vissza a főoldalra

 

 

 2010.04.23. 

Megemelte az EU Lengyelország, Csehország és Szlovákia uniós jussát

Összesen egymilliárd euróval több uniós forráshoz juthat Csehország, Lengyelország és Szlovákia a következő három évben az eddig tervezettnél, mert gazdaságuk a 2007-2009-es időszakban kiugróan jól teljesített - jelentette be az Európai Bizottság hétfőn. A most folyó hétéves (2007-2013) pénzügyi keretköltségvetésről kötött uniós intézményközi megállapodás értelmében automatikusan megemelik azon tagállamok részesedését a felzárkóztatási (strukturális) alapokból, amelyek gazdasági növekedése a 2007-2009 közötti időszakban legalább öt százalékkal meghaladja a büdzsé jóváhagyásakor készített becslésekben szereplő mértéket. Márpedig a GDP-emelkedés Lengyelország esetében 8, Csehország esetében 7,5, Szlovákiában pedig 10,8 százalékkal magasabb volt a becslésnél - fejtette ki brüsszeli közleményében az EU végrehajtó testülete.

 A döntés értelmében Lengyelország 633, Csehország 237, Szlovákia 138 millió euróval több uniós támogatásra jogosult 2011-2013 között, mint azt a források eredeti elosztásakor rögzítették.

 Janusz Lewandowski költségvetési biztos (képen) külön gratulált az érintett országoknak azért, hogy a jelentős javulást az ismert nemzetközi gazdasági nehézségek ellenére érték el.

 Hangoztatta, hogy a pótlólagos források révén a szóban forgó tagállamok tovább tudják korszerűsíteni gazdaságukat.

 Johannes Hahn, a strukturális alapokért is felelős regionális politikai biztos arra mutatott rá, hogy a jó teljesítményt az új EU-tagállamok részben éppen az uniós forrásoknak köszönhetik. Reményét fejezte ki, hogy a pluszpénzeket is hasonló hatékonysággal hasznosítják majd.

 A pótlólagos forrásokat a korábban megállapított keretből teremtik elő, de anélkül, hogy bármelyik más tagállamtól támogatást vennének el - derül ki a közleményből.

 

(Forrás: bumm.sk)