vissza a főoldalra

 

 

 2010.05.05. 

Megjelent a Magyar Fórum XXII. évfolyamának 18. száma!

A görög válság magyar arca (címoldal)

Szlovákia egyelőre nem ad egy vasat sem, arra hivatkozva, hogy sokkal szegényebb ország, mint a görög. Legtöbbet megint a németekből csikartak ki. De miért nem fizetnek a bankok? Miért nem engedik el követeléseiknek legalább egy részét? Talán kívül állnak a rendszeren, talán nem felelősek a válságért, éppen azzal, hogy kamat fejében eddig korlátlanul hiteleztek? A görög válság is, a magyar is és az összes elkövetkezendő is ezt a kérdést löki szemünkbe: miért nem vállalnak részt a válságok megoldásából a fő okozók és a fő haszonélvezők: a bankok? A most megnyílt roppant méretű és a pekingi olimpia után már második világcsoda, a Sanghaji Világkiállítás nem arra mutat, hogy ma az az ország gazdagodik, tör a csúcsra fényesen, amelyik nincs sem a saját bankjainak, sem az IMF-nek és a világbanknak alárendelve, sőt Rothschildék sem követelőzhetnek.

Csurka István: A többpártrendszer vége (2.oldal)

A hamis, mesterségesen kierőszakolt többpártrendszer szűnt meg most a Fidesz kétharmados győzelmével. A társadalom félreérthetetlen ítéletet mondott az utódpárt fölött, amely sohasem volt szocialista, de mihelyst lehetett, feltétel nélküli kiszolgálója lett a nemzetközi nagytőkének, és semmi mással nem törődött, mint az egyéni meggazdagodással, haszonélvezettel, a rablással és a tolvajlással. Ugyanígy elsöpörte a választásnak már a szele is a legmesterségesebb képződményét, az SZDSZ-t, amely még a régi, kommunista rendszer méhében, Aczél György pártirodájában és a már Moszad- befolyás alatt álló régi titkosszolgálatban fogant. A választási eredmény, karikatúraként, nevetségességig verte szét az MDF-et, amelyet 1987-es megalakulása, sátorozása óta üldöztek, tizedeltek, jellegtelenítettek, míg végre Bokrosi akarnokságba fullasztva, szemétre löktek. Bokros Lajos eredeti célja, megbízása az OTP bank megszerzése volt. Soros Györgyöt és valamelyik cégét meg is büntették – no, nem nagyon – az OTP szétszedése céljából elvégzett törvénytelen bankműveletek miatt, s csak miután ez az akció a OTP vezetésén, erején megbukott, próbálkozott Bokros az MDF-fel, ma még talán kellően fel nem derített, kerülő úton a bankba beépüléssel. Legalább egy Orbán-Bokros vitáig szeretett volna eljutni.

 Minőség és megbecsülés (5.oldal, Medveczky Attila)

Az oktatást 1990 óta minden politikai erő fontos kérdésnek nevezi, ennek ellenére az utóbbi években pedagógusok, intézményvezetők arról panaszkodnak, hogy számukra egyre rosszabb és kilátástalanabb a helyzet. Április 29-én pedig 86 pedagógus-álláshely megszüntetéséről döntött a Fővárosi Közgyűlés.

– Milyen elvárásaik vannak az új kormánytól és a következő tanévkezdésre? – kérdeztem Kerpen Gábort, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnökét.

–A PDSZ tapasztalatai szerint a fenntartók – legyen szó önkormányzati, egyházi, magán, vagy alapítványi iskoláról – küzdenek a forráshiány miatt kialakult helyzettel és azokkal az ellenőrző mechanizmusokkal, melyek nem segítik őket. Tudjuk, hogy a szülők és a diákok egy része nem elégedett az adott oktatási intézménnyel. A pedagógusok élet-és munkakörülményei pedig az elmúlt időszakban nagyon nagymértékben romlottak. Több mint 12 ezer pedagógus és több ezer nem pedagógus kollegánk maradt állás nélkül.

 Merjünk szembeszállni a pénzvilággal! (5.oldal)

Palkovics Imrével, a Munkástanácsok elnökével Medveczky Attila beszélget.

