vissza a főoldalra

 

 

 2010.04.16. 

Mečiar: Orbán mindig játszani fog a kisebbségi kártyákkal

Vladimír Mečiar, a HZDS elnöke nem tart attól, hogy radikalizálódni fognak a kapcsolatok Szlovákia és Magyarország közt a magyar parlamenti választások után. Mečiar pozitív jelzésként értékeli, hogy a választások nagy esélyese, a Fidesz harcolni kezdett a Jobbikkal.„Ez azonban nem változtat azon, hogy Orbán nacionalista, a kisebbségi kártyával kormánya idején is játszott, és továbbra is játszani fog“ – mondta a HZDS elnöke a Szlovák Rádió Szombati párbeszédek című műsorában.

 Mečiar kijelentette, a Fidesz elnökének számításba kell vennie, hogy az expanzióhoz vezető politika nem szólítaná meg a választókat, mert azok egy népszavazáson egyértelműen úgy nyilatkoztak, hogy ezt nem akarják. Hozzátette, Európának így is elég problémája van, s nincs megfelelő klíma ahhoz, hogy valaki új problémákat hozzon elő és visszaéljen a kisebbségekhez tartozókkal.

 Csáky Pál, az MKP elnöke, Mečiar vitapartnere hangsúlyozta, hogy pártjának nincs semmilyen kapcsolata a Jobbikkal, s a párt egyes kijelentéseit kontraproduktívnak és szerencsétlennek tartja. „A Jobbik véleményem szerint olyan típusú politikai párt, mint az SNS, nem teljesíti az európai demokratikus pártok kritériumait“ – jelentette ki. Az MKP elnöke szerint a Fidesz elegendő százalékot szerez ahhoz, hogy egyedül alakítson kormányt. Emlékeztetett, hogy az új magyar kormány nehéz gazdasági és szociális helyzetet örököl meg. „Meg vagyok róla győződve, hogy nem akarnak majd konfliktusba kerülni a szomszédaikkal“ – jegyezte meg. Hozzátette, az MKP megkérte Orbán pártját hogy vegyék számításba a szlovákiai választási kampányt is, és ne tegyenek ebben az időszakban semmilyen kijelentést, mely a magyar kártyával való játékhoz vezethet. „Érzem és tudom, hogy az SNS játszani fog vele“ – mondta Csáky.

 Az MKP elnöke Pozsonyban látja a szlovák-magyar kapcsolatok kulcsát, mégpedig a kisebbségek, elsősorban a magyar kisebbség felé irányuló kormánypolitikában. A kapcsolatok szerinte normalizálódnának, ha az MKP a választások után bekerülne a kormányba. „Az MKP-nak jó kapcsolatai vannak az Európai Néppárt mindegyik tagpártjával, így a Fidesszel is. Én nem titkolom, hogy Orbán urat 32 vagy 33 éve ismerem, az én generációm“ – jegyezte meg. Hozzátette: sem Orbánnak, sem senki másnak a Fideszből nem lesz oka bírálni egy olyan kormányt, melynek az MKP is része.

 „Egy keringőhöz kettőre van szükség, mindkét félnek akarnia kell, nem csak Pozsonynak, de Budapestnek is“ – válaszolta Mečiar arra, hogy Pozsonyban van a kapcsolatok kulcsa. A HZDS meg van róla győződve, hogy a Jobbiknak nincs Szlovákiában alternatívája. „Ha valaki erő alkalmazásáról beszél, vagy az európai határok megváltoztatásáról, akkor az egy őrült. Ezt háború nélkül nem lehet végrehajtani, ilyen lépést nem lehet megtenni“ – mondta. Mečiar az SNS kapcsán megjegyezte, nem jó, ha a szlovák politikára csupán Ján Slota pártján keresztül nézünk. „Igen, van magyar kártyájuk, de nincs semmi másuk“ – emlékeztetett a HZDS elnöke.

 

(Forrás: bumm/SITA)