vissza a főoldalra

 

 

 2010.08.20. 

Valószínűleg szeptemberben találkozik a pápával Schmitt Pál

Meg kell találnunk újra a saját utunkat címmel interjút készített Szerdahelyi Csongor az Új Ember ünnepi duplaszámában az új köztársasági elnökkel, aki elmondja: „Úgy tűnik, szeptemberben módom lesz ellátogatni a Vatikánba, miután hivatalos látogatást teszek valamennyi szomszédos országba, ahol magyarok is élnek.” A köztársasági elnök közölte: a vatikáni magánkihallgatáson a pápa áldását kéri majd a magyar emberekre és államfői munkájára. Schmitt Pál azt is elmondta: beiktatása óta már találkozott Erdő Péter bíborossal, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökével, és segítségét kérte munkájához.

Schmitt Pál kifejti azt is, hogy azért szorgalmazza a kereszténységre és a Szent Koronára való utalást az új alkotmányban, mert bár a magyarság gyökerei messze nyúlnak vissza, de az első biztos kapaszkodónk a kereszténység felvétele és államalapító királyunk tevékenysége. „Az európai országok alkotmányainak legalább fele utal a keresztény gyökerekre – mondta az elnök. – Osztom azt a nézetet, hogy az európai identitásnak három pillére van. A görög kultúra, a római jog és a keresztény erkölcs és etika.”

Személyes hitéről, valláshoz való viszonyáról a következőket mondta: „Van egy internetes szolgáltatás, amelyre még spanyolországi diplomáciai szolgálatom idején iratkoztam fel, Napi evangélium a neve. Később ezt magyarul is megtaláltam. Nem múlik el úgy nap, hogy el ne olvasnám az egyház által aznapra rendelt evangéliumot. Ez az egyik biztos kapaszkodóm az életben. A gyerekeimnek is ajánlottam és az összes ismerősömnek tovább szoktam küldeni a nekem reggel hatkor érkező szentírási részt. Nagyszerű ezzel kezdeni a napot, mert rövid meditációban van része az embernek, mielőtt a mindennapi gondokkal, forgataggal szembe kell néznie.”

Az elnök katolikus családból származik. „Szüleim is nagy gondot fordítottak arra, hogy templomba járjunk, hogy a szentségeket felvegyük, esténként és étkezések előtt imádkoztunk. Gyermekkoromban a Németvölgyi úton laktunk, és a közeli felső-krisztinavárosi templomba jártunk misére. Hosszú ideig ministráltam is, és a templomi kórusban is énekeltem. Évek óta a máriaremetei templomba járunk misére.”

Schmitt Pál szerint viszsza lehet vezetni Szent Istvánig a magyar alkotmányozást. „A távozó király a fiára, a trónörökösre olyan testamentumot hagyott az Intelmekben, amely máig érvényes módon kifejti, hogyan képzeli az ország további sorsát, irányítását. Nagyon jó lenne, ha minden magyar legalább egyszer elolvasná. Csak legfontosabb megállapítását hadd idézzem: Minden ember egyenlőnek születik. Ezer éve íródott, de a modern Európa se tud ennél pontosabban fogalmazni”. 

A katolikusok társadalomformáló szerepéről többek között a következőket mondta az elnök: „Meggyőződésem, hogy nagy szerepük van a nemzeti összetartozásban és a nemzeti centrum széleskörű kialakításában a hívő embereknek. Az oktatás, a nevelés, a kultúra, a hagyományápolás, az idősek és elesettek segítése, ápolása vagy legutóbb az árvízkárosultak támogatása terén a katolikus hívek nagyon értékes munkát végeznek szerte az országban. Nagyra értékelem áldozatos életüket, közösségteremtő és működtető kezdeményezéseiket.”

 

(Forrás: MK)