vissza a főoldalra

 

 

 2010.04.30. 

Tüntettek a koszovói szerbek

Tüntettek a szerbek április 26-án Gračanicában, amiért a koszovói hatóságok leszerelték a szerb mobilszolgáltatók berendezéseit, s ezzel megszüntették a koszovói előfizetők számára a lehetőséget, hogy a szerbiai vállalatok szolgáltatásait vegyék igénybe, jelenti a Tanjug és a FoNet.

A tiltakozó nagygyűlésen a helyi vezetők felszólították a nemzetközi közösséget, hogy reagáljon a fejleményekre.

A gyűlést megelőzően több ezer szerb tiltakozó felvonulást tartott Gračanica utcáin.

Mirko Cvetković szerb miniszterelnök kijelentette, hogy Belgrád kész mindent megtenni – valóban mindent, a fegyveres beavatkozáson kívül – annak érdekében, hogy helyreálljon a koszovói szerbek mobiltelefon-kapcsolata a külvilággal.

A hétvégén is folytatódott egyébként a szerb mobilszolgáltatók koszovói működésének fizikai ellehetetlenítése.

A pristinai kormányutasításra a rendőri védelem alatt dolgozó technikusok április 24-én újabb településeken távolították el a Telekom, a Telenor és a VIP szerb cégek átjátszó eszközeit, felszereléseit, s vágták el a kábeleket.

Az április 23-án kezdődött akcióra válaszul a szerbek ellenőrizte Észak-Koszovóban Leposavic és Zvečan környékén felrobbantották az iPKO koszovói mobilszolgáltató cég két alállomását.

Az EULEX, az Európai Unió koszovói rendészeti és igazságügyi missziójának szóvivője helyeselte a koszovói albán hatalom eljárását. Boris Tadić szerb államfő válaszul felháborodottan ítélte el az EU-képviselet állásfoglalását.

 

(Forrás: vajma.info)