vissza a főoldalra

 

 

 2010.04.23. 

Kétnyelvű utcanévtáblák Nagyváradon

A gerinctelenség, a megalkuvás, a politikai és gazdasági előnyök elvtelen hajhászása nem ismer határokat. Eddig is tudtuk, hogy a kis lépéseknek álcázott helybentopogás, a nagy megalkuvások politikáját követik, de most nevetségessé téve magukat, bizony abba léptek bele, amit a nagyváradi kutyák hagynak maguk után (ennyit is ér húsz éves vívmányuk a kétnyelvűségért).

 Tudjuk a régi intelmet: amit nem tudsz megakadályozni, annak állj az élére. Hát ők az élére álltak. Ha magyar utcaneveket akarnak a nagyváradi magyarok, akkor most megkapják. Ne ugráljanak már itt mindenféle civilek, polgárok, radikálisok, majd az RMDSZ-es politikusok megmutatják, hogyan kell ezt elintézni. Elintézték!

 Várjuk a további, sajátságosan RMDSZ-es magyar utcaneveket. Az RMDSZ központi irodájára már holnap ki lehet tenni az Unirii tér elnevezés alá az Egyesülés tér nevet (a Szent László tér elnevezés helyett, amit minden nagyváradi magyar szeret, használ és újra ilyen nevű teret óhajtana). És a közeli Vasile Alecsandri utcára is tegyék csak ki magyarul, hogy Vasile Alecsandri utca, nehogy már a Zöldfa utca legyen kiírva, amit minden nagyváradi magyar ismer és használ. És mindjárt ott van a szomszédban az Independenţei utca, vagyis magyarul Függetlenség és nem Kossuth utca, vagy ott van a Mihai Viteazul utca is, ami szerintük magyarul Mihai Viteazul utca, de véletlenül sem a közismert, sokak által használt Zárda utca.

 Folytathatnánk a sort napestig. Úgy látszik, mindig lesznek olyanok, akik bebizonyítják nekünk, hogy a hülyeség határtalan. Veregessük csak meg a vállukat, mert megérdemlik – de nem mindegy, hogy mivel…

 

Nagy József Barna,

számukra is érthető kétnyelvűséggel:

Iosif Maro cel Mare

 

(Forrás: erdon.ro)