vissza a főoldalra

 

 

 2010.08.13. 

A sajtószabadság védelmére szólították fel Janukovicsot

A Nemzetközi Sajtóintézet (International Press Institute, IPI) felszólította Viktor Janukovics ukrán államfőt, hogy védje meg a sajtószabadságot az országban és előzze meg a médiára nehezedő nyomást - erről szól a szervezet államfőhöz íródott nyílt levele, melyet a szervezet a weboldalán is közzétett. A levélben megjegyzik, hogy az Ukrajnában jelenleg zajló események ellentétben állnak Janukovics korábban tett kijelentéseivel.

 A nyílt levél megírását leginkább a kijevi kerületi közigazgatási bíróság határozata ösztönözte, mely 2010 júniusában megfosztotta az ellenzéki TVi és az 5-ös ukrán tévécsatornát a műsorsugárzás lehetőségtől.

 A levélben továbbá azt is megjegyzik, hogy az országban gyakoriak az újságírók elleni támadások, valamint, hogy a kormány képtelen a felelősöket bűnügyi felelősségre vonni.

 A szervezet képviselői felszólították Janukovicsot, hogy segítse elő a tettesek azonosítását és azok bűnügyi felelősségre vonását – írja a Korrespondent.net internetes hírportál.

 Az ukrán ellenzék tagjai korábban kijelentették, hogy Viktor Janukovics államfővé választása után az országban elkezdett megerősödni a cenzúra.

 Az ellenzék korábban annak a kijelentésének adott hangot, mely szerint a fő televízió-csatornákról a kormány számára kedvezőtlen  műsorok lekerültek a képernyőről.

 Az államfő erre válaszul azt mondta, hogy kész együttműködni újságírókkal és kész megvédeni a szólásszabadságot, ezenkívül  felszólította Anatolij Mohiljov ukrán belügyminisztert, hogy biztosítsa az újságírói tevékenységéhez szükséges feltételeket.

 Júliusban a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi szervezet arra szólította fel Janukovicsot, hogy nyilvánosan ígérje meg a szólásszabadság védelmét, ezenkívül a szervezet számos ez irányú tanáccsal látta el az államfőt.

 

(Forrás: karpatinfo.net)