vissza a főoldalra

 

 

 2010.08.18. 

Megjelent a Magyar Fórum XXII. évfolyamának 33. száma!

A tartalomból:

Csurka István: A magyar megújulás világpolitikai jelentősége (2.oldal)

A megvert liberálisok, az eddig korlátlan hatalmú nemzetellenesek éppen azt akarják bemagyarázni a köztudatba, hogy a választási eredmény nem a nemzet újraéledő öntudatának következményeként született meg, hanem csak kommunikációs trükk eredménye. Ugyanolyan, mint az ő minden eddigi győzelmük: egy félrevezetés bekasszírozása. Általában a Fidesz kommunikációs ferdítéseire és azok baloldalt romboló hatásaira hivatkoznak. Azt állítják, hogy a Fidesz sajtója, suttogó propagandája hatásos volt, a baloldalé pedig béna. A Fidesz a médiumain keresztül át tudta hangolni és be tudta csapni a közvéleményt – mondják. Ez persze teljes képtelenség. A balliberális, nemzetellenes oldalnak döntő médiatúlsúlya van még ma is. Az országos napilapok közül a legnagyobb és a legtöbb tőkével rendelkező, a közvélemény elsődleges tematizálását végző, az egykori KGB befolyást érvényesítő, ma Moszad-érdekeltségű Népszabadság, ha sokat vesztett is meghatározó erejéből, még a vereség után is képes százezrek agyába betáplálni a kételyt és a kormányellenes káderek szájába adni a gyanakvás kérdéseit. Gyengülése mindössze az olvasási kultúra visszaszorulásával magyarázható. A Népszava, noha olvasottsága minimális, csinos kis cionista gyűlhely és a harcias nemzetellenesség szócsöve. Fenntartják, kerül, amibe kerül. Sokkal elevenebb lap a Hetek, nem is titkoltan zsidó, hitközségi, fejlődőképes. Ezekhez jön még a pogány, már-már marxista „168 óra” és a frivol „Magyar Narancs”, majd az őskövület „Kritika” és még két másik folyóirat, s végül a legjobban szerkesztett HVG, amely sokszor tárgyilagos hangot és balra irányuló bírálatot is megenged magának, de a magyar ügy szolgálatától természetesen távol tartja magát.

 Az Antall-kormánytól az ATV-ig

Leisztinger kiszáll? (4.oldal)

Amikor az ÁPV Rt. kárpótlási jegy ellenében eladásra kínálta a Budapesten található állami tulajdonú egykori munkás- és diákszállókat, úgy tűnt, mintha már a részvényjegyzési szabályokat is Leisztingernek találták volna ki. Előnyben részesítették az alanyi kárpótoltak mellett többek között a kárpótlásijegy-hasznosítókat, így az alanyi kárpótoltak számára elkülönített csomag megmaradt részét is bekebelezhette. Korábban az ÁVÜ Portfólió-menedzsment Igazgatóságán dolgozó Kovács Kálmán lett a munkás- és diákszállókat kezelő Eravis nevű cég piacra dobásával megbízott K&H Bróker kibocsátási igazgatója, 1996-99 között bent ült Leisztinger felvásárló cégének felügyelőbizottságában. A fővárosi önkormányzat is Leisztingernek adta el a tulajdonrészét. Persze a Leisztinger által alapított cég újabb céget alapított, mert a törvény lehetőséget adott közvetett tulajdonlásra és csak a részvénytársaságoknak írt elő nyilvános ajánlattételi kötelezettséget a kisbefektetők felé.

 Fogyatékos jogok (5.oldal)

Augusztus 10-én átadták a kormánynak az érintett civil szervezetek a fogyatékossággal élők magyarországi helyzetét körüljáró jelentésüket. A Magyar Fogyatékosügyi Caucus jelentéséről Gombos Gábort, a Központ a Mentális Sérültek Jogaiért Alapítvány(MDAC) főmunkatársát kérdezi Medveczky Attila.

Gombos Gábor: Nagyon sok szó esik a fogyatékosok integrált oktatásáról: ilyenkor beültetnek egy-két fogyatékossággal élőt az integrált osztályokba, de más nem történik. Ezt nem igazán szeretik sem a tanárok, sem a szülők, sem a gyerekek. Ahol ez az oktatási forma jól működik, ott megoldják azt, hogy a fogyatékos gyermek megkapja az ő egyéni szükségleteinek megfelelő plusztámogatást ahhoz, hogy érdemben részt tudjon venni az órai munkában. Olyan módon, hogy a nem fogyatékkal élők számára a tanulás minősége, tempója ne módosuljon. Ahhoz, hogy ez ne legyen elszigetelt jelenség, az szükséges, hogy a tanárok is kapjanak pedagógiai támogatást pl. asszisztensek jelenlétével.

