vissza a főoldalra

 

 

 2010.08.20. 

Az Antall-kormánytól az ATV-ig – az Arago-sztori

Nem csináltak velem rossz üzletet – mondja Leisztinger  egy hetilapnak 1998 telén. Dehogynem!

1997 végén jelent meg az újságokban a hír: az Eravis Rt., megvásárolta az egykori SZOT-szállókat üzemeltető Hunguest Hotels Rt. részvényeinek ötven százalékát. Az Eravis Rt. többségi részvénypakettje nem sokkal korábban került az Arago Rt. birtokába. Az 1956-ban alapított cég Építőipari Szolgáltató Vállalat néven volt ismert, és munkásszállókat, konyhákat, büféket, katonai kantinokat, valamint az azokat kiszolgáló mosodát, hidegkonyhát és cukrászdát üzemeltetett. Az Eravis nevet 1990-ben vette fel, társasági formában 1992-től működött.

Az Arago Rt. egyetlen esztendő alatt  bukkant elő a semmiből s több milliárd forintot tudott megmozgatni, nevét  egy XIX. századi francia matematikus nevéről kapta.

Leisztinger Tamás volt az ötletgazda. 1997-ben már az Arago Rt. elnök-vezérigazgatója, az Eravis Rt.-ben pedig az igazgatóság elnöke. Leisztinger taxizott egy darabig egy ócska Ladával, de ennél jóval többre vágyott. A csúcsra kívánkozott. Aztán nem sokkal később révbe is ért, és az ország egyik leggazdagabb embere lett. Jókor volt jó helyen? Ő is?

Két villamosmérnök társával, és a mintegy százezer forintos készpénzvagyonukkal (!) 1994 őszén megalapították a HB Westmister l nevű részvénytársaságot. Az induló cég alaptőkéjét egymilliárd forint címletértékű kárpótlási jegy alkotta! Egy hét sem telt bele, és úgy jött össze az egymilliárd, hogy Leisztingeréknek szinte egy fillérjükbe sem került. A sikeren felbuzdulva 1995 nyarán elindították a HB Westmister II-t, amely már másfélmilliárd forint névértékű kárpótlási jegyet cserélt be saját részvényre. Ebből alakult ki az Arago Befektetői Holding Rt. Ezzel aztán már szemrebbenés nélkül neki lehetett vágni a tőzsdei cégek felvásárlásának. Ezt is tették, és ismét bejött nekik. A mindenségit !

Az ÁPV Rt. ugyanis éppen jókor, 1995 októberében hirdette meg az Eravis Rt. másfélmilliárd forint értékű részvényeinek eladását. Leisztinger Tamás vett egy mély lélegzetet és belevágott az üzletbe. És megint nyert. De akkor már ennyivel nem érte be: a valóságos szállodabirodalmat üzemeltető cégben többségi tulajdonlásra törekedett. Ámítja a HVG a nagyérdeműt.

Az ÁPV Rt. ajánlata révén a HBW II. Rt.-ből átalakult Arago Rt. által lejegyzett 365 millió forint értékű kárpótlási jeggyel Leisztinger csak 12,4 százalékos részesedéshez jutott. Ezért aztán sorra megkereste az Eravis Rt. többi részvényeit megszerző önkormányzatokat, valamint intézményeket, és a pakettjeiket egyenként felvásárolta. Így végül ő lett a főnök.

Üzleti taktikájáról Leisztinger Tamás 2000-ben a Portfóliónak:

„Csendben, halkan, olcsón. Nincsenek olyan irányelveink, hogy csak egyes iparágakra koncentráljunk, a cél szüli a stratégiát. Ha találunk egy olyan célpontot, amelyik minden szempontból megfelelő, akkor azt nem hagyjuk elmenni magunk mellett".

Leisztinger a Népszavának 2000-ben. (Ez a lap egyébként állítólag a szakszervezet lapja lenne, a vagyon lenyúlásról egy szava sem volt Leisztingerhez.)  

„Az Arago vagyonkezelői tevékenységet folytató különleges társaság, ezért üzletpolitikájukról és részesedéseikről nem kívánnak beszélni. Ezen a meghallgatáson kiderült az is, hogy az Arago részvényeket nem akarták bevezetni a tőzsdére. A cég csak azért döntött papírjai tőzsdére vitele mellett, mert erre a jogszabályok kötelezik”.

Leisztinger Tamás cége 1996 augusztusában vette fel az Arago Rt.  nevet, székhelyét pedig áttette az Eravis Rt. Bartók Béla úti székházába. Az Arago vezetői közül sokan egyúttal az Eravis tisztségviselői is. 1997-re azonban már tizenhatezer kisrészvényes és két nagyobb részvényes, a Csécsey Béla szabaddemokrata polgármester által irányított józsefvárosi önkormányzat, valamint Nagykanizsa megyei jogú város önkormányzata is részese lett Leisztinger Tamás nagy álmának, az Aragonak. MSZP és SZDSZ-kormány alatt egyre simább lett előtte az út. Nahát !

A Népszabadság 1997-ben az Aragoról:

„A Hunguest-tranzakció Leisztinger Tamás elmondása szerint Karikás Györgynek, az Eravis Rt. vezérigazgatójának köszönhető. Az ő szakmai körökben elismert neve volt az, ami a Hunguest Hotels Rt. érdeklődését felkeltette. A két cég helyzete ugyanis hasonló: az egyik volt munkásszállókat, a másik egykori SZOT-üdülőket igyekszik műszakilag felújítani, és szállodaként üzemeltetni. A Hunguest Hotels Rt. ehhez olyan partnert keresett, amelynek vannak átalakítási tapasztalatai, és pénzzel is hajlandó beszállni a vállalkozásba. Ezért kereste meg az Eravist. A pénzt az Arago Rt. teremtette elő. Három cégből – mindháromban az Arago a meghatározó tulajdonos – konzorciumot szervezett, amely 1,3 milliárdos tőkeerőt jelentett. A pénzből az Eravis megemelhette a Hunguest Hotels Rt. alaptőkéjét, apportálta a Hunguest Hotels Rt.-be az egyik saját ingatlanát, a vételár maradék részét pedig készpénzzel egyenlítette ki”.

Leisztinger Tamás az üdülők üzemeltetési jogának megszerzéséről így mesél a Népszabadságnak:

„Az állam most évi nyolcszáz millióval támogatja az üdültetést. Senki sem akarja, hogy ez így maradjon. Jó megoldás a franciaországi. Ott a munkáltatók adó- és társadalombiztosítási teher nélkül vásárolhatnak nyaralási csekkeket a dolgozóiknak, amelyeket az erre vállalkozó szolgáltatóknál lehet beváltani. Valószínűleg nálunk is ezt az utat választják, és akkor a 36 szállodából álló üdülőhálózattal az utalványokat elfogadó szolgáltatók lehetünk”.

 

(Folytatjuk)