vissza a főoldalra

 

 

 2009.09.30. 

Megjelent a Magyar Fórum XXI. évfolyamának 39. száma!

Mártélyi kezdeményezés

Szokatlan számot tart a kezében az olvasó. A lap első harmadát egy terjedelmes írás tölti be és a hozzácsatolt nyilatkozat. Miért? Azért, mert szeptember 26-án több mint hatvan magyar ember gyűlt össze az őszi pompájában álló Mártélyon a magyar jövőre szegzett tekintettel. Ott hangzott el az alábbi, Quo vadis, magyarság? című vitaindító előadás. Megértésüket és komoly figyelmüket kérjük, miként a helyszínen is tettük, mert a felvetés halálosan komoly. Vagy lesz rendszerváltás és új alkotmány és magyarérdekű rendszer a közelgő választások után, vagy nem lesz semmi, s magyarként magyar nemzet sem. A kezdeményezés megtörtént, sorsáról, alakulásáról természetesen tájékoztatjuk olvasóinkat.

 Quo vadis, magyarság?

Új rendszerváltás előtt

Helyzetelemző, vitaindító referátum: Csurka István (2.oldal)

Ha az ember minden indulat nélkül számba veszi akár csak az utóbbi hetek, hónapok botrányait, nyilvánvaló rablásait, bankműveleteit, gyilkosságait és nyomozásait, államközi eseményeit, már amennyiben államnak lehet nevezni azokat a rakásokat, amelyek között ezek az államközi események megtörténtek, nemcsak, hogy elszörnyed, hanem meg kell csipkednie magát: élek én még? Mert amibe eljutottunk, tisztelt hölgyeim és uraim, az az eltűrhetetlenség állapota. A legnagyobb képtelenség pedig az, hogy mégis eltűrjük. Ez maga a végső, a legnagyobb képtelenség. Ennek a konferenciának ez a legnagyobb kérdése: a tűrés vagy a tovább nem tűrés. Ez itt most a Kierkegaardi vagy-vagy, az élet vagy a halál kérdése.

 Taigetosz-szindróma (9.oldal)

2010-ben a Bajnai-kormány a mozgáskorlátozottak közlekedési támogatásán több mint 700 millió forintot, a fogyatékosok esélyegyenlőségi programjain 120 millió forintot spórolna meg. A fogyatékossággal élők érdekvédelmi szervezeteinek támogatásáról Szakály Józsefet, a Mozgáskorlátozottak Egyesületei Országos Szövetségének (MEOSZ) főtitkárát kérdezte Medveczky Attila.

Szakály J.: A világgazdasági válság hatásai ugyanúgy érződnek Keleten, mint Nyugaton. Tudni kell, hogy a nyugati államokban a fogyatékossággal élők állami támogatásai 2 százalékkal csökkennek, míg a többieké 8 százalékkal. Nálunk pedig ez az arány még a fordítottjánál is rosszabb. A megváltoztatott munkaképességűek foglalkoztatásánál eleve behatárolták, hogy 12 milliárd forint adható bértámogatásra.

 Magyar katolikus kultúrkincsek Egerben (10.oldal)

A Magyar Katolikus Egyház művészeti értékeinek bemutatására, szélesebb körű megismertetésére a püspöki konferencia ez év szeptember 15. és 17. között elsõ alkalommal rendezte meg a Magyar Katolikus Kultúra Napjait. Az egri egyházmegyében zajló rendezvényekrõl Balogh Ferencet, az Egri Fõegyházmegyei Könyvtár igazgatóhelyettesét, a programsorozat egyik szervezőjét kérdezte Medveczky Attila.

Balogh F.: Úgy vélem, hogy pont azok vádolják a klérust hatalmas gazdagsággal, akik a politika szintjén nem támogatják az egyházi kezdeményezéseket, legyen szó oktatási, szociális vagy közgyűjteményi tevékenységről, s akik direkt elhallgatják, hogy mit is köszönhet a világ a katolikus egyháznak. Pontosan ezeknek a csúsztatásoknak, rejtett egyházüldözési szándékoknak a kiküszöbölésére vagy megszüntetésére is alkalmas a Magyar Katolikus Kultúra Napjai rendezvénysorozat.

 A Rác fürdőt is ellopják? (11.oldal)

György Istvánnal , a Fidesz fővárosi frakciójának helyettes vezetőjével Győri Béla beszélget.

György I.: Valóban nemzeti kincsek a gyógyvizeink. 2001-ben a Fővárosi Önkormányzat a nyilvánosságot megtévesztette, úgy tett, mintha a Rác fürdőt felújítani kívánná. Legalábbis ez egy hivatalos verziója a történéseknek, valójában valószínűleg valakik összeültek és kitalálták azt, hogy milyen konstrukcióban lehet 8 milliárdos beruházást elkezdeni és végrehajtani egy fillér magántőke nélkül, majd a beruházás befejezésekor a tulajdonjog 75%- át átvándoroltatni magánszemélyekhez. Ez egy ismert konstrukció volt még a 90-es évek elején. Az állami vagyon végül így vándorolt át magánszemélyek kezébe.

 Szellemi alkoholizmus (12.oldal)

Szakolczay Lajos művészeti íróval, szerkesztővel, irodalomtörténésszel, József Attila-díjas irodalomkritikussal Medveczky Attila beszélget.

– Végzettséged szerint olajipari technikus vagy. Még soha senki nem vetette a szemedre, hogy ilyen papírral hogyan is képzeled, hogy megkritizálsz valakit?

- Nincs tudomásom ilyenről. Lehet, hogy a hátam mögött elhangoznak ilyen gúnyos mondatok, de elég erős vagyok ahhoz, hogy elviseljem a bántó megjegyzéseket. Ha nem lettem volna ennyire erős értékítéletemben és tudatomban, akkor nem jutottam volna el arra a szintre, ahol most állok. Az a legfontosabb, hogy erkölcsösen ítéljem meg a produktumokat. A kritikában nem számít se a pénz, se a barátság.

 Szőcs Zoltán: Magyar ködben (15.oldal)

Tíz évvel ezelőtt indult, azután öt éven keresztül hétről-hétre megjelent az országban valahol a MIÉP busza, amely mindent vitt, ami kellett a nemzet lelki felerősödéséhez, ahhoz a belső tartáshoz, amely nagy tervünknek, a nemzetépítő államnak legalább akkora feltétele, mint a gazdasági vagy a pénzügyi vonatkozások. Mert hamar fakul az emlékezet, emlékeztetnék rá: Bocskai Színpad volt a neve az önzetlen, fáradtságot nem ismerő, modern kori nomádságot vállaló, állandóan tájoló művészcsapatnak. Országos nevű színészek, zenészek, előadóművészek járták ezzel a MIÉP-busszal a feldarabolt hazát, és szólaltatták meg Tolnától Baranyáig, Vastól Szabolcsig – sőt a határokon túl – a példátlanul színvonalas és izgalmas válogatást: „Trianon a magyar költészetben”. Sok elhallgatott, eltitkolt, rejtett verset csak itt hallhatott először még a tájékozottabb érdeklődő is.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtökön az újságárusoknál!

Vagy rendelje meg!

Információ: info@magyarforum.hu

Látogasson el a www.kincsermradio.hu –ra!