vissza a főoldalra

 

 

 2010.04.23. 

Művészremények a 2. forduló előtt

Pitti Katalin, operaénekesnő

A választások első fordulója után egyértelműen az a meggyőződésem, hogy Magyarország lelke végre felébredt. Az ország népe végre méltó lett önmagához, megértve a gondterhelt idők hívó szavát: az első tett, amivel Édes Szülőhazánk sorsát segíthette az ország népe, az, a szavazás volt, és ez megtörtént. Szívből köszöntöm Magyarország azon állampolgárait, akik megértették az idő parancsát, s tudták hová tegyék az x-et, hogy hazánk népe végre megtisztuljon a rászáradt mocsoktól és végre, a pusztító hadműveletek után meginduljon az építkezés az országban. Minden esély megvan arra, hogy egy kétharmados felhatalmazással a Fidesz és a KDNP jelöltjei a nemzet ügyét képviseljék a parlamentben. A magyar lélek megemelése terén a művészek sokat tesznek és tehetnek a jövőben is, ám a megélhetést biztosító munka becsülete lenne a legfontosabb. Bizalmat szavazok a leendő kormánynak, és segíteni szeretném leendő munkájukat tudásommal.

 Kligl Sándor, szobrászművész

Bízom a Fidesz kétharmados győzelmében. Az egységben, hogy az Országgyűlésben alapvető döntéseket meg lehet majd hozni súlyos alkuk, paktumok nélkül. 2,7 millióan gondoltuk így április 11-én! Az első forduló éjszakája azt is bebizonyította, hogy az MSZP-s kormány még egy választás lebonyolítására is képtelen. Lakóhelyemen lesz 2. forduló, én minden tőlem telhetőt megteszek a sikerért április 25-én is. A Fidesz már a választásokra készülődve a nemzeti – kulturális építkezés elsőbbségét hirdette meg, jómagam is ott voltam Kötcsén tavaly szeptemberben, ahol Orbán Viktor – azóta sokak által szándékosan félreértelmezett – előadása hangzott el. Az MSZP eredménye – bár 4 évvel ezelőtti szavazói 60%-át elvesztette – mégis azt jelenti számomra, hogy közel 1 millió embert nem érdekelnek a tények, csak a vakhit. 65 évem alatt tulajdonképpen csak 2x4 évet éltem nem kommunista-szocialista vezetés alatt, s még mindig meglep e szavazótábor nagysága. Az elmúlt 20 év legkártékonyabb pártja, az SZDSZ viszont remélem – „jogutód nélkül”, végleg eltűnik a közéletből.

 Budai Ilona, népdalénekes

Pár éve megkeresett egy országos jobboldalinak nevezett lap munkatársa,  azzal, hogy szeretne velem  egy hosszabb beszélgetést készíteni a népdal mai helyzetéről, annak oktatásáról, a lehetőségeinkről. Örömmel mondtam igent. A találkozásunk előtt szomorúan hívott, hogy a főszerkesztője ezt mondta: „ő a mi emberünk, olyannal készíts, aki a másik oldalon áll.” Szeretném megérni azt, hogy nemzetben gondolkodó, keresztény, tisztességes emberek kerülnek azokra a posztokra, ahol kulturális, művészeti, finanszírozási döntések születnek. Elég volt a neoliberális, „ csak az idegen a szép” elméletből. Elég volt a keresztény, nemzeti érzelmű művészek megalázásából!

 

 

 

Ötvös Csilla, operaénekesnő

Hogy hogyan is éljük meg a választásokat? Reménykedve. Bizakodóan. A gyökeres átrendeződés, ami a politika színterén végbement egyértelmű jelzésnek tekinthető. A választópolgárok talán még soha nem fejezték ki ilyen egyértelműen akaratukat a változásra. Túltekintve a szűk pártpolitikai megfontolásokon és kiüresedett "pártoskodáson" a közakarat új és gyökeres átalakulást követel, melyben hazánk gazdasági erőforrásai mellett megtépázott "szociális tőkéjét" - azaz az emberek egymásba és választott vezetőikbe vetett bizalmát is az újbóli növekedés útjára kell állítani méghozzá a politikai élet és gazdasági és közélet morális integritásának helyreállításával a társadalom minden szintjén és szférájában. S hogy mit várunk a kultúrpolitika szintjén? Tömören fogalmazva: gyökeres változást. Hazánk jóllétének és erkölcsi alapjainak megszilárdítása nem csupán monetáris intézkedések vagy jogalkotói gyakorlat kérdése, de a közbeszéd és kulturális szféra aktív munkáján is múlik, mellyel erős és tiszta értékeket közvetít a társadalom minden rétege felé. Éppen ezért reméljük, hogy az alakuló új országgyűlés döntéshozói belátják: a kultúra nem holmi luxuscikk, melynek finanszírozása a büdzsé legalsó soraiba szorul, de elengedhetetlen létérdek mellyel a Hazánk felvirágoztatásához szükséges összefogás és értekteremtés véghezvihető.

 Faragó Laura, énekművész

Imádkozom. Gróf Széchenyi István imáját olvasom el naponta, aki éppen százötven évvel ezelőtt halt meg, április 8-án. ő, így imádkozott: „Mindenható Isten, hallgasd meg mindennapi imádságomat. Töltsd el szívemet angyali tisztaságú szeretettel embertársaim iránt, hazám iránt és honfitársaim iránt! Világosíts meg egy kerub szellemével és gondolkodó erejével; engedd a jövőbe pillantanom; a jó magot a rossztól megkülönböztetnem. Sugalld nekem, mit és hogyan kell kezdenem, hogy egykoron a tőkével, melyet reám bíztál, elszámolni tudjak. Gondolkodni és dolgozni akarok éjjel-nappal, éltem fogytáig. Gyarapítsd, ami jó – tipord el születésekor, ami netán rossz gyümölcsöt teremne. Segíts nekem, hogy a világon mindent lelkem igaz alázatával szemlélhessek és kezdhessek – és engedd, hogy az angyal, ki engem megvilágosít, békességben és csendes boldogságban éljen! Ez imádságom ne mondassék, hanem szüntelen cselekvés által küldessék az égbe. (1826. dec. 10.)”

 

Medveczky Attila