vissza a főoldalra

 

 

 2010.08.27. 

Visszaélnek a katasztrófahelyzettel
Jobbik-erkölcs a Sajó mentén

Az ún. kis-Sajó 2010. június 5-én és 6-án kiáradt és lényegében körbezárta Felsőzsolcát. Ugyanebben az időpontban az árvízi védekezésen Borsod-Abaúj-Zemplén megyében már 17 500-an dolgoztak – kétharmaduk odavezényelt rendőr, mentő és tűzoltó –, de a soha nem látott áradás elöntötte a 7000 feletti lakosú város egy részét. Csöbör Katalin a térség országgyűlési képviselője 13-i sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Felsőzsolcán nyugtalan a lakosság, mivel a várost most először öntötte el az ár, és mindjárt rendkívüli mértékben. Az emberek erre egyáltalán nem voltak felkészülve és érthető módon egyre türelmetlenebbek. A problémák azonnali megoldását várják, az élet azonban nem fog két nap alatt visszatérni a normális menetébe, ezt mindenkinek meg kell értenie. A víz még mindig nem vonult vissza teljesen, és ha ez megtörténik, csak akkor lehet elkezdeni a helyreállítási munkálatokat. Az újjáépítés pedig hónapokat fog igénybe venni. Hangsúlyozta, hogy a helyreállítási munkának pontos terv szerint kell haladnia, és nem lehet kapkodni. Mindenki szeretné két nap alatt eltüntetni a katasztrófa okozta károkat, de ez nem lehetséges, így a felsőzsolcaiak türelmét kéri, és egyben kijelenti, hogy az előkészítő munkák rendben és a lehető leggyorsabban folynak. A kormány biztosítja a szükséges anyagi forrást, és napi szinten nyomon követi az eseményeket.

A képviselő asszony alsózsolcai lakos, így a területet kiválóan ismeri. Folyamatosan az árvíz sújtotta részeket járta. Az alapvető intézkedések megszülettek, a rászoruló gyerekeket Fonyódligetre küldték táborozni, a Somogy Megyei Önkormányzatok és a Somogy Megyei Közgyűlés, valamint a Fidesz női tagozata finanszírozásában. 10, illetve 20 ezer forintos gyorssegélyt osztottak, megkezdődött az egyházi szeretetszolgálatok bevonásával az adománygyűjtés.

Milánkovich Ernő (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő feljelentést tett, miszerint az ártér beépítése, az M30-as út nem megfelelő megépítése, a hiányzó védművek és a védekezésben tapasztalt hiányosságok is szerepet játszottak Felsőzsolca elöntésében. A feljelentés szerint a hatóságok az engedélyek kiadásánál, majd pedig az árvízi védekezésnél nem szabályszerűen jártak el, ezért az ár jelentősen nagyobb károkat okozott a városban, mintha a munkájukat rendesen látták volna el. A Miskolc melletti városból másfél ezer embert kellett kitelepíteni, százhatvan ház dőlt össze, a lakóházak négyötöde megsérült. A kárt milliárdosra becsülik. A Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára, Illés Zoltán két héttel később menesztette az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi Vízügyi Felügyelőség vezetőjét és azokat, akik hozzájárultak ahhoz, hogy Felsőzsolca és Miskolc között bevásárlóközpontok épülhessenek a Sajó árterében. Az államtitkár azt is kivizsgáltatta, hogy az M30-as Miskolcot elkerülő szakasza, ami jelen esetben gátként állította meg a vizet, miért pont az adott helyre, és miért nem lábakra állítva vagy vízelvezető alagutakkal épült. A felújítási munkákra a kormány 3 milliárd forintot ajánlott meg, melyből Felsőzsolca 1,7 milliárdot meg is kapott. Természetesen a házukat elvesztett emberek elkeseredettségét ez még nem szüntette meg, ráadásul a polgármester nem jeleskedett a lakosok tájékoztatásában és az önkormányzat sem a megfelelő tempóban hozta a döntéseket.

 Ez kiváló alapot teremtett a Jobbik aknamunkájának. Vona Gábor már június 8. körül lement értekezni a Felsőzsolca és Vidéke takarékszövetkezet vezetőjével, aki nem mellesleg a Patrubány- féle Magyarok Világszövetségének alelnöke is. A találkozó bizonyosan sikeres lehetett, mert július elejére sikerült összelázítani egy tüntetést a polgármesteri hivatal elé, ahol természetesen lökdösődésre is sor került és rendőri intézkedésre is szükség volt. Nagy Zoltán – a Jobbikot támogató – vállalkozó felesége szervezte a megmozdulást, míg a némileg torzított híreket Budapestre és a sajtóhoz Egyed Zsolt, a Jobbik képviselője szállította. Csöbör Katalin július 12-én felszólalt az Országgyűlésben, részletesen beszámolt a Felsőzsolcán és környékén kialakult helyzetről és az intézkedésekről, majd felkérte Vona Gábort, hogy a katasztrófahelyzetre való tekintettel hagyja abba a hangulatkeltést és ne akarjon politikai tőkét kovácsolni az árvíz pusztításából.

