vissza a főoldalra

 

 

 2010.08.13. 

Komoly tervek a Tápió-mentén
Kocsi János Nagykáta polgármestere, a Kincsem Lovaspark tulajdonosa

Négy évvel ezelőtt nagy meglepetést jelentett, hogy a tápiószentmártoni Kincsem Lovaspark tulajdonosa, Kocsi János – aki magánemberként Atilla Palotájának felépítését tervezi - megszerezte az SZDSZ egyik utolsó vidéki bástyájának számító Nagykáta polgármesteri posztját. Az elmúlt négy évben látványos fejlődésen keresztülment Tápió-menti város első embere szeretné folytatni munkáját, ezért idén újból ringbe száll a polgármesteri székért. Előző ciklusban végzett munkáját jól jellemzi az a tény, hogy idén már az lenne a meglepetés, ha nem ő nyerné el a városvezetői széket!

 

–Négy évvel ezelőtt mennyire számított arra a nagyarányú győzelemre, amit elért?

 

–Nagyarányú győzelemre semmiképpen nem számítottam, hiszen tudni kell, hogy ellenfelem, Bodrogi Györgyné 1990-től Nagykáta polgármestere, a Pest Megyei Közgyűlés SZDSZ-es frakcióvezetője és az SZDSZ Országos Tanácsának tagja volt. Tizenhat esztendeje ült már a polgármesteri székben, nehéz volt elképzelni, hogy valaki le tudja őt győzni… Mégis bizakodtam abban, hogy győzhetek, ugyanis sok minden rosszul működött már a városban, nagyon sokan akarták a változást.

 

–Ez utóbbit ön milyen jelekből érzékelte?

 

–Például abból, hogy amikor indulási elképzelésem publikussá vált, megkerestek a tanárok, az orvosok, és a helyi vállalkozók is, hogy támogatásukról biztosítsanak. Ez persze bizonyos kötelezettséget is jelentett, hiszen ha ilyen sokan bíznak az emberben, annak illik megfelelni. Családom révén magam is nagykátai kötődésű vagyok, így ez is kötelezett arra, hogy a felkérést elvállaljam, és végig is vigyem. Függetlenként indultam el, mert nem voltam és most sem vagyok párttag, ugyanakkor mindenki tudta rólam, hogy a nemzeti oldal jelöltjének számítok. Nem ígérgettem győzelmem esetére pozíciókat senkinek sem, ám a helyi Fidesz támogatását élveztem.

 

–Térjünk vissza a mába, hiszen lassan letelik az első polgármesteri ciklusa. Milyen eredményekre büszke városvezetőként?

 

–Szerencsére jócskán van mit felsorolni, ha az elért eredményekről van szó. Városunk főterét 30 millió forintos beruházással újítottuk fel, és ugyanakkor egy 1956-os emlékművet is felállítottunk. Sportcsarnok és tájház létesült Nagykátán, melyek már most is büszkeségei városunknak. Utóbbi egyébként még gyerekcipőben jár csak, hiszen hosszú távú célunk, hogy tájházunk a Tápió-mente természeti-, kulturális és néprajzi értékeit egyaránt bemutassa majd látogatóinak. Ennek kialakítása időigényes feladat, de már elkezdtük. Manapság majd’ minden önkormányzat azzal próbálja egyensúlyban tartani saját gazdálkodását, hogy értékesíti ingatlanjait. Mi a válság ellenére fordítottunk ezen a tendencián, és vásároltunk ingatlanokat. Megvettük az ÉMÁSZ egykori épületét, amelyet jócskán piaci értéke alatt sikerült megszereznünk. Ezt az épületet a hátrányos helyzetű gyermekek tanintézményévé tettük. Korábban ezek a szerencsétlen sorsú gyermekek sötét, ablak nélküli helyiségben, méltatlan körülmények között tanultak. Most saját épületük van. Elért eredményeinkre azért lehetünk különösen büszkék, mert 2006-ban közel félmilliárdos adósságállománnyal vettem át Nagykáta vezetését. Még a köztisztviselők és közalkalmazottak fizetését is egy úgynevezett rulírozó hitel révén folyósította az önkormányzat. Emellett hitelből épültek az utak, miként a közvilágítás korszerűsítése is a jövő terhére készült el. Ilyen előzmények ellenére elmondható, hogy Nagykáta gazdálkodását is sikerült helyrerakni.

 

–A városban járva megakadt a szemem egy turulmadaras Trianon emlékművön is…

 

–Igen, idén, a gyalázatos békediktátum 90. évfordulóján átadtunk egy Trianon emlékművet. A tetején lévő bronz turulmadár 95 centiméter magas, másfél méter hosszú, szárnyfesztávolsága pedig három és fél méteres. Június 4-én, a szakadó eső ellenére ötezer ember emlékezett országunk megcsonkítására az emlékműavatás alkalmával. Célunk, hogy évről-évre színvonalas műsorral emlékezzünk meg országunk trianoni tragédiájáról.

 

–Idén újra megméreti magát?

 

–Igen, terveim szerint ismét elindulok.

 

–Hallva az eredményeket, aligha lehet kérdés, hogy ismét megválasztják!

 

–Nem szeretnék abba a hibába esni, hogy győztesnek képzelem magam, miközben még a kampánynak is csak az elején járunk. Az viszont kétségtelen, hogy kilátásaim sokkal jobbnak tűnnek, mint négy évvel ezelőtt voltak.

 

–Tételezzük most fel mégis, hogy nyer. Ez esetben milyen célokat szeretne megvalósítani a második ciklusban?

