vissza a főoldalra

 

 

 2010.04.16. 

Fico és Gašparovič kész a párbeszédre az új magyar kormánnyal

A szlovák államfő és kormányfő egyaránt jelezték, hogy Pozsony készen áll a párbeszédre a választások eredménye alapján felálló új magyar kormánnyal. Ivan Gašparovič szerint Szlovákia készen áll arra, hogy "tisztességes és őszinte párbeszédet" folytasson a választások eredménye alapján felálló új magyar kormánnyal, míg Robert Fico kijelentette: kész bármikor találkozni az új magyar kormányfővel, akár még a júniusi szlovákiai parlamenti választás előtt is. Mindkét szlovák vezető a külügyminisztérium évi külpolitikai konferenciáján beszélt hétfőn Pozsonyban.

 "Szlovákia készen áll arra, hogy minden előzetes feltétel nélkül tisztességes és őszinte párbeszédet folytasson, a jó szomszédok és szövetségesek párbeszédét, olyanokét, akik tisztelik és tiszteletben tartják egymást és a jövőbe tekintenek" - jelentette ki a szlovák államfő. Úgy vélekedett, hogy Szlovákia és Magyarország viszonyában az utóbbi években "fokozott idegesség tapasztalható".

 "Továbbra is érvényes, amit korábban mondtam. Bárhol és bármikor kész vagyok találkozni magyar kollégámmal, s bármely témát megvitathatunk, amely mint szomszédokat, mint a NATO és az Európai Unió tagjait mindkettőnket érdekel" - jelentette ki a szlovák miniszterelnök.

 Magyarországot Szlovákia EU és NATO "partnerének és szövetségesének" nevezte.

"Ezért természetes érdekünk az állandó párbeszéd minden szinten a jó kapcsolatokról minden olyan kormánnyal, amely a demokratikus választás alapján alakul meg a Magyar Köztársaságban" - szögezte le Fico. Ugyanakkor méltatta jó együttműködését Bajnai Gordonnal, a távozó magyar kormányfővel. "Együttműködésünk tárgyilagos és konstruktív volt" - jegyezte meg.

 Gašparovič arról is beszélt, hogy Szlovákiának érdeke az emberi jogok tiszteletben tartása és minden állampolgárának a jóléte tekintet nélkül annak nemzetiségére.

 "Számunkra ez a legfontosabb, nem a történelmi megrázkódtatások, a politikai radikalizmus, a revizionizmus és a nacionalizmus felélesztése" - húzta alá a köztársasági elnök.

 Megjegyezte, hogy "gyötri" a szlovák-magyar kapcsolatokban megmutatkozó feszültség. Szlovákia ezt intenzív kétoldalú párbeszéddel, s nem a problémák eltúlzott nemzetköziesítésével szeretné megoldani - tette hozzá Gašparovič.

 

(Forrás: bumm.sk)