Vona válaszában – Balczó Zoltán erős unszolása mellett – némileg zavartan, a szokásos kimerevedett tekintettel narancssárga struccról és kétségbevonhatatlan jószándékról beszélt. A félresikerült felszólalás után a Jobbik Hagyó Miklósa, Szegedi Csanád vette kézbe az ügyet. Az EP-képviselő Szegedi, a testvérével közös vállalkozásban működtetett és ki tudja, miből finanszírozott helyi újságjukban hatalmas vehemenciával esett a fideszes képviselőnek. A rágalmazást egy már bizonyított emberükre bízták. A korábban hangulatkeltésből jelesre vizsgázott Brünner István, a rendőrség állományából gyanús körülmények között távozott alsózsolcai jobbik vezető aláírásával drámai hangú levél látott napvilágot már június közepén. A jelentés a Pokol tornácáról című iromány az amúgy is súlyos állapotokat tovább dramatizálva hivatott megteremteni a pánikhelyzetet. Most is Brünner vetette be magát. A volt rendőr hazugsággal vádolta Csöbör Katalint, sőt azt állította nyakatekert okfejtésében, hogy a Fideszes képviselő igazából nem is járt Felsőzsolcán. A nyilvánvaló valótlanságot és rágalmazást a képviselő asszony válaszra sem méltatta, viszont július 20- án Felsőzsolcán tartott lakossági fórumot Dr. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár. A lakossági fórumot Csöbör Katalin kezdeményezte.

A Jobbik és a mögötte álló erők hatalmas lehetőséget láttak a rendezvényben. Ugyanis egy esetleges balhé kiprovokálásával akár a kormányra is megpróbálhatják ráhúzni a vizeslepedőt. Bár, a helyi médiumokban már jóelőre balhés rendezvényként beharangozott lakossági fórumon több tucatnyian kérdésekkel árasztották el a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárát, a balhé mégis elmaradt, a higgadt fellépés és a kérdésekre rendre érkező válaszok eredményeként. Beszédes, hogy a szervezők a sajtót és a médiát nem is értesítették, valahogy mégis minden jelenős médium képviseltette magát. Az államtitkár válaszaiból megtudhattuk, hogy a 2006-os kormányrendeletet hamarosan felülvizsgálják, ezáltal pedig elkerülhetővé válik, hogy emberek tízezreit hozzák kínos helyzetbe indokolatlanul. „Indokolatlanul, mert építési engedélyeket adtak ki. Láthattuk, mi történt májusban és júniusban, ez pedig nem csak Felsőzsolca problémája, hanem országos gond, amit 2002 és 2010 között a szocialisták és a liberálisok idéztek elő. Négymillió köbméter földet halmoztak föl a Sajó árterében, miközben olyan utat építettek, amelynek lábakon kellene állnia, mégis gátként funkcionál Miskolc és a kisváros között” – mondta. „A legfőbb vízügyi vezérkart már leváltottam, most azok a regionális vezetők következnek, akik vagy tudatlanságból, vagy szándékosan emberek ezreit tették tönkre ”– folytatta az államtitkár. „Nem engedheti meg magának egyetlen vízügyi vagy önkormányzati szakhatóság sem, hogy önkényesen építési engedélyeket adjon ki hatástanulmány és az érintett lakosság hozzájárulása nélkül. A Sajó, a Hernád vagy az Ipoly mentén az új törvény még azt sem engedi majd meg, hogy ártérben kutyaólat építsenek. ”– fejezte be.

Augusztus 18-án Pintér Sándor belügyminiszter is járt Felsőzsolcán. Célként tűzte ki, hogy október 31-ig minden ház épüljön újjá. A belügyminiszter egy összedőlt ház előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy 17-én aláírta a határozatot, miszerint 920 millió forintot utalnak át az érintett önkormányzatoknak. Pintér Sándor megelégedéssel nyugtázta, hogy valamennyi, árvízzel sújtott település önkormányzata a kormányrendeletnek megfelelően megalkotta a saját rendeletét, amelynek alapján megkötötték az első szerződéseket az újjáépítéshez. A Jobbik megyei pánikkeltő hadművelete kudarcba fulladt, de a helyi túlsúlyos, körszakállas áskálódók tovább szervezik a balhékat. Vajon kinek az érdekében?

 

Csorja Gergely