vissza a főoldalra

 

 

 2010.08.27. 

Lassabb mozgólépcső, Harry Potter-park, Budapest-őrség és egyéb hülyeségek

Az idei helyhatósági választáson az elsődleges tét Budapest. Vajon megszűnik-e a húsz éve fejlődő televény?

A fővárosi közgyűlés vizsgálóbizottsága éppen most hozta nyilvánosságra jelentését a budapesti nagyberuházásokról. Ebből kiderült, hogy Demszky Gábor főpolgármester által húsz éve, jórészt a mára nemcsak megbukott, de nem is létező MSZP –SZDSZ-es koalíciós többséggel vezetett önkormányzatnál legalább 60 milliárd forintos kárt okozhattak. A BKV-nál és a közszolgáltató cégeknél zajló sokmilliárd forintos károkozások mellett a nagyberuházásoknál is két kézzel szórták a pénzt. Egyik óriásberuházásnál sem végzett senki kockázatelemzést, nem képeztek tartalékokat az előre nem látható műszaki, pénzügyi és jogi problémák kezelésére, a bizonytalanság állandósult.

És ez csak a jéghegy csúcsa. Az ingatlanpanamák, a pénzsíbolások, az elszabotált felújítások, a törvénytelen parkolási rendszer, az átláthatatlan gazdálkodás mind akut problémákat okoztak a kétmilliós városnak.

A mostani választásokon Kósa Lajos esélylatolgatása feltehetőleg beigazolódik: Tarlós Istvánnal a Fidesznek nagyon nagy esélye van, hogy a főváros történetében először a városnak fideszes polgármestere legyen.

Nagyon fontos, hogy Kósa megerősítette azt a már korábban is sejthető irányt, miszerint a tavaszi, országgyűlési választásokhoz képest nem terveznek más szervezetekkel szövetséget kötni. Sem az MSZP-vel, sem a Jobbikkal nem tudnak elképzelni semmilyen együttműködést; nem lesz olyan Fidesz-jelölt, aki akár burkoltan, akár nyíltan szocialista vagy jobbikos támogatást elfogad. Aki ezt teszi, az „elveszíti a Fidesz támogatását” – mondta a kampányfőnök.

A fővárosban a nemzetbiztonsági átvilágításon megbukott Staudt Gábor, a Jobbik jelöltje, nem valószínű, hogy labdába rúghat. Ráadásul a Jobbik, akárcsak az MSZP, vagy az egykoron az MDF-et lélegeztetőgépen tartó Schmuck Andor kizárólag marginális kérdésekkel foglalkozik. Staudt városőrséget akar felállítani, mintha a fővárosban nem lenne éppen elég a felismerhetetlen egyenruhájú semmittevőből. A rendőrség állandó létszám, és pénzhiánnyal küzd, miközben a közterületfelügyelők, kerületőrök, parkolóőrök és biztonsági cégek alkalmazottai egymásba érnek a fővárosiak pénzéből.

Schmuck a Tisztelet Társaságával akar indulni, már a plakátjai is kint vannak. Az MSZP a napokban dönt, hogy miután az LMP-től kosarat kapott, esetleg a Horváth Csaba helyett Schmuckkal próbálnák megvédeni fővárosi állásaikat. Schmuck a kőbányai szeméttelep helyén Harry Potter-parkot építene, lassítaná a mozgólépcsőket, és meghosszabítaná a gyalogosoknak a zöldet. A vulgárpolitizálással szerinte meggyőzheti a szépkorúakat, a fiatalok kedvéért pedig óvszeren hirdeti magát. Belevaló srác ez az Andor.

Az LMP is felállította fővárosi listáját, amit Jávor Benedek vezet. Kaltenbach Jenő áll a második helyen. Talán az LMP-nek van a legnagyobb esélye, hogy komoly eredményt érjen el, sajátos módon éppen az SZDSZ-utód arculat miatt. Továbbra sem látszik tisztán, hogy kik állnak az LMP mögött és Schifferék milyen politikát folytatnak, de a vegyes társaság mögül könynyen előugorhatnak a már bizonyított „szakértők”. A szervezetlen kispénzű párt könnyen befordítható a nemzetközi nagytőke szele alá.

 

Czyba