vissza a főoldalra

 

 

 2010.04.09. 

Új lendület csak nemzeti tartásból születhet

Kachstädter Péter a MIÉP országgyűlési képviselőjelöltje

Bács-Kiskun megye 2-es számú, kecskeméti választókörzetében a megyei és a kalocsai városi alapszervezet elnökét, Kachstädter Pétert indítja a Magyar Igazság és Élet Pártja, a Magyar Megmaradás Közössége támogatásával. Kachstädter Péter nevével időről-időre találkozhatnak lapunk olvasói, hiszen rendszeresen közöljük neves külföldi folyóiratok, általa fordított cikkeit.

- Bizonyos értelemben, mint kollégát, üdvözölhetem. Kérném, hogy bemutatkozásként mondjon magáról néhány mondatot.

- Családommal 1981 óta Kalocsán élek, két felnőtt gyermekem van. A Kalocsai Konfekcióipari Kft-nél dolgozom üzemelszámoló munkakörben.  A MIÉP-nek 1994 óta vagyok tagja, azon belül a kalocsai szervezetnek 1996, a Bács Kiskun megyei szervezetnek pedig 2005 óta vagyok az elnöke. Civil munkám és a pártszervezés mellett időnként elküldöm a Magyar Fórumnak fordításaimat, melyek rendszerint német, illetve amerikai újságok és magazinok bíráló, elemző, oknyomozó cikkei.

- Miközben szemlézi, olvassa a különböző külföldi folyóiratokat, mi alapján dönti el, hogy egy adott cikket lefordít-e vagy sem?

- Ezt elsősorban a szóban forgó írás témája, mondanivalója határozza meg. Ha egy tényfeltáró cikk egybecseng a MIÉP eszmevilágával és Csurka István gondolataival, akkor szükségét érzem, hogy lefordítsam és a Magyar Fórum segítségével a közvélemény elé tárjam. Számos írás ad bizonyságot arra, hogy a globalizmus, a liberális gazdaságpolitika mostanra csődöt mondott a világban. Ez a MIÉP – és annak elnöke, Csurka István – valamennyi, eddig hangoztatott állítását és figyelmeztetését igazolja! Kár, hogy idehaza a Magyar Fórumot leszámítva, még manapság is alig olvasni ilyen tényfeltáró írásokat, elemzéseket.

- Beszélgessünk a legaktuálisabb témáról, a közelgő országgyűlési választásokról. Sikeresen túl van a kampány legnehezebb részén, az ajánlószelvény-gyűjtésen. Milyenek az idei kampánytapasztalatai a korábbiakhoz képest?

- A kampányt négy évvel ezelőtt – a Harmadik Út égisze alatt – a Jobbik és Kisgazdák közreműködésével folytattuk. Már akkoriban sem volt könnyű ez a munka, mert úgy hallgatott rólunk a média, mintha nem is léteznénk. Az idei kampány azonban még nehezebb volt számunkra, mert – miközben a Jobbik furcsa módon egyre növekvő teret kapott a médiában – bennünket a korábbiaknál is jobban elhallgattak.

- Ön szerint mi az oka ennek?

- Ennek abban látom az okát, hogy a MIÉP nem „adta be a derekát”. Semminemű rövid távú előnyért, látszólagos sikerért nem engedett elveiből és felvilágosító küldetéséből. Miután a MIÉP továbbra is hasonlóan fog politizálni, borítékolható, hogy további elhallgattatás vár rá. Itt szeretném megköszönni azoknak a MIÉP-es barátaimnak a kitartását, akik „hűek maradtak a kevesen”. Köszönöm a sok biztatást, bátorítást, amelyet személyesen vagy telefonon kaptam. Hálás köszönetemet fejezem ki azoknak a honfitársainknak, akik nekünk adták a kopogtatócédulákat, valamint azon aktivistáinknak és szimpatizánsainknak, akik segítettek ezeket összegyűjteni. Elsősorban az ő érdemük, hogy sikerült összegyűjteni a szükséges számú ajánlószelvényt.

- Milyen konkrét programpontokat emelne ki saját, személyes programjából?

- A MIÉP-nek szerepet kellene kapnia az új országgyűlésben. Ennek a rendszerváltásnak mondott, reményeim szerint átmeneti állapotnak, vesztese a tisztességesen helytálló magyar kisember, az idegen érdekeket kiszolgáló garnitúra pedig nyertese. Ezt a garnitúrát félre kell állítani, és el kell számoltatni. A bolsevik diktatúrák alatt a magyar nép sokat veszített tartásából, társadalmi presztízséből, pozitív erényeiből. Nincs szolidaritás a kisember iránt, mert nincs valódi baloldal. Ha a dolgokat nem lehet néven nevezni, mert az rögtön demagógia, populizmus és szélsőségesség lesz, akkor nincs demokrácia sem. Vissza kell adni hitét, a munka becsületét. Elő kell segíteni, hogy 33-45 éves, aktív korosztály dolgozhasson. Ha ez a korosztály nem jut munkalehetőséghez Magyarországon, akkor a Rákosi-rendszer, az ún. Ratkó-korszak népesedéspolitikájának eredményeképpen született mai 55-60 évesek nyugdíjellátása veszélybe kerül, rajtuk csattan az ostor. Ez egy komoly demográfiai probléma, amellyel az elkövetkezendő kormányok szembesülni fognak. A gyermekvállalási hajlandóság érdekében ösztönző, családtámogatási intézkedéseket kell hozni. A nők társadalomban betöltött szerepe sajnos megváltozott, ezért MIÉP programja kiemelten kezeli a főállású anyaság intézményét, ami visszabillentheti őket a „karrierépítés” és a „modern kori” kihívásoknak való megfelelésből egy nemesebb szerepbe. Hogy nincs rá fedezet? Akart itt egyetlen kormány is ebbe invesztálni, amikor annyi haszontalan beruházásra ömlött a pénz? Ha az eltelt két kormányzati ciklus alatt nem herdáltak, loptak volna el annyi közpénzt, bizony meg lehetett volna valósítani. De gyanítom, szándék sem volt erre! Persze ezen nem kell meglepődnünk, hiszen ugyanettől a szélsőségesen liberális társaságtól korábban már elhangzott, hogy csak 6 millió embert képes eltartani az ország… Amíg ezt az irányszámot követi egy kormány, és minden intézkedését, lépését e szerint alakítja, addig a legjobb indulattal sem nevezhető nemzetinek. A nyugdíjas ember egy élet munkáját piheni ki. A nyugdíj mellett vállalt munka legyen szigorúan adóköteles! Adják át a helyet az életerős korosztálynak.

- Mit vár a választásoktól és az új kormánytól?

- Új irányt kell venni! Le kell számolni azzal az illúzióval, hogy mások oldják meg a problémáinkat, gazdaságilag kisegítenek minket. A konvergencia-kritériumok makacs direktívák. Új lendület csak belső meggyőződésből, nemzeti tartásból születhet. Nem hiszem, hogy ne lehetne tárgyalni az adósság elengedésének, átütemezésének kérdésében. Az Európai Unióban a protekcionizmus állítólag tiltott dolog. Ugyanakkor számos helyen azt érzékeli a vállalkozó, a gazda, hogy az ő kárára sok minden épp úgy irányítva van, mint a kommunista tervgazdaságban. A pályázatok elbírálásánál domináljon a tehetségesebb, a rátermettebb, ha pedig az éppen magyar, hát ő legyen az arra érdemes. Fel kell számolni a kontraszelekciót, be kell indítani a tehetségre és szorgalomra épülő magyar gazdaságot.

 

Kovács Attila