vissza a főoldalra

 

 

 2010.04.23. 

A baloldal állhat a Jobbik mögött

A magyarországi országgyűlési választások első fordulóját hatalmas többséggel nyerte a Fidesz, s úgy tűnik, meglesz a kétharmados többség. Erre számított? – kérdeztem Szász Jenőt, a Magyar Polgári Párt elnökét.

 – Ebben reménykedtem. A politikában akkor lehet csak reálisan értékelni, ha látjuk a választások után a számadatokat. Reményeim valóra váltak. Abban bizakodom, hogy a második forduló vasárnapja meghozza a kétharmados többséget.

 – Tudtommal a Magyar Polgári Pártnak elég régi keletű a kapcsolata Orbán Vikorral.

 – Nem csak a Fidesz elnökével, hanem a vezetőség más tagjaival is. Kapcsolatunk korábbra datálódik a Magyar Polgári Párt, vagy annak jogelődjének, a Magyar Polgári Szövetség megszületésénél. Konkrétan a ’90-es évek elején ismerkedtünk meg a Fidesz prominens politikusaival. Arra is szívesen gondolok vissza, hogy az 1994-es választások után, mikor a Fidesz még 6–7 %-os párt volt a magyar országgyűlésben, egy székelyföldi politikai körutat, fórumokat szerveztem Farkas Csaba barátommal, az MPP mostani alelnökével Orbán Viktor és Németh Zsolt számára. Az akkori baráti viszony alapozta meg az MPP és a Fidesz intézményesített, szövetségesi kapcsolatot. Tehát mi már akkor is fideszesek voltunk, amikor a többi mostani határon túli szervezet vezetője még nem nyüzsgött Orbán elnök úr mellett.

 – Ön egy interjúban azt jelentette ki: nem lepődne meg, ha egyik, vagy másik parlamentbe bejutott szervezet mögött a most megbukott kormánypártok állnának. Ezt a Jobbikra érti?

 – Kieséses alapon a Jobbikra és az LMP-re. Az elmúlt húsz esztendő elhibázott politikája és az utóbbi nyolc évben Magyarországot mostohasorsra juttató balliberális kormányzat intézkedései igen sok embert elkeserített. Az említett két párt tehát az elmúlt nyolc év rossz kormányzásnak következményeként jöhetett létre. Nem alaptalan a gyanúnk, s nem csodálkoznék azon, ha kiderülne, hogy a Jobbiknak, s az LMP-nek elég konkrét kapcsolata van az MSZP-vel és az SZDSZ-szel.

 – Van egy olyan vélemény is, miszerint a Jobbikot a Fidesz gyengítésére kreálták.

 – A balliberálisok pártoknak semmi sem drága. Elképzelhető, hogy a Jobbikot azért segítették a háttérből, hogy gyengítse a Fideszt. Gondoljunk bele: az MDF sorsát is az pecsételte meg, hogy összeálltak az MSZP-vel és az SZDSZ-szel. Ez a kokettálás vezetett a párt végéhez. Tehát nem tartom kizárt dolognak azt, hogy a Jobbikot azért támogatták baloldalról, hogy a Fidesz győzelmét megakadályozzák. Most látják, ez nem sikerült, s így a cél: a kétharmad meggátolása bármilyen eszközzel.

 – Mit vár az új magyar kormánytól a határon túli magyarokkal kapcsolatos politikát illetően?

 – A választópolgárok döntése mindenféleképpen mérvadó. Azért örülök annak, hogy a Fidesznek megvan az esélye a kétharmados kormányzásra, mert ez egyben a nemzet esélyét jelenti. Mi Székelyföldön abban reménykedünk, hogy sikerre viheti a győztes párt a nemzeti integráció programját.

 – Lesznek tárgyalások a kettős állampolgárság ügyében a majdani magyarországi kormány és a jelenlegi román kabinet között?

 – A kettős állampolgárság megadása egy adott ország belügye. A magyar állam vezetőit sem kérdezték meg arról, hogy megadja-e a román parlament az állampolgárságot a Moldovai Köztársaságban élőknek. Horvátország és Szerbia is biztosítja a határain kívül élő nemzettársainak a kettős állampolgárság intézményét. Magyar részről eljött végre az ideje annak, hogy 2004. december 5-ének csúfos eredményét – amit a baloldalnak „köszönhetünk” – megváltoztassák. Hála Istennek most egy olyan párt nyerte meg a választásokat, ami számára fontos a nemzeti politizálás. A Magyar Polgári Párt olyan nemzeti integrációt vár, amelynek keretében a tizenötmillió magyarban gondolkodás mellett az eljövendő magyar kormányzat egységes gazdasági térként kezeli a Kárpát-medencét, s megadja a határon túli testvéreknek az állampolgárságot.

 

Sz.