vissza a főoldalra

 

 

 2010.08.27. 

Másfél év börtön Kalinićnak

Tizennyolc hónap börtönre ítélte a zágrábi községi bíróság a Zoran Đinđić elleni merényletben korábban már elítélt Sretko Kalinićot. Az egyelőre nem jogerős ítéletet hamis horvát útlevél birtoklása miatt mondták ki a zimonyi bűnbanda egykori tagja ellen. Az ítélet indoklásából kiderül, hogy alinićkét alkalommal is – 2006-ban és 2009-ben – hamis dokumentumokkal jutott horvát útlevélhez. Az ítélethirdetést követően megszakították Kalinić vizsgálati fogságát, ehelyett kiadatási fogságban lesz mindaddig, amíg ki nem adják Szerbiának, ahol a néhai Zoran Đinđić gyilkosai elleni perben 30 év börtönbüntetésre ítélték. Kalinić fellebbezhet a zágrábi ítélet ellen nyolc napon belül a zágrábi megyei bíróságnál. Miután az ítélet jogerős lesz, kiadhatják őt Belgrádnak.

Kalinićet, akinek a kezei és lábai lánccal voltak összekötve, a horvát rendőrség fokozott ellenőrzésével vezették be a tárgyalóterembe. A bíróság előtt bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott vádakban.

 A kevesebb mint félórás tárgyaláson Kalinić először azt mondta, nem tartja magát bűnösnek, az ügyvédjével folytatott rövid konzultációt követően azonban megváltoztatta kijelentését, és bűnösnek vallotta magát.  

Amikor kivezették a teremből, Kalinić nevetve nézett az őt fotózó újságírókra, akiknek a per kezdete előtt azt mondta, el se jött volna, ha tudja, hogy azért vannak ott, hogy fényképezzék.

 Sretko Kalinićot, aki szerb és horvát kettős állampolgársággal rendelkezik, azért ítélték el, mert 2006 augusztusában a zágrábi rendőrségen álnéven igényelt útlevelet. Ennek érdekében meghamisította aláírását, ezenkívül más személy nevére szóló személyi igazolványt adott át saját fényképével. Azért is elmarasztalták, mert 2009 elején hamis néven újabb útlevelet igényelt Horvátország egyik külföldi konzulátusán. Ehhez saját fényképét, horvát állampolgársági igazolását, anyakönyvi kivonatát és személyi igazolványát, valamint egy másik személy nevére szóló tartózkodási hely megváltoztatásáról szóló igazolást adott át.

 A Kalinić elleni per tárgyalását egyébként rekordgyorsasággal tűzték ki, ennek oka a Szerbiának való kiadatás. Ő lesz az első horvát állampolgár, akit kiadnak Szerbiának

 Kalinićot június 8-án tartóztatták le, miután a zágrábi Rakitja tónál rálőtt Miloš Simović, a Đinđić-per egy másik elítéltje. Simović két nappal később került rendőrkézre, amikor illegálisan kísérelte meg átlépni a horvát–szerb határt.

 

(Forrás: magyarszo.com)