Mi a választások előtt azt mondtuk, hogy egy olyan kormányra van szükségünk, melynek tagjai szembe mernek szállni a nemzetközi pénzügyi hatalommal. Akik hajlandók szembeszállni a pénzvilággal, letépni annak fojtogató markát a helyi piacgazdaságról, és kidolgozni azokat a jogszabályokat, amelyek alapján a pénzintézetek számon kérhető, szolgálatorientált rendszere működhet az új gazdaság programjának megfelelően.

 Hangod szelíd legyen

Bajza József munkáit Győri Béla ismerteti (7.oldal)

Bajza József verseit olvasom. Finom, halk szavú lírikus, szirtek és vizek, völgyek és erdőségek között száll, repül lelke, és innen származnak versei. A versek a holdat szólítják meg, a lyánykákat, és a hazát, amelyet föltétel nélkül szeretett. Költő volt Bajza, és irodalomkritikus meg irodalomtörténész. Szigorú ember volt, mégis hihetetlenül szép, halk, lágy hangon beszélt verseiben. Bajza 1804-ben született, és 1858-ban hunyt el. Élete végén megőrült. Akkor, amikor Magyarországra mélységes mély csönd és gyász borult. Vörösmarty, a sógora búskomor lett. Egy költőnemzedék belepusztult a fájdalomba. Bajza nagy költő volt, de azt a csúcsot nem ismerte, amit a kor géniusza, Petőfi Sándor otthonosan járt. Meg a korszak ikercsillaga, Petőfi és Arany János. Manapság nem tudom, szokták-e idézni, emlegetni Bajza Józsefet. Pedig versei szépek, prózai művei hihetetlen műveltségről és tájékozottságról árulkodnak.

 Demszky még szabadlábon

A zavarodott Demszky, avagy mi történt a városépítővel? (10.oldal)

Demszky, mint annak idején Kádár János, elismerte a politikai felelősségét a városháza korrupciós botrányában anélkül, hogy a büntetőjogi felelősséget is magára venné. Akadozó nyelvvel állította, hogy hibázott, Mesterházy és a BKV ügyében négynapi bujkálás után szólalt meg elõször., és ekkor előre megírt szöveget olvasott fel, amelybe többször belezavarodott, képtelen volt érthetően kiejteni egyes szavakat.

 Pályakép hullámvonalakkal (11.oldal)

Papp Zoltán színművésszel Medveczky Attila beszélget

Komoly, mély, igazi társadalmi drámáról van szó. Egy eltűnő, egy elpusztuló világról ír a Majálisban a szerző. Az a Szabó István, aki Marhás István néven Csurka darabjának főszereplője, létező magyar író volt. Novellái a modern magyar próza legszebb és legnagyobb teljesítményei közé tartoznak. Szabó István igazi parasztíró volt, aki írásaiban megidézi a föld szagát. A Majális azért is kiemelkedő, mert rámutat arra, hogy el fog tűnni a magyar paraszti létforma. S ennek több oka is van. Az egyik: a gépek szinte kisöprik a kezünkből a kaszát. A másik: az új termelői eszközök új termelési formákat hoznak magukkal, így az a paraszti létforma, amiben még dalárdák voltak, amiben még boldogan vettük fel a népviseletet, s táncoltunk végig a falun, eltűnőben van. Ez a Majális igazi üzenete.

 Szőcs Zoltán: Egy glóriás szegfű tépelődései (15.oldal)

Donáth Lászlónál nemcsak a szocialista ideológiával és a keresztyén dogmatikával kapcsolatosan érezhetők azonosulási problémák, de a magyarnak levés sem problémamentes nála. (Mindenesetre nehéz lehet neki az élet.) „A turul és a gárda messze túlmutat önmagán: jelei annak, hogy ez a társadalom mindennemű erkölcsében elerőtlenedett.” Szerintem ez nincs így, de lelkészünk szerint így van, ezért tisztelettel kérdezem tőle: a kialakult helyzet ismeretében miért vallja olyan nagyon önérzetesen, hogy egy árva kavicsot sem hajlandó dobni az MSZP-re? Társadalmilag, történelmileg – netán egyházilag – eredményesebbnek tartja, ha a bűnösök gyülekezete helyett egy kerecsensólymot ábrázoló bronzszobrot dobál kaviccsal?

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy: fizessen rá elő!

Információ: info@magyarforum.hu