vissza a főoldalra

 

 

 2010.08.06. 

Önálló montenegrói nyelv

A nagybecskereki Civil Társadalomfejlesztési Központ (CRCD) augusztus 3-án bírálta Dragoljub Mićunovićot azon kijelentése miatt, miszerint irracionális a montenegrói nyelv megalkotásáról szóló döntése, véleménye szerint ugyanis Montenegró lehet önálló állam saját államnyelv nélkül is. Mićunović (képen), a Demokrata Párt tisztségviselője, valamint a parlament külügyi bizottságának elnöke ezen kijelentéseivel megsértette a Szerbia és Montenegró közötti viszonyt és Szerbia alkotmányát, vélik a CRCD képviselői, akik arra kérték az illetékes minisztériumokat, az ombudsmant és a tartomány hatalmi szerveit, hogy reagáljanak az esetre.

 Mićunović augusztus 1-jén a podgoricai Vijesti lapnak adott interjújában azt nyilatkozta, hogy a politikusoknak nem lenne szabad olyan irracionális döntéseket hozniuk, mint amilyen a montenegrói nyelv létrehozása. A DP képviselője kijelentette, hogy egy nyelvből nem lenne szabad „erőszakos módon” másikat faragni, „mintha enélkül nem lehetne önálló állam Montenegró, hiszen már van saját nyelve”.

 A CRCD megítélése szerint a politikus ilyen kijelentéseinek negatív következményei is lehetnek a Szerbiában élő montenegrói kisebbség szempontjából. A központ továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetközi szabványok értelmében Szerbia elfogadta: minden nemzetnek és nemzeti kisebbségnek joga van saját anyanyelvéhez, valamint ahhoz, hogy fejlessze kulturális identitását.

 – Ha elfogadják a szerbet mint önálló nyelvet, abban az esetben ugyanezek a jogok illetik meg a montenegróit is. Ha Szerbia szuverén, Montenegrónak is szuverénnek kell lennie – olvasható a sajtóközleményben.

 

(Forrás: Magyar Szó)