 

–Bölcsőde-építés és óvoda-felújítás szerepel a terveim között. A Váci Mihály Általános Iskolát és a Mátray Gábor Általános Iskolát egyaránt szeretnénk felújítani, utóbbit pedig még bővíteni is tervezzük. Szeretném, ha a Csonka közben lévő Ipari Szakiskola a harmadik évezred szakmunkásképző intézetévé fejlődne fel. Állandóan azt hallani, hogy hiány van a képzett szakmunkásokból, ami igaz is. Éppen ezért jó volna, ha Nagykáta élen járna ennek a problémának a megoldásában, és szakképző iskolája magas szintű szakembereket tudna képezni. Bicikli-út és körforgalom építése is része a programomnak, miként az is, hogy a most még szanaszét lévő hivatali részeket egyesítsük egy új, minden igényt kielégítő épületben! Ennek felépítése is nagy álmom. Látható tehát, hogy cél az van épp elég.

 

–Ez utóbbi mondata nemcsak polgármesterként igaz önre, hanem magánemberként is. Mint a tápiószentmártoni Kincsem Lovaspark tulajdonosa, szeretné felépíteni Atilla Palotáját! Ez gigantikus tervnek tűnik, kérem, meséljen erről bővebben!

 

–Honnan kezdjem?

 

–A legelejéről! Például onnan, hogy mit keres Atilla Palotája éppen Tápiószentmártonban?

 

–Atilla eredeti fapalotájáról a bizánci illetőségű Priscos Raethor leírásából tudhatunk, aki a kelet-római birodalom által Atilla nagykirályhoz küldött követ, Maximos hivatalos kísérője volt. Leírása szerint éppen valahol a mai Tápiószentmárton környékén lehetett a hunok királyának szálláshelye. A mai Kincsem Lovaspark területén – amely a Blaskovich család birtoka volt egykor – találták meg 1924-ben a híres szkíta aranyszarvast is! Ez is azt támasztja alá, hogy Atilla egykor valóban itt székelhetett. Az ásatásokat akkor maga Blaskovich Ernő finanszírozta, az aranyszarvas pedig, mint rendkívüli jelentőségű régészeti lelet, a Nemzeti Múzeumba került. Jelenleg is ott van kiállítva.

 

–A palotáról mit tudni? Vannak rajzok, leírások a méretéről, formájáról?

 

–Az eredeti kinézetéről semmit nem lehet tudni, mert a meglévő leírások szegényesek, nem tartalmaznak információkat a királyi palota külsejéről. Hayde Tibor Ervin építész barátomat felkértem arra, készítse el Atilla Palotájának terveit. A kézzelfogható leírások hiánya ellenére ezt a munkát igen magas színvonalon végezte el. Bár nem a történelmi hűségre való törekvés volt az elsődleges cél, természetesen a kor építészeti elemeiből készül majd el a palota.

 

–Mikor indulnak a munkálatok?

 

–Boldog lennék, ha jövőre, 2011-ben elkezdődne a palota építése. Ez elsősorban a pénzen múlik, hiszen hatalmas összegbe kerül a kivitelezés. A palota megépítéséhez szükséges beruházás összértéke eléri a hétmilliárd forintot.

 

–Ez horribilis összeg. Megtérülhet egyáltalán?

 

–Elvégeztük a számításokat ezzel kapcsolatban. A beruházás hétmilliárdos összege valóban horribilis összeg, ebben igaza van. Ám a Kincsem Lovasparkba jelenleg – Atilla Palotája nélkül is – évi százötvenezer látogató érkezik. Atilla Palotája ötször ennyi, azaz évi hétszázötvenezer látogatót lenne képes fogadni. Ha ennek a létszámnak csak a fele jönne el hozzánk évente, már akkor is tíz éven belül megtérülne a befektetett összeg. A palota engedélyezési terve már elkészült, a munka elvileg jövőre megkezdhető lenne. Nagyon bízom az új kormányban, és annak turizmust felkaroló elképzeléseiben. Pályázni fogunk, ahol csak érdemes, és az újjáéledő Széchenyi-terv is segíthet céljaink megvalósításában.

–Mi volna tulajdonképpen a jelentősége, a mondanivalója Atilla Palotájának?

–Ha elkészül, annak gazdasági és lelki értelemben is nagy jelentősége lesz. Ez a két dolog általában köszönőviszonyban sincs egymással, ám itt mégis együtt kell említeni a kettőt. Gazdasági értelemben azért lesz komoly jelentősége, mert Közép- és Kelet-Európában egyetlen, úgynevezett történelmi témapark sem üzemel. Márpedig térségünk, és különösen hazánk történelme, múltja igenis lehetővé tenné ilyen témaparkok létrehozását. Terveink szerint Atilla Palotája egy történelmi és turisztikai témapark lesz, amely egyben az első is lesz térségünkben. Itt a lehetősége annak, hogy olyan történelmi témát ragadjunk meg, amely világszerte ismert, és sokak által érdekesnek tartott.

–És a lelki oldal?

–Nekünk, magyaroknak különleges a viszonyunk Atilla nagykirályhoz. Én még nem találkoztam olyan emberrel, aki ne ismerné a nevét, és ne fordulna érdeklődéssel az élete iránt. Atilla Palotája egyfajta nemzeti zarándokhellyé válhat. Olyan hellyé, amely lehetőséget nyújt minden érdeklődőnek arra, hogy kulturált, méltó körülmények között ismerje meg ennek a páratlan történelmi személyiségnek az életét. Terveink szerint Atilla Palotája életre kelti a nagykirály korának mindennapjait. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy jobban megismerjük múltunkat, gyökereinket, márpedig e nélkül nincs nemzeti megújulás sem. Azt vallom, hogy a múlt megismerése nemzetünk jövője szempontjából is komoly jelentőséggel bír! Ezért érzem fontosnak, hogy megvalósuljon Atilla Palotája!

Kovács Attila