vissza a főoldalra

 

 

 2010.04.23. 

Vita a horvát államfő körül

A horvát miniszterelnök közölte, hogy a hazai média állításával ellentétben ő nem kezdeményezte az államfő elmozdítását hivatalából az elnök azon beszéde miatt, amelyet a boszniai parlamentben mondott el; az alkotmány értelmében az államfő sem követelheti az ő lemondását.

 Jadranka Kosor kormányfő azt javasolta Ivo Josipovic elnöknek, hogy a médián keresztül történő üzengetés helyett üljenek le egymással tárgyalni. Josipovic előzőleg egy tévének adott interjújában azt mondta: felkéri Kosor asszonyt, hogy kezdeményezzen eljárást a parlamentben az ő (Josipovic) elmozdítására.

 A riporter nyomban megkérdezte tőle, hogy kész volna-e egy ilyen eljárásra, mire az elnök azt válaszolta: „Kész vagyok rá, mert ha Kosor asszony eljárása nem sikerül, akkor elvárom, hogy lemondjon.” Josipovic államfő Bosznia-Hercegovinában bírálta a múlt század kilencvenes éveinek hivatalos horvát politikáját.

 A zágrábi kormánykoalíciót vezető Horvát Demokratikus Közösséget (HDZ) felháborította az elnök kijelentése, amely szerint Horvátország hozzájárult ahhoz a politikához, amely elvetette a háború magvait, több százezer ember halálának és kínjainak okozója lett.

 A HDZ szerint Josipovic álláspontja ellentétes a horvát parlament 2000-ben elfogadott nyilatkozatával, amely szerint Horvátország igazságos, jogos és védekező jellegű felszabadító háborút vívott a múlt század kilencvenes éveiben. Kifogásolta a párt azt is, hogy az államfő nem egyeztette beszédeit Kosorral, hol­ott az alkotmány előírásai alapján ezt meg kellett volna tennie. Előzőleg a szerbiai Monostorszegen (Backi Monostor) megtartott találkozóján Boris Tadic szerb és Ivo Josipovic horvát államfő egyaránt kijelentette: kész személyesen hozzájárulni ahhoz, hogy a két ország visszavonja a másikkal szemben a hágai Nemzetközi Bírósághoz benyújtott keresetét. Horvátország még 1999-ben perelte be az akkori Jugoszláv Szövetségi Köztársaságot (ennek jogutódja Szerbia), azt állítva, hogy Belgrád az 1991–95-ös szerb–horvát háború idején népirtást követett el. Szerbia tavaly ellenkeresettel élt, és hasonló bűnökkel vádolta meg Horvátországot.

 

(Forrás: MHO)