vissza a főoldalra

 

 

 2010.04.23. 

A fővárosban az LMP eredményei érdekesek

Bíró Zoltán: A Magyar Demokrata Fórum most kimúlt. Ennek már ideje volt, mert  majdnem 20 éve mást csinál az MDF, mint amit kellene, és mostanra  teljesen elzüllött. Sok régi MDF-tag panaszkodott: hogyan lehetett egy párt nevét ennyire meghurcolni, ahogyan ezt Dávid Ibolyáék művelték. Sajnos arra nem volt mód, se jogi lehetőség, hogy a névhasználattól megfosszuk őket.

 – Lezsák Sándor kampányzáró nagygyűlésén, Tiszakécskén felfigyeltem arra, hogy a Fideszben politizáló nemzeti fórumosok komoly erőt képviselnek.

 – Részben szellemi erőt, részben azonban tömegerőt is képviselnek, mert igaz ugyan, hogy tudatosan nem duzzasztották fel a Nemzeti Fórumot, de mégis annyian vannak, hogy egy többé-kevésbé önálló erő a Fidesz Polgári Szövetségen belül. Az eredmények is a Nemzeti Fórum erejét igazolták. Lezsák Sándor több mint 67%-kal, Font Sándor és Németh Zsolt 70% körüli, s Horváth Zsolt Veszprémben 65% feletti eredménynyel jutott be az első fordulón a magyar Országgyűlésbe. Mindez munkát és minőséget mutat.

 – Elég nagy feladat elé került most a Fidesz.

 – Meghallgattam Orbán Viktor beszédét a választások után. Nagyon tetszett, pontosan azért, mert nagyon visszafogott volt, és világossá tette, hogy itt olyan teher hárul részben rá, mint leendő miniszterelnökre, részben a pártjára, hogy nincs idő a győzelmi mámorra, hanem fel kell készülni minél gyorsabban a feladatokra. És még van egy fontos dolog. Az ellentábornak egy jelentős része annyira el van keseredve, hogy csak szitokszavakat tud mondani a Fideszre. Itt meg kell említeni azt a nemzetközi szervezetet is, amelyik nagyon örülne, ha minél hamarabb megbukna a Fidesz. Ezért nagyon a talpára kell állni az egész társaságnak. El kell indítani a számonkérést, s ahol erre jogi lehetőség van, a büntetőeljárásokat is. S mindezekkel párhuzamosan el kell kezdeni építkezni, őszig egy percnyi nyugalom sem lesz a politikában. El kell kezdenie az új parlamentnek a munkát, kormányt kell alakítani, s máris itt vannak az önkormányzati választások.

 – Mire készül a Nemzeti Fórum?

 – Én azt tudom, hogy a Nemzeti Fórum elég jelentős számú önkormányzati képviselőjelölttel indul. Felkészítésük folyamatosan zajlik Lakiteleken.

 – Meglesz a kétharmados többsége a Fidesznek?

 – Azt látom az eddigi eredményekből, hogy ott, ahol még versenyben vannak a jelöltek, az első fordulóban csak néhány százalék hiányzott fideszesnek az 50-hez. De hát nyilván dolgozni kell érte. A fővárosban az LMP eredményei érdekesek. Egy SZDSZ utódpártocskáról van szó, s észnél kell lenni, hogy milyen politikát folytatnak ezzel a formációval majd a pártok.

 – Jelzésértékű, hogy a választások után a rendezvényükön megjelent Böhm András és Batiz András is, a volt kormányszóvivő. Igen, ott jeleskedtek az SZDSZ közeli úriemberek, mutatván ezzel azt, hogy hol vannak a gyökerek.

 – Így van, teljesen világos, hogy ezek a gyökerek hol vannak. Ezen a rendezvényen megjelentek a külképviseletek tagjai is, ez is világossá tette, hogy egy olyan pártnak a bekerüléséről van szó, amelyik többé-kevésbé betöltheti az SZDSZ egykori szerepét.

 

Gy. B