vissza a főoldalra

 

 

 2010.04.30. 

Támogatás a Fidesz-kormánynak az elszakított területekről

Az elszakított területek magyar pártjai egyöntetűen üdvözölik a Fidesz győzelmét. Vezetőik egyértelmű fordulatot várnak a magyar politikai életben. Valamennyien együttműködésre számítanak az új kormánnyal. Markó Béla szerint a Fidesz győzelmével rendeződhet a kettős állampolgárság kérdése. Az RMDSZ elnöke szerint fontos lenne egy átfogó támogatási rendszer kialakítása is.

 „A mostani második forduló tulajdonképpen csak megerősítette azt a mandátumot, amit megkapott a Fidesz ezelőtt két héttel. Nyilván mi gratulálunk ehhez a rendkívül fontos eseményhez. Azt kell mondanom, hogy ez valóban kivételes dolog Európában is, hogy valaki kétharmados többségre tesz szert” – mondta Markó Béla, az RMDSZ elnöke.

 Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt mondta, a választások után Magyarország gazdasági fellendülésnek a határon túliak nemcsak haszonélvezői, hanem tevékeny részesei is szeretnének lenni. A VMSZ elnöke reméli, hogy a kettős állampolgárság kérdésében konszenzus születik az új magyar parlamentben.

 „Ez egy olyan seb, amit be kell gyógyítani. Nem lehet azt ambicionálni, hogy a határokon átnyúló egységesítése történik meg a nemzetnek, hogyha ez a kérdés nincs rendezve. Én azt remélem , hogy ez hamarosan napirendre kerül és a kétharmad birtokában , pártpolitikai csatározások nélkül, egy nagyon-nagyon, a kétharmadon túlmenő parlamenti többség eredményeként ez a törvény megszületik” – vélekedett Pásztor István, a VMSZ elnöke.

 Csáky Pál azt mondta a határon túli magyarság szeretne partner lenni egy gazdaságilag megerősödő és felemelkedő Magyarország kialakításában. Az MKP elnöke szerint egyelőre időt kellene hagyni a kettős állampolgársággal kapcsolatos tárgyalásokra.

 „Az első kérésünk az, hogy ne siessünk el semmit. Gondoljuk át ezt is. Hagyjunk egy kis kifutási időt ennek az egész témának. Jó lenne, hogyha a szlovák kormányalakításig nem lépne a magyar parlament és a magyar politika ebben a kérdésben. Vizsgáljuk meg az eurokompatibilitását ennek az egész folyamatnak és utána pedig, amikor letisztáztunk mindent, tegyük meg” – emelte ki Csáky Pál, az MKP elnöke.

 Kovács Miklós a KMKSZ elnöke azt mondta, örül a Fidesz kéthatharmados többségének, mert így könnyebb lesz elfogadtatni a nemzetpolitika számára fontos törvényeket.

 „A magyar politikai berendezkedés szükségessé teszi azt, hogy valaki, ha komoly átalakítást akar végezni, akkor kétharmada legyen. Másként ez egy kicsit nehezebb. A KMKSZ-t mindig is Fidesz közeli szervezeteknek számított. Ebből az elmúlt 8 évben inkább hátrányunk volt. Remélem, hogy a nemzetpolitika sokkal hatékonyabban fog működni az elkövetkező időben” – mondta Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke.

 

(Forrás: erdely.ma)