vissza a főoldalra

 

 

 2010.08.06. 

Fico sajnálja Radičovát

Robert Fico élesen bírálta Iveta Radičová kormányát és a kormányprogramot a parlament augusztus 4-ei vitanapján. Bírálatának egyik célpontja źubomír Galko védelmi miniszter volt. Ugyan kérte Galkót, az elhangzottakat ne vegye személyesen, mivel nem ismeri őt, csupán az elvet bírálja. "A védelmi minisztert utasítja, hogy októberig tanuljon meg angolul? Mi a kormány, ösztöndíj végzősöknek, vagy mi? Hogyan fogjuk ezt ellenőrizni? Létrehozunk egy parlamenti bizottságot, és leültetjük elé a védelmi minisztert?" - mondta Fico. Ugyancsak bírálta Radičová kormányát amiatt, hogy a kormányülésekről el akarja távolítani a Szociális Biztosító igazgatóját, és a főügyészt. "Milyen átláthatóságról beszélnek? Miről akarnak tárgyalni? Mitől félnek?" - kérdezte Radičovától.

 A Smer elnöke szerint a kormányprogram bizonyítja, hogy Szlovákia nincs válságban. "Ha Szlovákia válságban lenne, ahogy azt önök állítják, a kormányprogramnak megoldásokat kellene tartalmazni ennek megfékezésére. A beterjesztett kormányprogramban viszont nincs semmi. Önök szolgáltatnak bizonyítékot arra, hogy állításaik Szlovákia állapotát illetően hamisak voltak" - mondta.

 Fico elmondta, a válság megfékezésére irányuló intézkedések terén számíthatnak a Smer támogatására, viszont elutasítja az ellenzék kriminalizálását, az állami vagyon kiárusítását, és a munkavállalók védelmének csökkentését.

 "Miniszterelnök asszony, őszintén sajnálom amiatt a piramis miatt, melynek a csúcsán áll. Az ön szabad döntése volt felmászni egy olyan fára, mely többszörösen rothadt, és befűrészelt. A politikai instabilitás kockázata a válságos időszakban fokozott" - mondta utódának Robert Fico.

 

(Forrás: SITA, TASR)