a parlamenti képviselők mérlegelik, hogy honnan vonjanak el pénzt. Az államtitkár szerint van párbeszéd az állam és az egyházak között.

Bár a bizottsági ülésen jelenlevő képviselők többsége sértőnek és diszkriminatívnak nevezet a tárca vezető viselkedését, hogy nem ment el tárgyalni-, az ülés után az egyházi vezetők mégis úgy döntöttek, hogy együtt átvonulnak az oktatási minisztériumba és tárgyalnak Hiller István tárcavezetővel.

 

(Forrás: reformatus.hu)