vissza a főoldalra

 

 

 2009.09.25. 

Olaszország: Ukrajna három részre fog szakadni

A geopolitikai prognózisokra specializálódó „Limes” olasz folyóirat szakemberei biztosak benne, hogy Ukrajna hamarosan három részre fog szakadni az egyre súlyosbodó gazdasági válság és a geopolitikai átalakulások következtében.

A Limes "jóslatai" szerint Kelet-Ukrajna és Krím, vagyis Harkiv, Luganszk, Donyeck, Dnyepropetrovszk, Zaporizsja, és Herszon megyék az Orosz Föderáció részévé fognak válni, Központi Ukrajna, vagyis Csernyigov, Szumi, Zsitomir, Kijev, Poltava, Vinnica, Cserkasszi, Kirovográd, Nyikolajev, Odessza, Hmelnickij és Csernyigov megyék egy új ún."Orosz Tömörülést" fognak alkotni, Nyugat-Ukrajna, vagyis Rovno, Lemberg, Ternopil, Ivano-Frankivszk és Kárpátalja pedig megőrzik semleges státuszukat. Voliny megye pedig elképzelhető, hogy Belorusszia fennhatósága alá fog kerülni.

 Oroszország megújuló geopolitikai ambíciói ugyanakkor rendkívül aggasztják az USA-t.

 Oroszország ugyanis egyre szilárdabb helyet foglal el Európa vezető országainak klubjában – Németországgal, Franciaországgal, Olaszországgal és Spanyolországgal együtt. Ő maga pedig egy új szövetség központjává válik a posztszovjet térségben.

 Barack Obamát ezenkívül ugyancsak erősen nyugtalanítja a földgázt exportáló országok esetleges tömörülése (Gáz-OPEC) Oroszország, Irán és Katar részvételével.

 Az USA, hogy megakadályozza ennek a forgatókönyvnek a megvalósulását, maximum annyit tehet, hogy  szövetkezik Moszkva ellenfeleivel, Nagy-Britanniával, Lengyelországgal, Romániával, Svédországgal, Grúziával és Koszovóval - írja Limes folyóirat.

 

(Forrás: Kárpátinfo.net)