vissza a főoldalra

 

 

 2010.08.13. 

Visszavontak egy Szentszék elleni feljelentést az Egyesült Államokban

Kentucky államban három ember, aki azt állította, hogy papok által elkövetett szexuális visszaélés áldozata lett, úgy döntött, hogy lemond a Szentszék ellen indított per szándékáról. A hírt augusztus 9-én tette közzé William McMurry ügyvéd.

Federico Lombardi SJ szóvivő úgy nyilatkozott: a Szentszék megelégedéssel vette tudomásul a hírt. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ez csökkenti a szexuális visszaélések szörnyűségét, azok elítélését, valamint az áldozatok iránti részvétünket – mondta a szentszéki szóvivő. Azonban mindenképpen pozitív, hogy egy hat évig tartó perről, amely azt feltételezte, hogy a Szentszék felelős a visszaélések eltussolásáért, és amely erőteljes negatív visszhangot váltott ki, végül kiderült, hogy nem megalapozott vádakra épült.

 Jeffrey Lena, a Szentszék Egyesült Államokbeli jogi képviselője megállapította: „A Szentszék soha sem folytatott olyan politikát, amely a gyermekek ellen elkövetett visszaélések eltussolását tartotta volna követendőnek. A Kentucky államban hozott döntés azt bizonyítja, hogy a sértett felek ügyvédei által hat évvel ezelőtt kidolgozott elmélet félrevezette a közvéleményt. Az, hogy a Szentszék ellen indított per érdemben nem volt megalapozott, nem jelenti azt, hogy a sértett felek nem szenvedtek a visszaélések miatt. A Szentszék elleni per elterelte a figyelmet a gyermekek védelmének fontos célkitűzéséről” – tette hozzá Lena.

 William McMurry ügyvéd az Associated Pressnek adott interjújában emlékeztetett arra, hogy az áldozatok közül már sokan megegyezésre jutottak az egyházmegyékkel, ahol a visszaélések történtek, tehát nincs rá lehetőség, hogy a Vatikánt bepereljék. McMurry áldozatok népes csoportjának jogi képviselője volt, akik 2003-ban 25 millió dolláros kártérítésről írtak alá egyezményt a Louisville-i Főegyházmegyével.

 

(Forrás: Vatikáni Rádió/Magyar Kurír)