 „Nő tanít az első dadogásra”

Mindszenty Pehm József: Az édesanya c. könyvét Győri Béla ismerteti (7.oldal)

Beszél a házasságról: „Két szív, de egy-egy szívverés, egy az örömben és szenvedésben, hűséges barátság. A házasság három java, amelyek miatt Szent Ágoston szerint a házasság jó: a hűség, gyermek, és szentség. Ellenben nem tartozik a házasság javaihoz a szépség, vagyon stb. hiú a szépség, házat, gazdagságot adnak a szülők, az okos feleséget azonban Isten adja. Mennyire más az a mód, ahogy – néha Szemenyei Mihály plébános szerint – a regőlyiek kötik a házasságot. „A legény nősülni akar, lányt keresnek. Néznek a lányra, de nem a lányra, a ládára. Néznek a jóságra, de nem a jóságra, hanem a jószágra. Néznek az erényre; de nem az erényre, hanem az erszényre.” És aztán látogassunk el a könyvben a családhoz, a Szent Családhoz, Máriához, Józsefhez és a kis Jézushoz, a példaadókhoz. Egy apa meg is jegyezte a szerzőnek, Mindszentynek, hogy hiányosnak találja könyvét, mert a leírásból hiányoznak az apák. Nem hiányoztak abból egyáltalán, hisz részletezi az édesapák szerepét. „A Rajna mentén régi idők óta vezetik a családfők a család történetét. Amikor házasságra lép az első fiú, az apa ünnepélyesen adja át annak azzal, hogy folytassa becsülettel a család történetét. Kimondhatatlan érték előkelőknél, ahol enélkül is írják az eseményeket; de főként az egyszerűeknél, akiknek múltat, öntudatot, kötelességérzetet ad ez a mű. Rendkívüli erő a múlt. De okos dolog is volna magyar családok életébe is bevinni, hogy legyen érték a mestergerendán, egy-egy szekrényben, fiókban. Érték a családi ékszer, két levél fegyver, ruhadarab, napló, érem, oklevél. Tudnunk kell, honnan, kitől származunk. A munkában robotoló becsületes nő, vitézkedő kurucok, honvédek, világháborús hősök, és 1938-as fölkelők, megszállók, a családfa dicsőséges levelei, virágai. Wibbelt siratja a zárt körben megült családi ünnepek pusztulását. „Szomorú – úgymond –, hogy egyes családban semmi hagyomány nincs, a gyerekek azt se tudják, hogy az anya honnét ered. Nagyszülőik eredetéről, nevéről, méginkább a többi rokonáról semmit nem tudnak.”

 Vége a káosznak!

Interjú Szalai Annamáriával, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökével (Medveczky Attila, 9.oldal)

Mint minden területen, itt is rendre van szükség. Ahogy a közbiztonságban, az egészségügyben, a korábbi káoszt itt is fel kell váltania a rendnek, az átláthatóságnak, áttekinthető szabályozás és követhető jogalkalmazás szükséges. Bizonyára, akik jól érezték magukat a káoszban, azok nem örülnek ennek a célkitűzésnek. Akik cenzúráról és a véleményszabadság korlátozásáról beszélnek, saját magukból indulnak ki. A cenzúra tőlem idegen, a szólásszabadságot a demokrácia fontos alapértékének tekintem.

 „A szlovák kormány az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának ajánlása ellenére nem csökkentette 20 százalékról 10-re a határt a kisebbségi nyelvek hivatali használata esetében.” – olvasom a Felvidek.Ma honlapon. Erről, a fennmaradó nyelvrendőrségről és a szlovák államelnöknek a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) újbóli szidalmazásáról Berényi Józseffel,

az MKP elnökével beszélget Medveczky Attila. (10.oldal)

 Művészinterjú Lippai László színművésszel (11.oldal)

Nem tartom magam ahhoz elég idősnek, hogy beletörődjek a sorsomba, s változtattam. Huszonhat év után feladtam az egzisztenciámat, pedig nyolc darabban játszottam akkor a Madách Színházban. Én színész szeretnék lenni a szó nemes, valódi értelmében. Nem akarok celebeknek statisztálni, tévébemondókkal együtt játszani a színpadon, sem a kereskedelmi csatornák által felkapott percemberkéknek asszisztálni. Mindent megfontoltam, s ez az elv győzött.

 Újabb botrány a Jobbik körül (19.oldal)

A Jobbik prominensei által üzemeltetett kuruc.info már régóta ekézi a gárdakapitány imidzsét. Legutoljára azt vágták Kiss fejéhez, hogy Müller Nikolett, akiről kiderült, hogy keménypornó filmekben rendszeresen szerepel, továbbra is a gárda tagja és továbbra is pornózik, pedig Kiss éppen az ellenkezőjét hazudta. A lemondott gárdavezető bűne az oldal szerint különösen súlyos, mivel felesége és gyermekei vannak. Vajon, ha a feleségének tett esküjét megszegi, akkor hogyan gondolhatjuk, hogy a mozgalmi esküjét komolyan veszi, tette fel a költői kérdést a kuruc.info. Miközben valóban elgondolkodtató, hogy trágyaerkölcsű emberek milyen alapon papolnak becsületről, Istenről, hazáról, családról, nem mehetünk el szó nélkül az igazságbajnokok kettős mércéje mellett. Mert, ha Kiss Róbert lemondott a házasságtörés miatt, akkor Balóné Morvai Krisztina és a három gyermekes, nős Gaudi Nagy Tamás ügyével mi van? Miért utazgathatnak Amerikába, Párizsba, Brüsszelbe és még ki tudja hova édes kettesben? Hányszor kell még lebukjanak? A Fidesz elsöprő győzelme után légüres térbe került Jobbik arculatát az ígért érdemleges munka helyett továbbra is a botrányok határozzák meg. Miközben a Jobbik- frakció egy része már szeretné lerúgni magáról a bakancsosokat és a bevételmaximálás érdekében szalonképessé tenni a pártot, a frakció IQbetyárjai nem könnyítik meg a párt arculatváltását.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!