vissza a főoldalra

 

 

 2010.04.23. 

Elment a legendás, zöld-fehér nyolcas
Emlékezés a 65 éves korában elhunyt Varga Zoltánra

Április 9-én tragikus hirtelenséggel elhunyt Varga Zoltán olimpiai bajnok labdarúgó, a Ferencváros és a magyar válogatott egykori zseniális jobbösszekötője. 1961-től volt a zöld-fehérek játékosa, amelynek színeiben négyszer nyert magyar bajnoki címet, 1965-ben pedig az UEFA-kupa elődjét, a Vásárvárosok Kupáját is megnyerte. 1964-ben Tokióban lett olimpiai bajnok. 1968-ban disszidált, több híres külföldi csapatban is pályára lépett. 1996-ban a Ferencváros hívására hazatelepült, és a zöld-fehérek edzője lett. Néhány hazai klubcsapat kispadja után egy időre visszavonult a focitól, majd tavaly ő lett a gyulai Grosics Gyula Labdarúgó Akadémia szakmai igazgatója. A legendás játékost a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Ferencvárosi Torna Club egyaránt saját halottjának tekinti.

*

Felfoghatatlan, hogy a „Varga Zoli”, ahogy mindenki hívta őt, nincs többé. Sokat hallottam róla kicsi koromtól kezdve. Édesapám, de még a Nagyapám is azt mesélte, hogy a Varga Zoli egy elképesztő tudású futballzseni volt. Én csak 1991-ben, tizenhárom évesen láthattam először élőben, amikor Albert Flórián 50. születésnapján ő is pályára lépett a gálameccsen. Az emberek sírtak örömükben, hogy annyi év után újra a nyolcas Fradi-mezben láthatják, miközben lökdösődtek, tülekedtek, hogy autogramot kapjanak tőle, vagy legalább megérinthessék a mezét.

Ám jöttek a bajok. Egyre többekkel konfrontálódott, látszólag ő volt az összeférhetetlen, az üldözési mániás, a kerékkötő, aki mindenkiben csak a hibát látja meg. Pedig nem így volt. Az alázat hiányát, a nem megfelelő hozzáállást és az Üllői úton már akkor is tapasztalható vezetői dilettantizmust tette csak szóvá. Nem véletlen, hogy bár sok újság szándékosan gyártotta az ellene szóló cikkeket, mégis százezrek rokonszenvét vívta ki magányos harcával.

1997 nyarán alattomos módon kirúgták az Üllői útról. A legnépszerűbb magyar csapat,  a Ferencváros máig tartó züllése akkor vette kezdetét! Varga Zoli, a látszólag legyőzött Varga Zoli azonban nem tört meg, sőt, újra és újra próbálkozott. Edzősködött a Honvédnál, Dunaújvárosban, Diósgyőrben, és Győrött is. Ezek közül kiemelkedik Dunaújváros. A másodosztályban vette át a piros-fehéreket, akik akkor már tíz éve az NB-II-ben sínylődtek, és azonnal feljutott velük az élvonalba. Ekkor több egykori Fradi-játékos – Igor Nicsenko, Dejan Milovanovics és a fiatalon elhunyt Zavadszky Gábor – követte Varga Zoltánt Újvárosba. Kiváló csapat formálódott így Varga keze alatt. Újonc létük ellenére egyik győzelmet a másik után aratták, az NB-I legstílusosabb csapata lett a Dunaferr. Varga Zoltán rakta le a később magyar bajnoki címet szerző, és a nemzetközi kupában is sikereket elérő dunaújvárosi csapat alapjait!

Ehhez a korszakhoz kötődik személyes barátságunk kezdete, amely  szívemben tartani  fog örökre. Varga Zolit követtük minden állomáshelyére két barátommal, Ferivel és Mikivel. Ő pedig felemelt bennünket magához. Hamar kiderült róla, hogy  rendkívül mély érzésű, melegszívű, segítőkész és jóindulatú ember, aki szereti a hazáját. Külön is szólni kell nagyfokú intelligenciájáról, kristálytiszta logikájáról, őszinteségéről és kivételesen érzékeny lelkületéről, mert talán ezek tették őt sebezhetővé, és vélhetően ezen tulajdonságai miatt volt az átlagosnál több emberi konfliktus körülötte.

„Valahogy mindig félúton”c. könyve, egyfajta „végrendelet” lett. Még a mostani és a leendő futballedzők is találhatnak benne érdekességeket. Varga Zoltán ugyanis számos edzői praktikáját közzétette azzal a nem titkolt céllal, hogy támpontot, ötleteket nyújtson a  trénereknek.

Nagyon sokan összeférhetetlen, kompromisszumra képtelen embernek titulálták Varga Zoltán, ezzel indokolva regénybe illően különös életét, majd edzői pályájának bukásait. Ezek az emberek végül is nem tévedtek jellemzésükkel. Varga Zoli ugyanis valóban képtelen volt a kompromisszumokra minden olyan esetben, amikor azok hazug céllal akartak megköttetni. Önmagát és éppen betöltött pozícióját sem kímélve, bátran szembeszállt a hozzá nem értéssel, a sunnyogással, a tisztességtelenséggel. Nem tartott fenn ál-barátságokat, nem járt „pofavizitekre”, és semmilyen kétes értékű partira, összejövetelre. Barátaival szemben is kritikus tudott lenni, ha okot látott erre, ám mindig érezni lehetett, hogy „értünk szól és nem ellenünk”.

Saját bevallása szerint is lényegesen többre vihette volna, ha „beáll a sorba”, ha hajlandó bólogatni, vagy éppen bizonyos dolgok felett szemet hunyni. Ő azonban jóval erősebb egyéniség volt ennél! Mindvégig megőrizte értékrendjét, és véleményét, állásfoglalását pedig saját lelkiismerete szerint alakította ki. Akkor is így tett, ha tudta: ezzel esetleg újabb és újabb nemtelen vádakkal kell szembenéznie. Ezért a magatartásáért „cserébe” ellenségei elképesztő módokon és stílusban támadták. Vajon hány évet vett el az életéből az a sok stressz, amit át kellett élnie jellemessége, szókimondása és megingathatatlan emberi tartása miatt.

Varga Zoltán földi élete utolsó perceiben is hűséges maradt önmagához. Játék közben, a futballpálya mellett halt meg. Azon kiválasztottak egyike, akinek megadatott, hogy még életében legendává vált.

*

Isten áldjon, Zoli!

 

Kovács Attila